Viețile noastre sunt conduse de obiceiuri. Avem nevoie de ele pentru a păstra ordinea și pentru a bifa toate activitățile pe care trebuie să le ducem la bun sfârșit până la finalul zilei.
Pentru un copil, însă, un program zilnic consistent înseamnă o zi previzibilă. Programele și rutinele îi ajută pe aceștia să se simtă în control, în siguranță, confortabil.
Dezvoltarea unei rutine sănătoase de la o vârstă fragedă
Crearea unor obiceiuri sănătoase este crucială pentru un mic atlet, dar și pentru oricine dorește să aibă un stil de viață activ și plin de sens. Dezvoltarea unor obiceiuri alimentare bune la o vârstă fragedă va ajuta copilul să performeze foarte bine atât în viața școlară, cât și extrașcolară și, de asemenea, să treacă ușor de la juniorat la adolescent și apoi la vârsta adultă.
Trebuie să ne amintim, însă, că fiecare ființă umană este unică. Chiar și gemenii identici sunt unici, cu propriul set de cerințe. Acestea fiind spuse, va trebui să ținem cont de faptul că micul nostru sportiv poate avea genele noastre, dar va avea totuși un set unic de cerințe nutriționale.
Hrănirea copilului este responsabilitatea părintelui, hrănirea deșteaptă a unui copil este o artă pe care fiecare părinte trebuie să o învețe.
- Alimentație pentru sănătate și asigurarea energiei
Aici trebuie să vorbim despre carbohidrați, proteine și grăsimi. Pentru a ne asigura că cei mici vor avea suficientă energie în fiecare zi, este important să mănânce în mod regulat, aproximativ la fiecare 3-4 ore sau de 6 ori pe zi. Nu uitați, carbohidrații oferă energie rapid și ușor, trebuie mâncați înainte și după fiecare antrenament.
- Trebuie alese alimente bogate în nutrienți
Acestea îndeplinesc cerințele nutriționale necesare creșterii, incluzând creșterea oaselor și a mușchilor, precum și susținerea sistemului imunitar. Prin urmare, părinții sunt încurajați să includă în dieta copiilor alimente bogate în fibre și textură, precum și o varietate de culori.
Când cel mic are antrenament, asigurați-vă că mănâncă cu până la 1,5-2 ore înainte de sesiunea de sport. Dacă trebuie să mănânce cu puțin timp înainte de antrenament, atunci selectați o cantitate mai mică de hrană care este digerată ceva mai repede, de exemplu un sandviș cu pâine albă sau o porție mică de orez /griș cu lapte și gem/miere sau o banană.
În ceea ce privește alimentele pentru recuperare după sport, acestea sunt bogate în proteine și grăsimi: primele oferă elementele de bază ale mușchilor, iar grăsimile oferă energie suplimentară, vitamine solubile în grăsimi, dar și omega 3. Corpul uman are nevoie de alimente cu proteine și grăsimi, răspândite pe parcursul întregii zile. E bine să asigurăm o sursă de proteine în cel puțin 4 dintre mesele și gustările de peste zi.
- Să nu uităm de hidratare!
Apa și laptele sunt alegeri excelente de lichide pentru a sprijini nevoile de hidratare, dezvoltare și recuperare. Antrenorii ar trebui să lase întotdeauna timp pentru o pauză de băutură.
Smoothie-urile din fructe sunt o soluție excelentă de hidratare, oferind și sațietate. Cu Purple Kick, Red Strenght și Yellow Energy de la Edenia Foods, copiii își pot lua simplu și rapid doza de vitamine în forma lor naturală, direct din fructe proaspete, congelate rapid, în porții ideale de 125 de grame. E îndeajuns să le puneți în blender împreună cu un lichid – apă, suc de fructe, iaurt, lapte.
Ready Red, Steady Yellow și Go Green tot de la Edenia Foods vor oferi copiilor și mai multă energie la pahar, căci au și legume și plante aromatice pe lângp fructe parfumate! Acestea le vor oferi boostul necesar de energie pentru întreaga zi sau înainte de orice antrenament sportiv.
- Siguranța alimentară
Este un element important în reducerea riscul de intoxicație alimentară, frecventă la copii, mai ales că ușor – ușor ne apropiem de vremea caldă. Alimentele cu risc ridicat sunt cele cu un conținut de umiditate și proteine, de exemplu felii de carne, brânzeturi, iaurturi și ouă.
În plus, celor mici trebuie să le reamintim să se spele bine pe mâini înainte să mănânce. Evident, una dintre cele mai importante reguli rămâne ca fructele și legumele să fie bine spălate înainte de a fi consumate.
- Suplimente? Nu, nu!
Copiii nu au nevoie de băuturi pentru sport sau alte forme de suplimente specifice sportive sau medicale, cu excepția cazului în care este indicat ceva din punct de vedere medical. La sportivii tineri, nevoile nutriționale sunt cel mai bine satisfăcute printr-o dietă echilibrată și nu prin suplimente.
E de folos să vorbim cu medicul de familie sau cu dieteticianul sportiv acreditat pentru mai multe informații și pentru o dietă personalizată pe nevoile exacte ale fiecărui copil.
Pentru mai multe rețete și exemple de viață sănătoasă de la marii noștri sportivi, vă invităm să intrați pe www.romaniaforgold.ro, precum și pe canalele de social media – Instagram, Facebook, Youtube.
Sursp: Edenia Foods