Alegerea rucsacului potrivit pentru copilul tău este o sarcină pe care va trebui s-o faci în pregătirea celui mic pentru școală. Pentru că rucsacul va fi folosit în fiecare zi, acesta trebuie să reziste utilizării zilnice.
Alegerea rucsacului potrivit
Dacă îți întrebi copilul cum vrea să arate ghiozdanul lui, acesta îți va răspunde că vrea un ghiozdan cu un anumit personaj sau super-erou. Ca părinte, trebuie să te împarți între dorința copilului ca design și calitatea și utilitatea acestuia.
Alegerea unui ghiozdan confortabil nu trebuie să fie stresantă. Ține cont de următoarele sfaturi:
1. Dimensiunea ghiozdanului
Cu siguranță îți dorești ca cel mic să se simtă confortabil când poartă ghiozdanul. Astfel, ai grijă ca ghiozdanul să respecte următoarele indicații:
- să nu depășească zona mijlocului și să nu vină mai sus de umerii copilului
- să nu se extindă cu mai mult de 3 cm în lateralul umerilor
2. Compartimentarea ghiozdanului
Compartimentarea adecvată este cea care are buzunare simetrice care să permită distribuirea uniformă a greutății. Cu acest prilej îți poți învăța copilul să-și așeze cărțile și obiectele mai grele mai aproape de spate, iar cele mai ușoare (caiet, penar) spre exterior.
Pentru a determina de câte buzunare de compartimentare ai nevoie, ține cont de următoarele aspecte:
- Are nevoie de un spațiu pentru laptop?
- Dar de un loc special în care să-și depoziteze cutia pentru prânz?
- Are nevoie de un buzunar ascuns în care să-și păstreze în siguranță cheile și telefonul mobil?
3. Alegerea rucsacului potrivit în funcție de bretelele acestuia
În primul rând, un ghiozdan potrivit ar trebui să aibă două barete. Folosirea unei singure barete poate cauza probleme în dezvoltarea spatelui copilului tău, dureri de gât și de umăr.
Apoi, bretelele ar trebui să fie ajustabile, pentru a permite fixarea ghiozdanului pe spate și să permită mișcarea liberă a mâinilor.
Pentru a le oferi copiilor o experiență cât mai ușoară, alege bretele care sunt căptușite și care protejează umerii copiilor.
4. Materialul ghiozdanului
Ghiozdanul va fi folosit zilnic, motiv pentru care ar trebui să alegi un material rezistent. Cele sintetice din poliester sunt o alegere bună. Acesta este și un material rezistent la apă, aspect important în special pentru sezonul în care începe școala.
5. Greutatea ghiozdanului
Ghiozdanul echipat ar trebui să fie păstrat la 15% din greutatea corporală a copilului tău. Asta luând în considerare toate rechizitele și cărțile care sunt în interiorul acestuia. De exemplu, un copil de 40 de kilograme nu ar trebui să transporte mai mult de 6 kilograme.
6. Ține cont de gusturile copilului tău
Copilul tău va fi cel care-l va purta zilnic, așa că este important să ții cont de gusturile lui când alegi modelul ghiozdanului. Găsește o cale de mijloc care să îmbine o croială bine realizată și modelul sau culorile preferate ale prichindelului tău.
Tipuri de ghiozdane
Când vine vorba de alegerea rucsacului potrivit, oferta este foarte variată. Poți alege între ghiozdanul tradițional, troler, geantă de școală (de mână sau de umăr) sau ghiozdan cu o singură baretă.
- Ghiozdanul clasic: are bretele duble și se poartă pe spate. Avantaje: este ieftin, ușor, practic și colorat. Din păcate, modelele ieftine au rezistența scăzută
- Ghiozdanul de tip rucsac: are design modern, este practic, încăpător și îndrăgit de adolescenți. Dacă nu este purtat corespunzător, poate cauza dureri de spate.
- Geanta de școală este preferata adolescenților și poate fi purtată pe umăr sau în mână. Din păcate, nu conferă niciun fel de susținere coloanei vertebrale.
- Ghiozdan troler are roți, astfel că cel mic nu duce greutatea în spate. Ca dezavantaje menționăm zgomotul pe care-l face, faptul că se murdărește ușor și să este greu de transportat pe scări.
Chiar dacă ai trecut cu brio peste pregătirea copilului pentru școală, mersul la școală nu este întotdeauna un proces lin, lipsit de probleme. Dacă cel mic se va înconjura de personajele preferate sau de imagini familiare, șansele de a se simți bine cresc.
_____
Sursă foto cover: Freepik