default

Călătoriile cu autorulota îți oferă un mix unic de libertate și confort pe care rar îl găsești. Iar pandemia a crescut mult cererea pentru astfel de vacanțe, unde ai spațiul tău, fără să fie neapărat necesar să interacționezi cu multe alte persoane.

Dacă ești începător într-ale experiențelor cu autorulota, venim cu câteva sfaturi pentru a te asigura că vei avea o vacanță minunată:

  1. Nu împacheta prea multe lucruri

O fi rulota mai spațioasă și mai încăpătoare decât pare la prima vedere, dar totuși nu e cazul să vă încărcați cu lucruri inutile. Un bagaj minimalist e ideal pentru vacanța cu autorulota! Oricum vei petrece mult timp afară, în natură, deci nu ai nevoie de prea multe lucruri. Pentru un bagaj cât mai redus, adaptabil pentru orice vreme, împachetează haine potrivite pentru a fi luate în straturi.

  1. Stabilește un traseu realist

Cu autorulota te deplasezi mai greoi decât cu o mașină de oraș. Și nici nu ai avelași nivel de confort, ca pasager. Durează și până te acomodezi cu condusul, mai ales dacă ești la prima experiență. Plus că nu vrei ca experiența cu autorulota să fie despre timp petrecut pe drum! Pentru planificare, ca începător, poți estima că drumul durează cu 25-30% mai mult decât cu o mașină obișnuită.

Citește mai multe despre plusurile și minusurile călătoriilor cu autorulota.

 

  1. Siguranța înainte de toate

Cât e campată, autorulota e o căsuță pe roți. Însă în mers trebuie respectate câteva reguli de siguranță. E foarte important să nu rămână nimic la suprafață, altfel riscați vă treziți cu obiecte zburătoare în mers. Toate dulapurile au închizători speciale pentru a nu se deschide de la mișcarea autorulotei. Iar toaleta are un capac ce trebuie menținut închis în mers, din motive evidente. Despre siguranța pasagerilor cred că nici nu mai are rost să menționez! Toată lumea stă pe scaun, cu centura de siguranță pusă, atâta timp cât rulota se află în mișcare.

  1. Ai grijă la drumurile neasfaltate sau foarte înguste

Poți merge fără probleme cu autorulota pe drumuri neasfaltate. De fapt e chiar indicat: așa ajungi în cele mai pitorești locuri. Însă, în caz de denivelări, gropi, șanțuri etc., poți avea un disconfort destul de puternic. Pe banchetele din spate simți foarte tare orice zguduire (nu recomand celor care au rău de mișcare), plus că toate lucrurile prin dulapuri sună destul de tare. Ca să nu mai vorbim că autorulota are garda la sol destul de joasă. La fel, drumurile foarte înguste pot pune ceva probleme atunci când e nevoie să întorci sau să faci manevre mai complicate.

  1. Consumă resursele cu prudență

Cea mai problematică resursă în autorulotă este apa. Cu o autorulotă mare și cu autonomie bună, te descurci chiar și două zile, asta însemnând în primul rând dușuri ultra-rapide, dar și puține vase de spălat. Nu e complicat să alimentezi cu apă și nu ai nevoie neapărat de camping pentru asta, poți și de la benzinării sau chiar pensiuni, în general oamenii sunt amabili și încearcă să te ajute.

Curentul electric mai rar pune probleme, mai ales ca bateria se încarcă în mers, iar la multe autorulote ai și panouri solare. Totuși, consumatorii de putere mare (uscător de păr, prăjitor de pâine etc.) pot fi folosiți doar când autorulota este conectată la rețea.

  1. Redu gătitul la minimul necesar

Chiar dacă autorulota e bine utiliată la capitolul bucătărie, nu recomandăm să fie folosită prea mult. E spațiu mic, iar apoi ai de spălat vase, și revenim la raționalizarea resurselor. Poți lua cu tine produse gata preparate de acasă sau care au nevoie de un minim de pregătire ori pot fi gătite la foc afară. Oricum, acesta are cel mai mare farmec atunci când ești în natură.

Ai nevoie de mai multe idei? Vezi care sunt cele 7 experiențe de care au nevoie copiii tăi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.