18 abilități emoționale pentru tătici

Dacă ești proaspăt tătic e bine să știi că vor fi multe momente când abilitățile tale emoționale vor fi de mare ajutor.

Următoarea listă de abilități emoționale nu ar trebui privită ca un checklist care trebuie completat, ci mai degrabă este un set de instrumente care îți poate fi de ajutor în funcție de sarcina pe care trebuie s-o realizezi.

Iată care sunt cele 18 abilități emoționale de care fiecare tătic are nevoie:

1. Empatie

Pe măsură ce copiii cresc, vei avea nevoie de toată empatia pe care o poți dovedi. La vârstă fragedă, bebelușul va plânge mult. Apoi, pe măsură ce acesta crește, plânsul poate fi acompaniat de o criză de furie.

Ca soluție, uneori este util să te gândești la vremea când erai copil și să-ți amintești de ce aveai nevoie atunci când erai în lacrimi sau supărat. Întreabă-te: „Ce încearcă să-mi spună copilul meu acum? De ce anume are nevoie copilul meu de la mine acum?” Aceste întrebări te vor ajuta să ajungi la o înțelegere empatică a puiului tău, mai degrabă decât să te concentrezi pe „Cum pot să-l fac să-și oprească plânsul?”.

Dar vestea bună este că majoritatea tăticilor exersează empatia încă dinaintea sosirii bebelușului. Aceștia dezvoltă un instrument de empatie față de partenera lor pentru că, perioada sarcinii, pe lângă bucurie, aduce și provocare emoțională.

2. Recunoștință

A pune recunoștința în fața altor emoții te poate ajuta să vezi binele din ceilalți, chiar și atunci când ceilalți ar putea fi implicați într-un comportament frustrant. 

Mai mult decât atât, modelarea recunoștinței și încurajarea copiilor să vadă lucrurile pozitive din viață poate face o diferență enormă, nu numai în familia voastră, ci și în copiii tăi pentru tot restul vieții.

În loc să te enervezi pentru că te trezesc țipetele copilului la două noaptea, bucură-te că ai un copil sănătos.

3. Asertivitatea

Una dintre sarcinile tale ca tătic este să găsești acel punct sănătos între pasivitate și agresivitate. Comunicarea cu încredere a nevoilor, dorințelor și sentimentelor îți vor oferi succes.

Ca proaspăt tată, aservitatea este utilă în menținerea granițelor sănătoase cu angajatorii sau membrii familiei extinse. În viitor, aserrvitatea îți va fi utilă când vei comunica cu profesorii, antrenorii sau direct cu copiii tăi.

4. Toleranță la respingere

Trebuie să recunoaștem. Indiferent cât de puternice sunt abilitățile tale de comunicare, nu vei obține mereu ceea ce-ți dorești. Aceste respingeri se pot resimți ca fiind personale. Practică toleranța la respingere și nu lăsa respingerea să te afecteze.

De exemplu, dacă copilul tău are nevoie de spațiu și vrea să păstrezi distanța față de el, ascultă-l. 

5. Atenție

Pe lângă nevoile tale, este important să fii atent și la nevoile fizice și emoționale ale partenerei și ale copiilor tăi. Îți recomandăm să citești mai multe despre nevoile tale și ale familiei tale în acest articol. 

6. Bunătate și iubire

În parenting, la fel ca în toate relațiile, a face lucruri bune și frumoase pentru ceilalți poate genera resentimente.

Cu siguranță îți dorești ca cei mici să aibă o viață bun, liniștită și fericită. Cu toate astea, amintește-ți că nu îi poți împinge sau amenința să practice un instrument, să exceleze la un sport sau să obțină doar nota maximă.

Cu toții suntem atât de ocupați, încât este ușor să uităm chiar și să acordăm timp copiilor pentru a le arăta iubirea noastră. Nu uita să să-ți exprimi sentimentele de iubire și acceptare față de copiii tăi.

7. Perseverență

Când nivelul de energie îți este scăzut și parcă nu mai poți gândi atât de clar pe cât ți-ai dori, te confrunți cu obstacole parentale. Astfel, dezvoltarea perseverenței te ajută să identifici obstacolele pe care:

  • le poți rezolva în mod creativ
  • le poți pune pe hold 
  • poți să le eviți

De exemplu, atunci când puiul tău ajunge la faza de consumator pretențios, e posibil să-i arăți un fel de mâncare de 15 ori înainte ca el să decidă că îi place. Singura modalitate de a depăși această provocare este cu perseverență.

8. Încredere

Primește ajutor atunci când îți este oferit. Dacă prietenii te întreabă dacă te pot ajuta în diverse moduri, lasă-i să o facă. Chiar dacă poate părea dificil să ceri/primești ajutor, de fiecare dată când o faci, vei vedea că ceilalți sunt de încredere.

9. Control de sine

Controlul de sine este una dintre cele 18 de abilități emoționale pe care nu doar că ar fi recomandat să le ai, dar și să le transmiți copiilor tăi. Iar cel mai bun mod de a face asta este să-ți modelezi comportamentul și să-ți păstrezi atenția asupra sarcinii curente. 

Poate un părinte să-și piardă ocazional cumpătul sau să țipe? Absolut. Până la urmă suntem oameni. Dar insultarea, umilirea sau disprețuirea unui copil nu sunt niciodată o modalitate bună de a învăța ceva. Ai vrea să fii tratat așa?

10. Adaptabilitate

Nu doar că parentingul schimbă totul, dar face ca lucrurile să fie într-o continuă schimbare. Nopțile cu puțin somn, munca suplimentară în casă, dar și interacțiunile sociale restrânse sunt câteva dintre schimbările care vin odată cu sarcina de a fi tătic.

Lucrurile nu vor mai fi doar despre tine și partenera ta, iar acesta va fi un aspect la care va trebui să te adaptezi. Sigur, asta nu înseamnă că ar trebui să renunți la planificare, ci doar că trebuie să practici spontaneitatea și adaptabilitatea.

Află cum se schimbă dinamica și intimitatea în cuplu după nașterea copilului.

11. Exprimarea emoțională

Știm că poate fi dificil să-ți exprimi emoțiile. Însă, ascunderea lor poate inhiba intimitatea cu partenera ta, ceea ce este nesănătos pentru psihic. 

Dacă verbalizarea emoțiilor ți se pare prea dificilă, încearcă mai întâi să le scrii. Astfel, vei avea timp să-ți organizezi și gândurile. 

12. Optimism

Ca proaspăt tătic, dacă vrei să ai o viață pozitivă, răspândește optimism în jurul tău.

Între facturi, apeluri, menținerea casei curate și certurilor ocazionale (sau constante) dintre copiii tăi, amintindu-ți să fii optimist ar putea fi o faptă imposibilă ca părinte.

Optimismul ca părinte înseamnă să ai încredere că un rezultat pozitiv este aproape și că nu există nicio provocare în viață prea mare pentru dragostea și puterea ta.

Optimismul poate aduce următoarele beneficii:

  • Abilități de adaptare îmbunătățite
  • O viață mai lungă și mai sănătoasă
  • Relații mai bune

13. Curiozitate

„De ce?” este sau va fi una dintre cele mai adresate întrebări de către copilul tău. Să nu mai vorbim de perioada în care cel mic începe să mistifice și să creeze diverse personaje. Este util să dezvolți curiozitate și înclinație de a explora ce fac copiii.

Este chiar recomandat să profiți de noile experiențe și să creezi un mediu în care familia ta să poată învăța și să se dezvolte căutând răspunsuri la orice întrebare pe care un copil o poate avea.

14. Jucăuș

Este grozav și liniștitor să iei responsabilitățile în serios. Dar o familie are nevoie și de atmosferă destinsă. Bucură-te de aspectele distractive și de jocurile care decurg din statutul tău de tătic. 

Dacă ai nevoie de puțină inspirație, îți recomandăm câteva jocuri și activități pentru tine și bebe.

15. Responsabilitate

Să promiți că vei îndeplini sarcini obișnuite – schimbarea scutecului copilului, pregătirea micului dejun- sunt momente ideale în care să-ți respecți cuvântul.

16. Toleranță

Cel puțin în ultima perioadă am avut ocazia să vedem că lumea este plină de idei unice. Din acest motiv, ai tendința să trăiești o viață insulară, să interacționezi doar cu acele persoane care îți împărtășesc gândurile și valorile. 

Cu toate astea, părinții care se deschid spre perspective diferite vor cultiva flexibilitatea culturală în copiii lor.

17. Creativitate

Copiii au adesea provocări unice care nu au soluții clare. Creativitatea este cea mai liberă formă de autoexprimare și, pentru copii, procesul creativ este mai important decât produsul finit. 

Creativitatea stimulează creșterea mentală la copii, oferind oportunități de a încerca noi idei și noi moduri de gândire și de rezolvare a problemelor. Activitățile creative oferă oportunități excelente de a-ți individualiza educația și de a te concentra asupra fiecăruia dintre copiii tăi.

Cel mai bine este să-ți lași copilul să-ți spună despre creația lui. Nu judeca, nu evalua și nu compara expresiile creative ale copiilor tăi. 

Arată-ți sprijinul pentru procesul creativ apreciind și oferind sprijin pentru eforturile copiilor tăi. Dar nu uita că independența și controlul sunt componente importante în procesul creativ.

18. Compasiune 

Adevărul este că nimeni nu poate cuprinde toate cele 18 abilități emoționale din lista de mai sus. Așa că, acceptă că vei face greșeli iar asta este ceva normal. 

Iartă-te pentru momentele în care nu ești partenerul sau tatăl la care aspiri să fii. Copiii învață să fie rezistenți când văd că părinții lor manifestă compasiunea.

În concluzie, te invităm să exersezi conștient cel puțin o abilitate emoțională nouă în fiecare zi. Partea bună fiind faptul că vei transmite aceste abilități emoționale mai departe, copilului tău.

_____
Sursă poză de copertă: Cookie_studio, Freepik.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.