Un subiect care primește tot mai mult interes în rândul părinților este cel legat de autonomia copilului și independența sa. Autonomia copilului începe de când acesta este bebeluș și încearcă să facă lucrurile de unul singur (caută biberonul prin pat, caută sânul mamei sau aruncă diverse obiecte).

Cât îl ajuți pe bebeluș și cât ești acolo doar să observi, să-l ghidezi?

Când să fii permisiv și când să-ți impui regulile?

Vei afla răspunsul în rândurile de mai jos, alături de Adriana Mitu, Psiholog Centrul EDUC și speaker în cadrul evenimentului Modern Family Challenges.

Autonomia copilului

Noi suntem născuți persoane autonome, însă, în cazul bebelușilor, autonomia se dezvoltă într-un context de dependență care, odată cu vârsta, ar trebui să fie din ce în ce mai mică.

Extremele apar când părinții sunt supraprotectivi și fac lucruri în locul copilului. Sau, cealaltă extremă este dată de părinții care nu oferă suport specific vârstei copilului lor.

Auonomia copilului – tipuri de autonomii pe care cei mici și le dezvoltă 

  • Motricitate
  • Autoservire (dacă poate să țină cana în mâini, s-o țină, dacă își poate pune șapca pe cap, s-o pună)
  • Autodirecționare: să facă lucrui de unul singur. Să aleagă o jucărie, o haină
  • Autonomie emoțională
  • Autonomie socială: cum se descurcă copilul în societate. Poate să meargă la magazin la 8 ani și să ceară un lucru?

Cel mai important este să observi cum este copilul. Există copii autonomi de când sunt bebeluși și sunt alții mai rezervați și precauți care pot părea mai dependenți.

Când vine vorba despre răsfăț versus ținut în brațe, este important să vedem cât este de mare nevoia copilului de a fi ținut în brațe și pentru ce se folosește de ea. Își dorește contact emoțional sau o folosește ca să evite contextele care îi provoacă teamă?

În diversificarea mâncării este important să îl expunem la cât mai multe alimente. Din punct de vedere emoțional, când masa devine un chin pentru părinte, va fi și pentru copil. Scopul este ca experiența să fie cât mai vastă din punct de vedere senzorial.

Toate aceste informații au fost oferite de Adriana Mitu, în prima zi din cadrul evenimentului Modern Family Challenges ediția 4, unde focusul a fost pe bebeluș și dezvoltarea lui. Panelul PREGNANCY & BABY a fost realizat cu sprijinul NUK România.

Materialul video integral poate fi urmărit pe pagina de Facebook Modern Family Challenges. Tot aici vei găsi informații și despre nevoile noastre ca părinți și parentingul conștient, furnizate de Mihai Manole în cadrul live-ului, dar și despre siguranța copilului atât acasă, cât și în timpul călătoriilor, cu Dr. Alice Dona Mitu.

Spor la vizionat! 😉

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.