Cu siguranță ai fost și tu într-un zbor în care era cel puțin un copil care plângea la bord. Iar asta a fost de-ajuns ca să vezi că zborul cu un copil nefericit nu este distractiv pentru nimeni. Copilul urlă, părintele se rușinează iar pasagerii suspină și-și dau ochii peste cap.

Însă, cu mici planificări și pregătiri înainte de decolare, poți să creezi o experiență bună nu doar pentru bebeluș, ci și pentru restul pasagerilor din avion. 

De ce plâng bebelușii în avion

Orice părinte și-ar dori să afle de ce plânge copilul său. Ca și în viața zilnică, atunci când aceștia sunt în avion, există o mulțime de motive pentru care plâng: sunt înfometați, obosiți sau plictisiți. Însă, cel mai frecvent motiv care le cauzează tantrumuri este presiunea aerului din avion la decolare și la aterizare.

În acest interviu, medicul specialist ORL Simon Baer spune:

„Cu siguranță că motivul principal pentru care bebelușii plâng în avion este legat de presiunea pe care aceștia o simt în urechea mijlocie. La cei mici, trompa lui Eustachio nu funcționează la nivelul la care funcționează la adulți. Chiar dacă nouă ni se pare că nu există o diferență de presiune atât de mare, pentru ei schimbarea e majoră”.

Soluții pentru a liniști bebelușii în avion

1. Rezervă un zbor direct sau unul cu escală mai lungă

Este important să menții numărul de zboruri de legătură la un nivel minim. Cu cât petreci cât mai puțin timp în tranzit, cu atât scad șansele pentru un acces de furie cu sute de spectatori.

Totuși, dacă plănuiești zboruri mai lungi, adaugă cât mai multe scale. Cu toate că ele prelungesc durata călătoriei, vor asigura timpul necesar pentru ca cel mic să-și consume energia: să exploreze lounge-ul, să bea apă, să alerge spre terminal, să se cațăre sau orice altceva vrea să facă.

2. Profită de prioritatea la îmbarcare

Până la vârsta de 2 ani, copiii călătoresc aproape gratis pentru că nu ocupă un loc în avion. Mai mult decât atât, la îmbarcare, companiile de zbor oferă prioritate celor însoțiți de copii. 

Deși ar părea tentant să sari peste prioritate și să fiți printre ultimii care se îmbarcă, amintește-ți că îmbarcarea alături de un copil mic ia timp. Și ultimul lucru pe care ți-l dorești înainte de concediu e să ai pasageri stresați în spatele tău care suspină pentru că tu te învârți după copilul tău. 

3. Ai grijă la urechile celui mic

După cum spuneam și la început, urechile bebelușilor sunt mult mai sensibile la presiune. La decolare și la aterizare este necesar ca cei mici să egalizeze și să elibereze presiunea din urechi. 

Dacă în cazul adulților egalizarea se face ușor, prin înghițire, ce se întâmplă cu cei mici? Hrănirea bebelușilor în aceste două momente este absolut necesară deoarece suptul îi ajută să-și egalizeze presiunea din urechi.   

Extra sfat: Nu-l hrăni de îndată ce vă îmbarcați. Hrănește-l chiar înainte de decolare, ca să te asiguri că nu-ți consumi proviziile dacă se întârzie decolarea din varii motive.

4. Distrage-i atenția cu jucării

Copiii sunt fascinați de nou. Împacheteaz-i o jucărie nouă și lasă-l s-o descopere și să se joace cu ea pe timpul zborului. Poți s-o împachetezi în mai multe straturi de hârtii colorate care să-i distragă atenția și să-i îngreuneze puțin drumul spre jucărie.

4. Companiile de zbor și zborurile pe timp de noapte

Unele companii de zbor au mai multă experiență decât altele când vine vorba de raportarea la bebelușii în avion. Asta se vede din modul în care stewardesele și stewarzii interacționează cu cei mici.

Planifică zboruri care au loc noaptea, atunci când cel mic doarme. 

Dacă vârsta copilului îți permite, pentru zborurile lungi, poți culca copilul pe jos, pe podeaua avionului. Grijă mare, asigură-te că nu e în pericol să fie călcat de un alt pasager în timpul nopții. 

În cele din urmă, nu uita să rămâi calm. Un părinte agitat înseamnă un copil agitat. Călătoriile cu bebelușii în avion pot să fie stresante. Motivul de stres îl reprezintă chiar gândul că ai putea să-i deranjezi pe ceilalți pasageri din avion. Însă, îngrijorarea cu privire la acest lucru nu va face decât să crească propriul nivel de stres. Stai liniștit dacă bebelușul tău plânge și nu-ți face griji pentru restul. Cu cât ești mai stresat, cu atât va fi mai dificil să-ți calmezi bebelușul care plânge. 

Ai călătorit cu bebelușii în avion? Dacă da, spune-ne într-un comentariu, care sunt „armele secrete” la care apelezi să aveți o experiență de zbor plăcută. 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.