Cum isi exerseaza un bebelus motricitatea fina? Stii momentele acelea cand bebelusul incepe sa mearga de-a busilea, iar tu il privesti cum a gasit o scama pe covor. El nu te baga in seama, este el si acea scama. Degetele de la mana se misca doar pentru a o ridica. Nimic nu mai conteaza, il privesti, nu-l opresti, ii urmaresti miscarile, ii reuseste, o prinde, o ridica si iti arata mana. Chipul acela mic, rotunjor cu expresia: “Mi-a reusit, uite tata/mama, mi-a reusit!”. Te face sa zambesti, il ridici in brate si ii oferi un pup zdravan pe obraji. Acest moment este un pas in dezvoltarea lui naturala. Este punctul de plecare pentru exersarea motricitatii fine. Haideti sa povestim despre acest mare cuvant: M o t r i c i t a t e.
Conform dictionarului, MOTRICITÁTE s.f. Proprietate a anumitor celule nervoase de a determina contracții musculare. (Rar) Motilitate. [< fr. motricité, cf. lat. motus – mișcare]. M”i trebuie sa stim si ca aceasta „motricitate se imparte in:
- motricitate grosiera: acea miscare in care sunt implicate grupele de muschi ce coordoneaza sustinerea capului, sustinerea trunchiului si coordonarea mainilor si a picioarelor;
- Motricitate fina: acea perioada in care miscarile de baza se rafineaza, se coordoneaza si se dezvolta pas cu pas, pe masura ce copilul creste.
Sa ne gandim la oameni, mai exact la bebelusi, ei vor dori, inca de la inceput, sa-si miste mainile, picioarele, capul, corpul, iar in prima perioada a vietii isi vor folosi toata energia pentru a exersa aceste miscari. Dar ce faci cand bebelusul ajunge in punctul de a se ridica? Fireste, il sustinem si cream ocazii ca aceasta nevoie sa fie satisfacuta. Unii parinti aleg sa-l sustina de maini, trunghi pe micul Om. Altii aleg acest sistem, bara de echilibru, bara ce se fixeaza sau nu in perete, bara de care copilul se va agata si va incerca sa se ridice.
Vor urma momentele de mers in lateral, stanga-dreapta, va exersa asezarile si ridicarile, natural, in felul lui, in ritmul lui propriu. O astfel de bara o intalniti in mediile Montessori, acolo unde copilul dicteaza ritmul si unde adultul tine pasul cu nevoile celui mic.
Timpul trece, copilul exerseaza si devine stapan pe aceste miscari, dar vrea mai mult, vrea sa mearga, asa ca mama si ca tata! Rolul tau, ca parinte, este sa-i creezi oportunitati pentru ca el sa-si satisfica nevoile, iti amintesti😉. In acest moment sunt parinti ce aleg sa aseze mobilierul pentru ca cel mic sa se tina de el si sa paseasca. Sunt altii ce aleg un Antemergator obiect ce este lucrat din lemn, cu roti ce se pot strange pentru a nu rula rapid pe podea, ce are o greutate medie spre grea, pentru a-l putea sustine pe cel mic. De aici inainte este momentul lui, momentul copilului, el alege sa paseasca, sa impinga cat va dori si pana unde va dori. Cand copilul este stapan pe aceasta noua achizitie, mersul, va porni singur. In acest moment poti spune ca cel mic este in plin proces motric si ca o parte din energia lui este indreptata catre rafinarea acestor miscari de baza. Va dori sa care obiecte, il vei observa mergand cu un obiect intr-o mana, ii vor atrage atentia treptele, drumul in panta, bancile, tricicletele fara pedale. Te poti ajuta de un Learning Tower astfel toddler-ul tau curios va ajunge la chiuveta, la blatul de bucatarie, va putea privi prin fereastra si astfel tu, parintele modern, vei putea crea momente de invatare din fiecare lucru mic pe care il veti face impreuna.
Zilele se vor scurge si tu vei putea vedea un toddler ce se va urca singur pe scaun pentru a-si servi micul dejun si apoi cu multa concentrare va dori sa-si incheie singur geaca pentru a iesi afara la plimbare.
Va dorim zile pline! Pline cu joc, pline cu miscare, pentru ca miscarea inseamna experiente, iar experientele sunt baza invatarii 😊.
Pentru mai multe informatii interesante despre parenting si activitati alaturi de copii va invitam sa urmariti pagina noastra de Facebook.
*Sursa: Magazinul de jucarii Montessori FlavBebe