COMPER: ce este, la ce ajută și ce presupune pentru elevii din clasa pregătitoare 

Începul școlii este o etapă foarte importantă pentru părinte și copil. Clasa pregătitoare este un fel de clasă de tranziție la cămin la școală, între joacă și învățare. Este totodată momentul în care copiii aud pentru prima dată despre COMPER și alte competiții.

Ce este concursul COMPER

COMPER este Concursul Școlar Național de Competență și Performanță organizat de către Fundația pentru Științe și Arte, astfel că nu se precepe nicio taxă de participare. 

Concursul se adreseaza atât elevilor de la clasa pregătitoare și clasele I-VIII din unitățile de învățământ preuniversitar de stat și private din țară, din mediul urban și rural și din alte țări în care se predă în limba română, cât și tuturor cadrelor didactice din învățământul preuniversitar.

Acest concurs se susține la două discipline:  

  • Limba și literatura română din aria curriculară Limbă și comunicare – ComPer-Limba și literatura română;
  • Matematică din aria curiculară Matematică și științe – ComPer-Matematică.

Obiectivele și beneficiile concursului COMPER

Iată care sunt câteva dintre beneficiile competiției:

  • dezvoltarea competenței-cheie de a învăța elevii să învețe;
  • dezvoltarea componentei cognitive și pragmatice a învățării;
  • dezvoltarea spiritului participativ, de interactivitate și intercomunicare;
  • obișnuirea elevilor cu situații de concurs;
  • dezvoltarea capacității de evaluare, autoevaluare și coevaluare în competiție;
  • dezvoltarea personală a talentelor, imaginației și creativității;
  • evaluarea extrașcolară a competențelor și performanțelor generale și specifice la nivelul disciplinei școlare, interdisciplinar și transdisciplinar, în funcție de standardele de competențe prevăzute în programele școlare;
  • stimularea „triunghiului de aur” părinte-copil-dascăl;
  • valorificarea exemplelor de bună practică (articole, referate, cărți și lucrări științifice, jocuri, materiale didactice, softuri educaționale) care să reflecte relația tradițional-modern în didactică;
  • educarea și instruirea unor copii sănătoși fizic și mental (mens sana in corpore sano).

COMPER la clasa pregătitoare

Pentru clasa pregătitoare, concursul presupune completarea unei fișe de activități integrate (inter și transdisciplinare), cu 9 întrebări formulate în așa fel încât să corespundă din punct de vedere al curriculumului clasei pregătitoare, precum și nivelului de programă corespunzator fiecărui semestru până la data concursului.

Fișele de concurs sunt colorate și au un design placut, conțin ilustrații semnificative și vizibile și indicații clare pentru răspuns, astfel încât ajutorul mentorului va fi minimal.

Apropo, descoperă cum poți ajuta copilul să se acomodeze în clasa pregătitoare.

La întrebarea dacă competiția (în general) este bună pentru copii, răspunsul variază. Concursurile pot fi săbii cu două tăișuri. Concurența poate fi sănătoasă atunci când oferă copiilor feedback cu privire la performanța lor, când câștigarea nu este obiectivul unic și atunci când cei mici ajung să învețe despre ei înșiși. 

Din păcate, mentalitatea frecventă de a câștiga și de a fi cel mai cel poate submina motivația copiilor și îi poate detrmina să evite sau să se retragă de la activitățile de care altfel s-ar bucura.

În concluzie, îți reamintim cât de important este pentru copil să se simtă valoros, iubit și apreciat de tine indiferent de punctajul pe care-l obține la COMPER. 

_____
Sursă poză de copertă: Gpointstudio, Freepik

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.