INTERVIU|Gabriela Maalouf: Ce le spunem copiilor despre COVID-19 și cum avem grijă de sănătatea lor emoțională?

0
Doctor and a child in protective masks are in hospital. The doctor is showing a kid a thermometer.

Pandemia care ne ține în casă de câteva săptămâni a stârnit în noi multe frici și sentimente. Dar în postura de părinte nu ne permitem să fim prea emoționali. Suntem alături de copiii noștri mai mult ca niciodată pentru că, nu-i așa, ne dorim sa-i protejăm, să-i știm în siguranță și sănătoși. Despre temerile pe care le avem în această perioadă, dar și ce le spunem celor mici despre COVID – 19, am stat de vorbă cu Drd. Gabriela Maalouf, Psihoterapeut.

Cum ne gestionam emotiile?

ModernDads.ro: Părinții au în aceste momente multe temeri și frici legate de situația actuală, pe care încearcă să le gestioneze cât mai bine astfel încât să se poată concentra pe cei mici. Ce recomandări ai pentru ei în primul rând?

Gabriela Maalouf, Psihoterapeut: Frica este o emoție firească. Ea ne ajută să nu ne aruncăm cu capul înainte în situații periculoase. În același timp, în momentul în care experimentăm frică, în corpul nostru se secretă cortisol, sau hormonul stresului. De aceea, e bine să facem pace cu această emoție a noastră pentru a nu o prelungi. Ce putem face când experimentăm orice emoție, nu doar frica? Să punem puțin pauză în gânduri, să conștientizăm că acea emoție există în noi și că motivul pentru care a apărut este pentru a ne proteja de o anumită situație. După ce facem tot acest proces, pentru a ne calma și a nu prelungi starea de tensiune, putem face orice activitate de relaxare: respirație conștientă, yoga, meditație sau discuția cu un prieten, dispus să ne asculte, nu să ne întărească scenariile înfricoșătoare.

Ce le spunem copiilor despre COVID-19

ModernDads.ro: Copiii au multe întrebări legate de COVID -19 și este de datoria noastră să le oferim răspunsuri și explicații. Ce tipuri de informații și cum să le oferim celor mici astfel încât să-i ajutăm să înțeleagă situația, fără să fie afectati?

Gabriela Maalouf, Psihoterapeut: În primul rând, ceea ce îi poate afecta pe copii este starea noastră de eventuală panică, iar nu informațiile oferite cu siguranță în voce. Eu optez pentru sinceritate și pentru răspunsuri adaptate vârstei. Din fericire, internetul ne este la dispoziție și sunt foarte multe filmulețe simpatice care explică copiilor despre coronavirus pe înțelesul lor. Dacă nu vrem să îi lăsăm pe ei să se uite, ne putem uita noi pentru a ne lua informații și pentru a face explicațiile mai ușoare.

ModernDads.ro: Cum putem gestiona momentele de “panică” care pot apărea la copiii mai mari, care sunt expuși la informații care îi pot afecta emoțional?

Gabriela Maalouf, Psihoterapeut: Eu sunt convinsă că dacă starea din familie nu este una tensionată, orice scenariu apocaliptic văzut pe internet sau aflat de la prieteni este facil de gestionat. E bine să facem un pic de igienă emoțională și informațională în această perioadă și să le explicăm copiilor despre conceptul de ” Fake news” și manipulare. Eu am făcut asta cu copiii mei și se pare că ei au decis să verifice mereu cu noi informațiile și să preia doar starea din familia noastră.

Ce activități facem cu cei mici

ModernDads.ro: Copiii stau în casă în această perioadă și au multă energie, au nevoie de activități care să-i stimuleze pe toate planurile. Ce joculețe ne poți recomanda în funcție de vârsta lor?

Gabriela Maalouf, Psihoterapeut: Eu recomand activitățile de familie, pe cât posibil: gătit, confecționat, desenat, jucat jocuri sau cărți, exerciții de sport, poveștile audio. Eu chiar am pornit de curând o nouă rubrică, Poftă de joacă, cu jocuri terapeutice. Cred că sunt benefice momentului, pentru că reușim să discutăm, prin joc, despre lucrurile pe care le simțim noi și copiii noștri.

ModernDads.ro: În această perioadă, mulți părinți lucrează de-acasă și pentru a mai câștiga timp, permit copilului o expunerea mai mare la tehnologie. Când crezi că este totuși prea mult?

Gabriela Maalouf, Psihoterapeut: Eu cred că nu este în regulă să depășim orele recomdate de specialiști, în special, pentru copiii care au și școala online. Studiile arată clar efectele negative asupra creierului copiilor, dacă se exagerează cu expunerea la ecrane.

Cum îmbinăm viața profesională cu viața de familie

ModernDads.ro: Cum explicam celor mici faptul că deși suntem acasă cu ei, noi trebuie să lucrăm în paralel?

Gabriela Maalouf, Psihoterapeut: Pentru a evita excesul de tehnologie, dar să și putem lucra în acest timp, eu am descoperit o serie de activități plăcute și de ajutor. Vedetele sunt: Jocul de-a cazematele și Baia învolburată. Copiii fac pauze puține și nu cer multe lucruri pe parcurs, astfel părinții pot lucra cât de cât liniștiti. În primul joc, tot ce trebuie să facem este să ne facem corturi prin casă, fiecare cu locul lui. Apoi stabilim cât timp durează activitatea. Intrăm fiecare în cazemate lui, adulții cu munca și copiii cu joaca. Pentru baia învolburată nu trebuie decât să le umplem cada copiilor și să îi lăsăm să se ajoace acolo, cu jocurii sau spumă. Noi stăm liniștiți pe un scaun să îi supravegem, în timp ce lucrăm.

ModernDads.ro: Dacă avem în familie/familia extinsă o persoană infectată cu COVID -19 și care este realmente afectată emoțional de această situație, ce putem face să o ajutăm?  

Gabriela Maalouf, Psihoterapeut: Pentru astfel de situații, eu recomand sinceritatea, calmul sufletesc pentru a nu ne copleși mai tare de emoție, decât de problemă și, întotdeauna, suportul unui specialist, care să ne dea măcar sfaturi personalizate în funcție de situația prin care trecem, de istoricul persoanei și al fiecărui membru al familiei afectat.

***

Drd. Gabriela Maalouf, Psihoterapeut. Pentru detalii puteți accesa: www.gabrielamaalouf.ro

#ModernDads

Hai și tu în comunitatea taților cu adevărat implicați! Te ținem informat și pe pagina de Facebook sau în grupului privat ModernDadsRomania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.