Ce se întâmplă cu copilul meu în perioada adolescenței? Adolescența – un cuvânt care trezește în sufletul părinților o multitudine de emoții, adesea conflictuale: pe de o parte avem bucuria de a vedea cum ușor, ușor copilul se transformă în adult, își descoperă noi pasiuni, iar discuțiile capătă un nou nivel de profunzime și umor.
Pe de altă parte, perioada adolescenței vine cu anxietate pentru mulți părinți – ne temem de adolescentul rebel, ne facem griji în privința situației școlare și privim cu îngrijorare dinamica din cercul de prieteni ai copilului.
În societatea noastră, adolescența poartă stigma unei perioade dificile, conflictuale, descrisă uneori ca o serie de comportamente iraționale, produse de hormonii copilului și pentru care părintele trebuie să se pregătească, să-și ia inima în dinți și să se roage să treacă cât mai repede și cu cât mai puține incidente.
Te invit, drag părinte, să explorăm împreună ce se întâmplă, de fapt, cu adolescenții și să aducem în prim plan o nouă perspectivă asupra acestei perioade.
Ce înțelegem prin adolescență?
Adolescența, adesea confundată cu pubertatea, este o etapă a dezvoltării umane ce se desfășoară între 12 și 24 de ani și are ca și caracteristică principală un proces intens de remodelare neuronală a creierului. Schimbările hormonale din perioada adolescenței sunt cauzate în principal de procesul de pubertate, care reprezintă o serie de schimbări fiziologice semnificative în corpul unui adolescent, inclusiv dezvoltarea organelor sexuale.
În memoria colectivă s-a întipărit ideea conform căreia adolescenții sunt dificili din cauza hormonilor, însă știm acum că acest lucru nu este în totalitate adevărat, schimbările majore prin care aceștia trec fiind datorate în mare parte procesului de dezvoltare a creierului.
În continuare vom explora împreună principalele schimbări pe care le vei observa la copilul tău în perioada adolescenței și vom explora câteva moduri în care îl poți sprijini.
Intensificarea emoțiilor
De la momente de bucurie la tristețe profundă, de la entuziasm copleșitor la furie intensă, copilul tău va experimenta fiecare emoție cu o putere care te va uimi. Aceste stări îi pot aduce adolescentului confuzie și o anumită vulnerabilitate, dar în același timp aduc pasiunea și curiozitatea de a explora direcții noi și neașteptate.
Ce poți face?
- încurajează-l să-și exprime emoțiile.
- validează-i emoțiile și experiențele.
- ajută-l să se simtă înțeles, văzut și auzit și evită să îi spui că exagerează când îți descrie o întâmplare și ce simte față de aceasta.
- ascultă cu deschidere și curiozitate ceea ce îți povestește și manifestă interes față de noile pasiuni descoperite.
- împărtășește propriile tale emoții și experiențe din perioada adolescenței.
Dorința de a dezvolta noi relații
Ușor, ușor cercul social va căpăta o importanță din ce în ce mai mare pentru adolescentul tău și, treptat, va favoriza prezența prietenilor în detrimentul timpului petrecut cu familia, ceea ce pentru tine ca părinte se va simți uneori trist sau chiar dureros.
Ce poți face?
- lucrează cu tine însuți pentru a face pace cu această redirecționare a atenției copilului tău către prieteni.
- colaborează împreună cu adolescentul spre a găsi activități extracurriculare unde poate socializa față în față, nu prin intermediul social media.
- ajută-l să descopere cum să spună NU și cum să se sustragă dintr-o situație unde presiunea socială îi pune dificultăți în a seta limite.
- oferă-i sprijin și înțelegere atunci când experimentează primele conflicte sau dezamăgiri cauzate de noile relații de prietenie (sau chiar romantice).
- ajută-l să-și dezvolte încrederea în sine și propriile principii de luare a deciziilor.
Căutarea experiențelor noi
În perioada adolescenței copilul începe să iasă din zona de confort și caută noi experiențe. Familiarul devine plictisitor, în timp ce necunoscutul este din ce în ce mai atrăgător. Starea de plictiseală din perioada adolescenței nu este una pur declarativă, ci este cauzată fizic de un nivel de bază redus al dopaminei. Vor fi astfel inclinați către un comportament mult mai riscant decât în copilărie, însă, ca și aspect pozitiv, vom vedea la adolescenți multe dovezi de curaj și dorința de a înfrunta noi provocări.
Ce poți face?
- experimentați împreună lucruri noi.
- amintește-ți că reacția ta joacă un rol crucial în decizia adolescentului de a împărtăși cu tine o problemă cu care se confruntă.
- oferă-i sprijin necondiționat și înlocuiește cearta cu îndrumare..
- învață-l să asculte semnalele corpului. Deși mintea adolescentului tinde să minimizeze riscurile, corpul le poate oferi indicii importante pentru luarea deciziei de a se aventura sau nu într-o situație.
- fii cât mai deschis atunci când tu însuți treci printr-un proces de luare a unei decizii și împărtășește cu adolescentul modul în care evaluezi riscurile și beneficiile.
- încurajează-l să se informeze din surse sigure și să ceară ajutorul atunci când are nevoie
Dezvoltarea gândirii critice și a creativității
Adolescenții dezvoltă o capacitate extraordinară de a gândi în afara tiparelor, de a aduce noi perspective pe masă și de a pune sub semnul întrebării regulile și sistemele care îi înconjoară.
Ce poți face?
- încurajează gândirea critică și deschide-i apetitul spre a căuta noi abordări la problemele cu care se confruntă.
- ajută-l să-și exploreze creativitatea și imaginația sub diverse forme.
- învață-l să-și facă vocea auzită într-un mod constructiv și diplomat.
- ajută-l să-și gestioneze dezamăgirea sau frustrarea pe care le poate simți atunci când întâlnește rezistență la a schimba lucrurile.
- învață-l să evalueze lucrurile din multiple perspective.
- fii deschis la opiniile primite din partea adolescentului tău.
- cere suportul unui specialist atunci când te simți copleșit.
În concluzie, abordând această perioadă cu curiozitate, empatie și comunicare, vei avea ocazia să construiești o legătură puternică cu copilul tău adolescent în această etapă crucială a dezvoltării sale. Nu te opune schimbării, ci îmbrățișează aceste noi comportamente și emoții pentru a consolida relația dintre voi.
*Un articol scris de Andra Olaru – www.andraolaru.com
*Sursa poza cover: Freepik