Cuplu

Ce trebuie sa stii despre viata sexuala dupa aparitia copilului? Aceasta este intrebarea principala la care ne-am propus sa raspundem in cadrul interiviului realizat cu Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie.

Moderndads: In momentul in care aflam ca vom deveni parinti, involuntar incep sa apara intrebari legate de cum va fi perioada prenatala, ce se va intampla dupa nasterea celui mic, cum va fi viata initima si relatia de cuplu etc. Spune-ne, te rog, care sunt cele mai mari temeri apar in aceste momente? 

Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie: In perioada prenatala, temerile barbatilor nu prea sunt legate de ce se va intampla dupa nasterea celui mic. Asta se intampla, cel mai adesea, pentru ca nu vor sa se gandeasca la acea perioada, fie din teama de necunoscut, fie pentru ca isi imagineza ca partenera are totul in control si nu considera ca trebuie sa isi bata capul cu asta. Cu toate acestea, nu inseamna ca ei nu isi doresc si nu asteapta sosirea copilului.

In ceea ce priveste relatia cu partenera, lucrurile stau putin diferit. Odata ce sarcina devine evidenta, ei incep sa constientizeze din ce in ce mai mult existenta copilului in burtica. Unii dintre barbati se tem sa mai continue raporturile sexuale, pentru a nu-i face rau celui mic, sau isi fac griji in legatura cu feminitatea partenerei. Corpul femeii se modifica, fie ca ia mai mult in greutate, fie ca nu, schimbarile sunt oricum vizibile. Cei mai multi barbati cu care am vorbit despre acest subiect, mi-au spus ca, in timpul sarcinii, s-au intrebat cu teama, daca partenera va mai arata vreodata asa cum era inainte sa fie insarcinata. Evident, niciunul dintre ei nu a vorbit vreodata despre asta cu partenera lui. De asemenea, mai apar  frustrari legate de faptul ca partenera insarcinata nu mai poate face anumite activitati, pe care inainte obisnuiau sa le faca impreuna.

Cumva, pentru barbati, cele 9 luni de sarcina sunt resimtite ca o perioada care va trece si dupa care, totul va reveni la normal. Cel putin, asa isi doresc si spera. Foarte putini dintre ei vorbesc deschis cu partenera despre gandurile si sentimentele lor din aceasta perioada. Probabil si din dorinta de a o proteja.

Moderndads: Viata intima este un subiect foarte sensibil, despre care as vrea sa povestim mai pe larg. Ce ar trebuie sa stie un cuplu despre viata sexuala in perioada prenatala?

Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie: In perioada prenatala este foarte important sa se pastreze intimitatea cuplului. Chiar daca apar modificari hormonale, care pot genera diferite dispozitii ale femeii, chiar daca, asa cum spuneam, corpul femeii se modifica, este vital, pentru cuplu, sa pastreze apropierea fizica. De orice natura, nu doar din punct de vedere sexual. Unele femei au greturi sau au anumite probleme medicale, care nu le permit sa intretina raporturi sexuale, dar asta nu inseamna ca intimitatea dintre cei doi trebuie sa ia o pauza. Avem mereu la indemana imbratisarile, atingerile, saruturile si cuvintele frumoase.

Daca din punct de vedere medical nu exista interdictii, eu le recomand celor doi sa isi ia cat mai mult timp pentru ei si sa se bucure de cat mai multa iubire in plan fizic. Ii va ajuta la consolidarea relatiei, il va face pe partener sa aiba mai putine ganduri neplacute legate de partenera si de relatia lor dupa aparitia copilului, iar pe femeie o va face sa se simta iubita si dorita, cu toate modificarile pe care le traverseaza corpul ei. Toate acestea vor fi ca un plus de energie de care cei doi vor avea mare nevoie dupa aparitia celui mic.

Moderndads: Dar dupa aparitia copilului, la ce schimbari sa se astepte proaspetii parinti si cum pot mentine o relatie de cuplu la fel de frumoasa si echilibrata?

Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie: Odata cu aparitia copilului, cei doi adulti iau contact si experimenteaza un rol nou, si anume acela de parinti. Distinctia dintre cele doua roluri, de soti( iubiti) si respectiv de parinti, ii va ajuta pe cei doi sa isi pastreze relatia de cuplu in echilibru si armonie.

Recomandarile mele sunt in principal legate de timpul pe care cei doi parteneri este util sa il aloce si relatie lor de cuplu. Sa iasa, sa petreaca timp doar ei doi, sa vorbeasca si despre ei, nu doar despre biberoane, scutece si diversificare, sa se vada cu prieteni etc. Sigur ca, pentru ca aceste lucruri sa fie realizabile, este nevoie de o buna organizare si de ajutor din exterior, cum ar fi o bunica, bona, sau altcineva care ar putea sa aiba grija de copil in tot acest timp. E adevarat ca lucrulile se complica putin atunci cand ai un copil, ca nu mai poti sa iesi si sa faci ce vrei, cand vrei, insa una dintre lectiile imediate pe care o invatam de la copilul nostru, este aceea despre organizare. Asadar, cu un plan bine facut, putem sa ne cream spatiul si timpul dorit  pentru a petrece timp impreuna cu partenerul.

Moderndads: Sprijinul si implicarea barbatului atat in perioada prenatala, cat si postnatala sunt foarte importante pentru mama, cat si pentru o relatie sanatoasa in familie. Ce poate face concret un barbat in aceste momente?

Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie: Rolul barbatului in aceste perioade este foarte important, intr-adevar. Ceea ce poate face el, concret, este sa isi sustina partenera pe parcursul sarcinii, sa fie atent si grijuliu cu ea. Sa ii transmita iubire prin toate modaliatatile posibile, de la complimente, cuvinte frumoase, la cadouri, imbratisari, incurajari etc. Totodata, sa faca impreuna planuri pentru perioada de dupa nastere, atat in ceea ce priveste copilul, cat si in ceea ce priveste relatia lor. Un alt aspect important este cel legat de vizitele la medic, unde prezenta partenerului este foarte dorita de catre femeie. Implicarea lui in amenajarea camerei si cumparaturile pentru noul membru al familiei, sunt alte detalii care conteaza pentru partenera.

In ceea ce priveste perioada de dupa nasterea copilului, rolul proaspatului tatic, se traduce prin implicare – din prima zi, in toate aspectele vietii copilului, de la spalat, schimbat scutece, plimbat, adormit etc. Cei doi adulti, care au decis impreuna sa aduca pe lume un copil, desi iau contact pentru prima data cu rolurile de parinti, sunt capabili sa aiba grija de acel copil. Atat femeia, cat si barbatul, in egala masura.

Implicarea barbatului in cresterea copilului, inca de la inceput, va aduce un plus de energie si timp pentru femeie, iar in acest fel, vor creste sansele ca cei doi parteneri sa isi mentina o viata de cuplu fericita. Totodata, viata lor de familie, se va dezvolta armonios.

Moderndads: In perioada postnatala, domnii simt deseori ca sunt lasati pe ultimul loc, simt ca nu li se mai acorda timp, importanta, afectiune, iar acest lucru poate avea efecte negative asupra relatiei de cuplu. Cum recomanzi sa fie gestionata aceasta situatie?

Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie: Cei care se simt lasati la o parte, sunt, in general, barbatii care nu se implica in activitatile si sarcinile legate de copil. Fie pentru ca nu isi doresc, fie pentru ca nu sunt lasati, de catre partenere. Nefiind implicati, pe buna dreptate ca nu pot intelege ce inseamna sa ingrijesti un copil, in materie de timp si energie. In schimb, nevoile si dorintele lor in legatura cu partenera, raman aceleasi, ca inainte de sosirea copilului. Aceste situatii sunt cele care genereaza cel mai adesea dezechilibre in relatia de cuplu, uneori atat de puternice, incat se poate ajunge chiar la despartire.

Asadar, domnilor, daca va doriti atentie, afectiune, timp, din partea partenerei, implicati-va in ingrijirea copilului, degrevati-va iubita de o parte din sarcini, oferiti-i timp si spatiu sa fie si femeie, nu doar mama si veti primi ceea ce va doriti.

 

*Oana Nicolau, Psihoterapeut de cuplu si familie, Manager si fondator Clinica Oana Nicolau

**Sursa poza: Unsplash.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.