Fiecare copil trece prin etape ale vieții care vin la pachet cu frici. 

Care sunt cele mai frecvente frici ale copiilor? 

În primii 3 ani de viață, copiii manifestă frici de zgomote puternice, de despărțirea de părinți sau de monștri. În această etapă ei își dezvoltă partea cognitivă și se dezvoltă creativitatea.

Pe la 4-5 ani, încep să aibă dezvoltată imaginația și fac jocuri de rol, au prieteni imaginari și apare teama de creaturi imaginare, teama de moarte și teama de animale.

La școlari, apar următoarele temeri: teama de a fi ascultat la școală, de a fi într-un mediu în care este evaluat constant etc. 

Ce putem face pentru cei mici pentru a-i ajuta să-și depășească temerile?

Teama de monștri

Este natural ca fricile să apară. Din punct de vedere cerebral, creierul copilului trece printr-un boom al dezvoltării și apar acele „De ce-uri?” constante. Dacă problema devine dificil de gestionat, atât pentru copil, cât și pentru părinte, trebuie să-ți adresezi următoarele întrebări:

  1. Ai și tu aceeași teamă? De exemplu de întuneric. Dacă ești în această situație, copilul îți simte teama și o preia. 
  2. S-a schimbat ceva în viața copilului în ultimul timp? Uneori, contextele din viața reală se pot manifesta prin frici de monștri. De exemplu, dacă îi apare un nou frate, poate să-i apară frica de monștri. 

În ceea ce privește temerile din registrul imaginar, îi putem ajuta pe copii să și le depășească tot prin imaginație. Aceștia își pot crea un personaj imaginar protector care să se „lupte” cu monstrul sau să-l „îmblânzească”. 

Teama de întuneric

Una dintre cele mai frecvente temeri în rândul copiilor este legată de întuneric. Într-o astfel de situație, este important să vezi de unde provine. Este ceva în întunericul acela care-l poate alerga sau prinde pe copil? Sau este pur și simplu teamă pentru că este într-o cameră întunecată.

La nivel emoțional, noi transmitem copiilor fricile, chiar dacă nu le verbalizăm. Așadar, la fel ca la teama de monștri, explorează această teamă și vezi de unde vine. Este și pentru tine înspăimântător întunericul? 

Este important să le vorbim copiilor cu echilibru și curiozitate. De exemplu, „Ce se întâmplă?” , „Ce te sperie, de fapt?” sau „Ce vezi tu acolo?” sunt câteva dintre întrebările pe care le putem adresa. 

Teama de zgomote puternice

Copiii asociază zgomotele puternice cu anumite pericole. De fapt, teama lor nu este de zgomot în sine, ci de pericolul respectiv. Pe de altă parte, cei mici trec printr-o etapă în care se tem de zgomote puternice – teamă instinctivă care-i ajută să se protejeze. 

Este important să vezi dacă copilul a asociat zgomotul cu ceva ce l-a speriat. De exemplu, dacă se juca cu un balon și a tunat afară, copilul poate să creadă că zgomotul a venit de la balon. Dacă bebelușul tău se teme de apă, îți recomandăm să citești acest articol. 

Teama de moarte

În primul rând, analizează momentul în care copilul intră în contact cu ideea de moarte. În general, în perioada 3-5 ani, dar se întâmplă în funcție de ceea ce se întâmplă în jurul lui. Această teamă apare în trei etape:

  • I: Realizează că animalele și persoanele din jurul său pot muri
  • II: Realizează că tu, părintele copilului, o să mori într-o zi și te va pierde
  • III: Când realizează că și el va muri

Este important să vorbim sincer cu cei mici despre această temă. Conștientizarea morții se întâmplă pe tot parcursul vieții, indiferent de vârstă. 

Ce să nu facem când abordăm temerile copiilor

  • Nu te identifica cu copiii. Adică nu vorbi despre fricile copiilor la persoana I plural: „ne este frică de întuneric”.
  • Nu fi ironic și nu râde de el.
  • Evită să vorbești într-un mod în care să-i negi frica. De exemplu „Potolește-te că nu e nimic acolo”.

În concluzie, de obicei, fricile copiilor cresc odată cu ei. Sunt persoane care au anxietatea ca trăsătură de personalitate. O anxietate mică are riscul să se transforme în ceva major. Așadar, este important să-i ajutăm, încă de când sunt mici, să treacă peste ele.

Aceste idei au fost împărtășite de Adriana Mitu – psiholog, invitat în cadrul evenimentului Modern Dad’s Challenges. Pentru mai multe sfaturi despre cum să te raportezi la fricile copiilor, te invităm să asculți evenimentul în întregime pe Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.