Interviu Psihoterapeut Andrei Mocanu

Izolarea socială a oferit la mulți părinți o șansă unică: aceea de a petrece mai mult timp în familie. Cum îmbină viața personală, cu cea profesională și ce oportunități a găsit Andrei Mocanu, Tatăl activ, de când stă în izolare alături de familia lui, ne-a spus în interviul de mai jos.

Andrei Mocanu este psihoterapeut cognitiv-comportamental, blogger și expert în parenting acreditat pe două programe parentale Cercul siguranței și Triple P (Positive  Parenting Program). Cu o experiență de peste 11 ani în lucrul cu copiii și familiile acestora, Andrei a început să fie blogger din momentul în care a devenit tată pentru că și-a dorit să împărtășească și mai mult cu ceilalți din experiențele lui ca profesionist, dar și de tată. Puteți afla mai multe despre el și îi puteți citi articolele pe www.tatalactiv.ro, dar și pe pagina de Facebook Tatăl activ.

ModernDads: Ești tată de fată, dar si psihoterapeut de profesie. Cum îmbini în această perioadă cele 2 statute?

Andrei Mocanu, Psihoterapeut cognitiv-comportamental: Pentru mine, ca psihoterapeut, este destul de ușoară această perioadă pentru că o parte dintre ședințele pe care le aveam le-am transferat în mediul online și astfel lucrez de acasă. Faptul că lucrez de acasă mă ajută că petrec ceva mai mult timp cu fetița și soția mea, ceea ce mă încântă enorm.

ModernDads: Ce întrebări și temeri a avut fetița ta legat de această perioadă? Dar tu?

Andrei Mocanu, Psihoterapeut cognitiv-comportamental: Faptul că Flavia este încă mică a fost ceva mai ușor pentru noi să îi explicăm ce se întâmplă. A fost suficient să îi spunem că stăm în casă pentru că afară putem să răcim mai repede în această perioadă (ea e familiarizată cu acest lucru, mai ales că prin februarie a avut gripă), că nimeni nu iese din acest motiv, a văzut că micul părculeț de lângă blocul în care locuim este tot timpul gol și a sesizat chiar și mesajele de la TV care ne îndeamnă să stăm acasă. Pe de altă parte, înainte de această perioadă ne spunea tot timpul că vrea să stăm mai mult împreună așa că acum este fericită că lucrăm de acasă.  

ModernDads: Cum ai ales să le gestionezi și ce soluții concrete ai aplicat pentru protecția familiei de COVID-19?

Andrei Mocanu, Psihoterapeut cognitiv-comportamental: Încă de la începutul pandemiei am hotărât să mutăm acasă o mare parte dintre activitățile pe care le aveam și să evităm să ieșim fără motiv. Astfel din 16 martie am rămas acasă, am ieșit maximum o dată pe săptămână la cumpărături și ne-am protejat mereu respectând următoarele criterii: am pus un covoraș cu clor la intrarea în casă pentru a ne curăța încălțămintea, folosim mănuși și mască în exteriorul casei, ștergem toate produsele pe care le aducem în casă, spălăm imediat hainele pe care le-am purtat în exteriorul casei și ne spălăm frecvent pe mâini cel puțin 20 de secunde.

ModernDads:Ne petrecem tot timpul în casă, copiii au multă energie și chef de joacă și uneori (sau în unele familii chiar mai des ca înainte) apar tantrumuri și crize de furie, pe care trebuie să le gestionăm. Cum procedăm în astfel de momente? Cum ne menținem calmul?

Andrei Mocanu, Psihoterapeut cognitiv-comportamental: Este normal să se întâmple așa pentru că cei mici au multă energie și cum nu avem voie să ieșim, este normal să ne solicite implicarea în activitățile lor tot mai mult. De asemenea, și pentru părinți este mai dificil și este normal să se enerveze mai repede sau mai des.

Pentru a putea gestiona tantrumurile este important pentru părinți să își planifice zilnic timp doar pentru ei (de exemplu, să citească 20 de minute cartea preferată, să facă sport sau să asculte muzică). Pot să facă orice le dă o stare de bine, doar să petreacă un timp doar pentru ei. Astfel, având grijă de ei înșiși, vor fi mai dispuși să gestioneze corect crizele copiilor.

De asemenea este important să identificăm și să exersăm anumite strategii prin care să ne gestionăm furia, putem să vorbim cu cei din jur despre ceea ce simțim, numărăm, ne controlăm corect respirația, ne îndepărtăm și lăsăm pe altcineva să gestioneze mai departe situația în cazul în care contextul ne permite acest lucru. Cât despre copii, este foarte important în această perioadă să dezvoltăm o rutină și să încercăm să îi ținem cât mai ocupați.

ModernDads: Tu prin ce provocări treci cu fetița ta zi de zi și ce soluții ai găsit pentru ele?

Andrei Mocanu, Psihoterapeut cognitiv-comportamental: Cred că provocarea este să fac față cerințelor ei de a mă juca atunci când vrea ea și cum vrea ea și să nu cedez atunci când îi spun „nu”. În rest, respect rutina pe care am construit-o. Avem un program care include activități de grădiniță cu fișe pentru scris, multe activități practice de modelat, decupat etc, ne uitam împreună la tv, ne jucăm  mai ales că în această perioadă ea preferă „leapșa” și ”ascunselea” , așa că vă puteți imagina ce este în casă în aceste zile. Ne îmbrățișăm, ne alintăm, ne gădilăm cât se poate de des. Întotdeauna facem mâncare și ordine în casă toți trei; ea își dorește foarte mult să fie implicată și să simtă că ne ajută la treburile de oameni mari. Sigur, lista poate continua, dar vă invit să intrați pe pagina mea de Facebook (Tatăl activ) și să descoperiți acolo ce „năzdrăvănii” facem noi zi de zi.

ModernDads: Cum îți împarți timpul astfel încât să aveți și momente pentru cuplu?

Andrei Mocanu, Psihoterapeut cognitiv-comportamental: Sincer, acum când îmi pui întrebarea îmi dau seama că parcă în această perioadă, deși stăm acasă nu reușim să avem acel timp de 1 la 1 pentru noi doi, în formula de cuplu. Dar concret, ceea ce facem pentru ne a fi bine în doi este să ne oferim mai des complimente, să ne îmbrățișăm, să ne facem tot felul de glume și să ne ajutăm mai mult în realizarea activităților casnice de zi cu zi. Cu siguranță sunt mai multe, dar acestea mi-au venit acum în minte.

ModernDads.ro: Ce activități le recomanzi taților din comunitatea ModernDads să facă în această perioadă pentru a se relaxa, atât ei , cât și întreaga familie?

Andrei Mocanu, Psihoterapeut cognitiv-comportamental: Cred că cel mai important în această perioadă este să profite că este un timp pe care îl pot petrece toți membrii familiei împreună! Recomand cu tărie joaca, gâdilatul, îmbrățișatul, pupatul făăăărăăăă limite! Aceste comportamente ne vor face pe toți să fim mai fericiți, mai relaxați și ne va îmbunătăți relațiile!

Citește și alte interviuri realizate cu tati implicați ca TINE, la rubrica CeSpunTatii.

***

#ModernDads

Hai și tu în comunitatea taților cu adevărat implicați! Te ținem informat și pe pagina de Facebook sau în grupului privat ModernDadsRomania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.