Concediul paternal - beneficii, modificări legislative și reguli
Concediul paternal - beneficii, modificări legislative și reguli

Așteptați un copil și încerci să-ți imaginezi cum va arăta viața ta după nașterea bebelușului? Te gândești la concediul paternal și vrei să afli mai multe despre beneficiile pentru tine, dar și pentru copil, cât și ce spune legislația în acest sens?

Printre cele mai dificile lucruri de făcut în viața unui părinte este să te asiguri că îngrijirea copiilor este adecvată. Tot mai mulți tătici aleg să intre în concediu parental, care le permite să rămână alături de micuții lor în primii ani de viață, să fie prezenți și implicați în creșterea lor. 

Regulile ce privesc concediul paternal pentru angajații care devin tătici tocmai ce au fost modificate prin ordonanța de urgență nr. 117 din 26 august 2022 pentru modificarea și completarea Legii concediului paternal nr. 210/1999. Ordonanța a fost publicată recent în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare din 29 augsut 2022. 

Important de menționat

Ordonanța de urgență mai sus menționată a modificat prevederile existente privind concediul paternal doar în cazul taților care desfășoară activități în baza unui contract de muncă sau de serviciu. 

Înainte de ordonanța de urgență, legea se referea la „asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat”. Acum, tatăl poate fi și o PFA, de exemplu. 

De asemenea, sunt asimilați salariaților și beneficiază de concediul paternal și cei cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale, directorii cu contract de mandat, cei cu contract de management, dar și cei care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică.

Ce înseamnă modificările pentru angajatori

  • Angajatorii sunt obligați să acorde concediul paternal taților;
  • Angajatorii nu pot concedia salariații ce se află în concediul paternal;
  • În caz de încălcare a legii, amenzile sunt de până la 10.000 de lei;

Excepție de la lege este situația în cazul reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.

Modificări concrete în ceea ce privește concediul paternal:

  • Durata standard a concediului paternal a crescut de la 5 zile lucrătoare la 10;
  • Tații care satisfac servicii militare au drept de concediu paternal timp de 10 zile, concediu care era înainte doar 7 zile.
  • Tații care fac un curs de puericultură au dreptul să primească 5 zile suplimentare la concediul paternal la fiecare copil. 
  • Perioada de concediu paternal reprezintă vechime în muncă, în serviciu și în specialitate.
  • Noile prevederi NU se aplică cererilor de acordare a concediului paternal depuse înainte de 29 august 2022.

Apropo, citește mai multe despre puericultura și sănătatea copilului în primul an de viață. 

Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la nașterea copilului și este justificat alături de certificatul de naștere al copilului. Doar tu poți decide ce este mai bine pentru tine și familia ta. Însă un lucru este cert: tatăl joacă un rol esențial în dezvoltarea copilului. 

_____
Sursă poză de copertă: Yanalya, Freepik

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.