”Are imunitatea scăzută”, ”e bolnăvicios din fire”, ”l-a moștenit pe taică-su care răcește frecvent” le știți, nu? Ai încercat toate leacurile de la mama, iar suplimentele care promit un sezon rece fără răceli dau să cadă din dulapul cu medicamente, nu? Au răcit copiii? DA, și cu ”mierea și cătina” de la bunica. Noi, părinții, începem să ne precipităm în legătură cu imunitatea copiilor spre finalul lunilor de vară, când răcelile nu sunt atât de frecvente și dorim să menținem această frecvență scăzută. Intrarea în colectivitate și multele îmbolnăviri din timpul anului școlar și în lunile reci ale anului, fie ele ușoare sau cu ceva complicații ne dau de furcă și, totodată, ne fac sensibili la reclamele cu produse ce promit miracole medicale pentru copiii nostri. Dr. Alexis- Virgil Cochino a răspuns în interviul de mai jos, la câteva întrebări despre imunitate, sistemul imun și despre produsele destinate creșterii imunității membrilor familiei.
Mai întâi de toate, ce este imunitatea?
Sistemul imun este o rețea de celule și substanțe capabile să ne recunoască pe noi (dar și pe agresori – microbi, celule maligne etc) și să ne apere individualitatea (prin eliminarea elementelor străine). Sistemul imun este capabil să învețe astfel încât, la întâlnirea ulterioară cu același agresor, boala nu se mai produce, pentru că el este eliminat înainte să facă rău.
Mulți părinți se plâng de imunitatea scăzută a copiilor. Care sunt principalele cauze care afectează negativ imunitatea copiilor de azi?
Ideea că imunitatea copiilor este scăzută este larg răspândită dar greșită. Dimpotrivă, copiii au un sistem imun foarte activ. Această impresie greșită se bazează pe numărul mare de infecții manifeste (vizibile) pe care ei le fac. Aceasta se întâmplă, însă, din cauza lipsei de experiență a sistemului imun, din cauza nevoii de a învăța cum să se apere de fiecare microb în parte și nu unei slăbiciuni a lui.
Ce pot face tăticii în plus pentru imunitatea copiilor lor?
Organismul nostru nu este proiectat să funcționeze cu suplimente. O alimentație echilibrată (cu multe fructe și legume, în special crude), consumul de lichide în cantități suficiente, sportul, activitățile în comun cu părinții și cu frații, armonia în familie, sunt factori care asigură cea mai bună funcționare posibilă a întregului organism, inclusiv a sistemului imun.
Există produse care pot stimula sistemul imun, fără însă să știm exact cum o fac. Folosirea lor este periculoasă, mai ales pe termen lung, existând pericolul suprastimulării, cu posibila declanșare/agravare a unor boli autoimune.
Există simptome vizibile care indică o imunitate scăzută și la care părinții ar trebui să fie atenți?
Infecțiile severe, mai ales dacă sunt repetate (otita medie, pneumonia cu condensare, diareea cu sânge, septicemia, meningita, abcesele), cele prelungite, cele cu microbi „ciudați”, pot sugera defecte ale sistemului imun. De multe ori, acestea duc și la o creștere nesatisfăcătoare (care, desigur, poate avea foarte multe alte cauze).
Dacă un copil este bolnăvicios de mic va fi bolnăvicios și la vârstă adultă?
Cea mai mare parte a defectelor sistemului imun sunt vizibile din primii ani de viață. Totusi, există mai multe forme de imunodeficientă care pot deveni manifeste și la vârsta de adult, prin infecții severe, prelungite sau „ciudate”, stare de oboseală cronică nejustificată, boli inflamatorii cronice, cancere.
Un mesaj pentru tăticii din comunitatea Modern Dads
Făceți-vă loc în agendă pentru a petrece timp de calitate cu copiii vostri. O salată sau un suc făcute împreună, un fotbal ad-hoc old-school în parcul de lângă voi (cu doua pietre pe post de poartă), o corabie făcută dintr-o bucată de lemn și lansată pe un lac, o parașută dintr-o pungă și un dop, sunt toate amintiri prețioase pentru ei, piloni pe care se vor sprijini în lupta frumoasă dar grea care este viața modernă. Lucrurile bune și importante sunt simple, nu au 4K UHD și nici Gorilla Glass 6, nu au Octa core și nici 6 GB de RAM. Au suflet pus în ele.
Dr. Alexis-Virgil Cochino, specialist în alergologie și imunologie clinică
sursa foto – adevărul.ro
Fii un Modern Dad informat! Abonează-te la newsletter-ul nostru AICI și fii parte din cea mai cool, informată și implicată comunitate de tați! Ne poți urmări și pe pagina de Facebook sau Instagram, unde te așteptam cu materiale numai bune de comentat!