Doriți să treziți entuziasmul copiilor și tinerilor pentru astronomie? De ce este o idee foarte bună și motivele pentru care copiii ar trebui să exploreze cerul înstelat & ce telescoape sunt recomandate pentru fiecare vârstă, poți descoperi în materialul de mai jos.

Copiii adora ieșirile in natura. Ce ar putea fi mai fascinant decât să exploreze bolta nocturnă cu o harta stelară și cu un telescop?

5 motive pentru care copiii ar trebui să exploreze cerul înstelat

Oporunitatea de a explora cerul înstelat le oferă copiilor următoarele beneficii:

  • Învățarea punctelor cardinale cu ajutorul cerului.  Înțelegerea naturii și a fenomenelor ei
  • Răbdarea și învățarea pe bază de auto motivare îi ajută pe cei mici pe tot parcursul vieții
  • Matematica, științele naturii și tehnologia sunt trezite la viață
  • Dezvoltarea pasiunii de a descoperii lucruri in natură, in detrimentul utilizării telefonului
  • Dezvoltarea culturii generale

Alături de câteva cărți, copii si adolescenții, vor putea descoperi foarte ușor cerul cu ajutorul unui telescop, care oferă imaginii mult mai bune si mai stabile comparativ cu un binoclu.

Nu orice telescop este adecvat celor tineri

Fie că vorbim despre telescoape refractoare sau reflectoare, acestea sunt in egala măsură recomandate pentru început.  Telescopul trebuie să fie adecvat pentru capacitățile acestora și să permită experiențe reușite. Aceste aspecte sunt chiar mai importante decât cele tehnice.

Pentru următoarele grupe de vârsta recomandam:

  • Pentru copiii mici de până la șase ani, debutul cel mai potrivit este prin explorarea în joacă a cerului nocturn. Pentru aceasta, nu are nevoie de un telescop.
  • Începând cu vârsta de șase ani, un telescop Dobson table-top cu căutător cu punct roșu oferă cea mai bună modalitate de a găsi intuitiv țintele luminoase și de a le observa.
  • După vârsta de zece ani, copiii se pot descurca bine cu monturi mai mari, care compensează manual sau automat rotația bolții cerești.
  • Începând cu 14 ani, ei pot face primele astrofotografii, dar asamblarea si alinierea monturii încă pot fi dificile pentru ei.

Un telescop Dobson instalat rapid arată mii de obiecte cerești – astfel că astrofotografia nu reprezintă încă un must-have.

 

Cum să găsiți telescopul potrivit?

Am realizat pentru dvs. o listă cu cele mai bune telescoape pentru grupele de vârstă amintite mai sus. Aceasta va conține instrumente optice de buna calitate, chiar si pentru bugetele mai mici.

Achiziționați un telescop cu care copiii pot face observații astronomice și singuri. În acest fel, plăcerea descoperirilor și a activităților autonome rămâne intactă.

Obligatoriu de avut in vedere:

În timpul zilei, nu lăsați niciodată copiii să privească cerul prin binoclu sau prin telescop nesupravegheați! O singură privire spre Soare poate produce leziuni oculare, ce pot cauza chiar și orbirea. Un loc de observare ecranat de Soare oferă siguranță.

Descoperim Universul in joacă: până la 6 ani

Până la vârsta de 6 ani, cei mici nu vor înțelege pe deplin ce văd prin ocularul telescopului, astfel că nu recomandam un telescop pentru aceștia, un mic binoclu fiind mult mai potrivit.  Asta nu înseamnă că nu ii putem introduce si pe cei mai mici in lumea astronomiei. O plimbare de seara prin care sa ii arătați celui mic Carul Mare, Triunghiul de Vara sau chiar Calea Lactee dacă vă aflați într-o zona fără poluare luminoasa, cu siguranță ii vor stârni curiozitatea.

Binoclurile Bresser Junior sunt o opțiune foarte bună pentru cei mici:

https://astromagazin.ro/module/iqitsearch/searchiqit?s=bresser+junior+binoclu

Primul binoclu: cu modelul Bresser Junior 6×21, cei mici descoperă primele lor obiecte. Și o pot face singuri, fără ajutor. Binoclul are mărimea ideală pentru mâinile mici de copil. Cei mici se pot bucura în voie de observarea naturii.

 

Sursă articol: AstroNick si Astromagazin.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.