Îl cunoaștem ca promotor al stilului de viață sănătos, este cofondator și editor general al site-ului www.viataverdeviu.ro, organizează evenimente și tabere de nutriție, iar copiii îl iubesc pentru energia lui bună și poveștile frumoase pe care le scrie.  Dar cum este ALEC BLENCHE ca tată? Și ce ”povești” mai pune la cale? Și care sunt recomandările lui pentru tații moderni și implicați, de astăzi? Aflăm din acest interviu, cald și sincer, pe care Alec ni l-a oferit. Mulțumim, Alec!

 

Cum arată o zi din viața ta? Sau, altfel spus, cum te împarți între job și casă?

               Alec Blenche: Sunt unul dintre oamenii fericiți care pot spune că nu au un job. Când ajungi să faci ceea ce îți place nu mai numești asta job,  este pur și simplu viața ta. Și când mai faci asta în majoritatea timpului de acasă, atunci chiar că nu mai ai ce să împarți.

Zilele mele diferă în funcție de mulți factori. Dar, în general, petrec timp cu familia, cu fetița și cu soția mea și inserez activitățile mele pe ici pe colo. Am avut o perioadă tumultoasă în care eram dedicat activităților mele, însă am înțeles până la urmă că familia și timpul petrecut cu fetele mele sunt pe primul loc.

”Copii inteleg orice dacă le arăți și ești un exemplu!” INTERVIU cu Alec Blenche - nutruționist, scriitor, tată

Care au fost cele mai dificile momente din cariera ta de tătic?

               Alec Blenche: Cu siguranță, primele 3 luni. Poți citi toate cărțile și poți participa la toate cursurile și seminariile, că tot nu vei fi pregătit. Sunt multe nopți nedormite, dar a meritat pe deplin.

Dar cele mai frumoase?

               Alec Blenche: Fiecare moment alături de fetița mea este magic. Doar dacă mă opresc pur și simplu și privesc în ochii ei sunt pierdut, cucerit pe veci.

Domeniul tău de activitate este viața sănătoasă, dar pentru un părinte care nu știe de unde să înceapă în această direcție, care ar fi principalele ”ponturi”?

               Alec Blenche: Fiecare înțelege sănătatea în felul său. Important este să faci cele mai bune alegeri pentru copil și nu pentru tine. Este ușor să faci ce fac sau ce zic restul, ești acoperit, ca să spun așa. Însă asta este o alegere pentru tine, ca să te simți tu liniștit, să te gândești că nu îți poate reproșa nimeni nimic. Atunci când faci o alegere în interesul copilului va trebui să riști un pic, chiar să mergi împotriva curentului, să faci altfel decât spune societatea, învățătoarea, medicul sau bunica.

Care este, după părerea ta, cel mai greu lucru de explicat unui copil în ziua de azi?

               Alec Blenche: Copiii inteleg orice, dacă le arăți și ești un exemplu! Este însă greu de explicat de ce tu le spui să mănânce sănătos când tu nu o faci.

Când și cum ți-ai descoperit vocația de scriitor? Și ce ”povești” mai pui la cale?

               Alec Blenche: A fost o întâmplare, sau poate că nu. S-a petrecut în timpul unui proiect de voluntariat pe care l-am făcut într-o școală din Constanța. Am înțeles atunci că poți ajunge la inima copiilor mult mai ușor și mai natural prin povești decât prin lecții și teme. Restul s-a petrecut natural. Nu am forțat nimic, a venit de la sine. Eu scriu mereu când am starea necesară. Pot scrie și 4 cărți pe lună sau niciuna. Dar sunt destul de productiv. În 2 ani am scris și publicat 6 cărți. Iar anul acesta, cred și sper, vor mai apărea încă cel puțin 6. Vom vedea.

De ce sunt importante cărțile și, implicit, poveștile în creșterea și educația copiilor? Cu ce îi (ne) ajută?

               Alec Blenche: Cum spuneam mai devreme, poveștile, jocurile sunt limbajul pe care copiii îl înțeleg cel mai bine. Imaginația și fantezia lor sunt nelimitate, acolo este spațiul lor cel mai frumos. Iar educația ar trebui făcută pe limba lor, nu pe a noastră.

Ce spune Emma, fata ta, despre cărțile care-ți poartă semnătura? Și… care este povestea ei preferată din cele scrise de tine până acum?

               Alec Blenche: A crescut cu ele. La multe dintre ele a fost muză și inspirație. Este conectată la fel ca și mine la tot ceea ce scriu. De multe ori ne sfătuim asupra personajelor și a numelor acestora. Îmi dă de multe ori idei foarte bune, chiar dacă nici nu își dă seama. O consider foarte importantă în activitatea mea de autor. Cartea ei preferata este Erus si Valea iubirii.

Care ar fi primele 5 recomandări dedicate exclusiv tăticilor? Tătici moderni, tătici care-și doresc să crească copii sănătoși și fericiți.

               Alec Blenche: 

  • Fiți acolo chiar dacă sunt doar 15 minute pe zi!
  • Fiți atenți la copiii voștri , în fiecare clipă vă pot învața câte ceva!
  • Redeveniți copii pentru ei, jucați-vă ca în copilărie, veți fi cei mai buni prieteni!
  • Fiți un exemplu în toate lucrurile!
  • Fiți sinceri cu ei și tratați-i ca pe egalii vostri!
  • Lăsați-i să fie cine sunt și nu îi transformați în cine vreți voi să fie. Ei sunt ființe diferite de voi, cu talente și meniri diferite, și au rostul lor în lumea asta. Ajutați-i să și-l împlinească.

Și uite că am spus 6. 🙂

Dacă ți-a plăcut ce ai citit, te invităm să răsfoiești și alte interviuri și articole utile AICI, despre evenimentele noastre povestim AICI. Poți să fii alături de noi cu un LIKE, pe pagina de Facebook a comunității AICI –https://www.facebook.com/ModernDadsChallenges/

*Poze: Facebook Alec Blenche

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.