Copilul tău face sport? Ca părinte, prezența ta la jocurile/activitățile copilului tău este ceva ce va aprecia de-a lungul vieții. Însă, să fii părinte al unui copil sportiv nu este ușor, pentru că unele cuvinte îi pot submina succesul și visul. Atunci, care este cel mai bun mod de a-l ajuta și susține pe cel mic? 

Copilul tău face sport? Iată cum să-l susții 

Pe lângă prezența fizică la activitățile copilului tău, cuvintele pe care le rostești la sfârșitul jocului sunt arme importante. Pentru început, este mai bine să eviți următoarele afirmații:

Ai făcut o treabă bună

Chiar dacă o auzim des, această afirmație este fără fond. Și, de cele mai multe ori, copiii vor ști că o spui doar pentru că vrei să îi lauzi. Așadar, păstrează-ți laudele pentru situațiile în care cel mic chiar le merită și scoate în evidență pentru ce anume le faci: „A fost un gol frumos! Munca echipei a dat roade”.

Fără „De ce nu ai …”

Prin această frază îi arăți copilului că ai fost prezent, însă îi scoți în evidență faptul că putea să facă lucrurile mai bine decât le-a făcut. Nu te îndoi niciodată de efortul pe care-l depune pe teren.

Nu spune: „Nu pot să cred că coechipierul tău …”

Niciodată nu ar trebui să spui ceva negativ despre coechipierii copilului tău sau despre echipa adversă. Acest lucru poate dăuna în ceea ce privește dezvoltarea sa socială în cadrul grupului.

Adevărul este că sportul poate să aibă și dezavantaje. Dacă în acest articol vorbeam despre beneficiile pe care sportul le aduce în viețile copiilor, iată care pot să fie și dezavantajele sale:

  • Sportul poate încuraja un copil să se concentreze atât de tare pe a deveni profesionist, încât poate să neglijeze alte domenii ale vieții sale.
  • Îl poate atât de competitiv, încât va face orice pentru a câștiga, crezând că scopul scuză mijloacele.
  • Poate să scadă stima de sine, în cazul unui copil care este împins să exceleze și care resimte un eșec la fiecare pierdere.
  • Poate să distragă atenția de la urmărirea unei pregătiri academice serioase

În schimb, iată ce ar trebui să-i spui copilului tău sportiv

Călătoria cu mașina/bicicleta/metroul spre casă când părăsești sala de sport alături de copilul tău este un moment crucial pentru a-i transmite cuvinte de acceptare și de încurajare.

Nu contează dacă copilul tău a câștigat sau dacă a pierdut. Nu contează nici dacă nu a apucat să intre pe teren. Inspir-te din lista de mai jos dacă vrei să-i transmiți copilului că rămâi alături de el indiferent dacă câștigă sau nu.

  • Ți-a plăcut antrenamentul/jocul? Ce ți-a plăcut? Ce nu ți-a plăcut?  
  • Cum te-ai simțit în timpul jocului? 
  • Ai învățat ceva din acest joc? Ce anume ai învățat?
  • Crezi că poți îmbunătăți ceva pentru data viitoare?
  • Te-am remarcat muncind din greu, depunând eforturi mari.
  • Sunt mândru de cât de mult încercați.
  • Te-am văzut încurajând un coechipier, ceea ce m-a făcut să mă simt mândru de tine.
  • Am observat că după ce cealaltă echipă a marcat, ai avut curajul să încerci în continuare.

Pentru copii, este important ca aceștia să se distreze și să învețe cum să devină jucători de echipă buni. Așadar, cade în sarcina ta să-i înveți cum să respecte antrenorul, coechipierii sau echipa adversă. 

Uneori, cel mai bun lucru pe care-l poți face este să nu spui nimic. Și să nu pui prea multe întrebări, dacă vezi că copilul tău nu are chef să povestească.

În concluzie, te invităm la puțină introspecție. Tăticule, ia gândește-te, cum este conversația voastră din mașina ta în drumul spre casă de la meciul/antrenamentul copilului tău?

_____
SUrsă foto cover: Senivpetro, Freepik.com

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.