Trecem printr-o perioadă grea. O perioadă în care copii și părinții au stat împreuna aproape non stop. S-au schimbat rutinele, s-au schimbat nevoile și toți suntem obosiți pentru că să stai cu un toddler de 3-4 ani non stop și să și livrezi la job, la orice job, este cumva o experiență la limită.

În august 2020 s-a dat Ordonanța de Urgență privind micșorarea timpului de lucru cu până la 50%: ”în cazul reducerii temporare a activităţii determinate de instituirea stării de urgenţă/alertă/asediu, în condiţiile legii, angajatorii au posibilitatea reducerii timpului de muncă a salariaţilor cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu informarea şi consultarea sindicatului, a reprezentanţilor salariaţilor sau a salariaţilor, după caz, anterior comunicării deciziei salariatului” ca o derogare de la prevederile art. 112 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii

Ce înseamnă asta mai exact pentru angajat?

  • decizia de reducere a timpului de muncă se comunică salariatului cu cel puţin 5 zile înainte de aplicarea efectivă a măsurii
  • salariaţii afectaţi de măsură beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă, în completarea drepturilor salariale cuvenite, calculate la timpul efectiv lucrat.
  • este suportată de angajator şi se achită la data plăţii salariului aferent lunii respective
  • dacă angajatorul nu recuperează indemnizaţia acordată potrivit alin. (5) de la bugetul asigurărilor pentru şomaj, acesta nu are dreptul de a o recupera de la salaria
  • salariatul beneficiază de toate celelalte drepturi prevăzute în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă, proporţional cu timpul efectiv lucrat.

Această reducere a timpului lucrat efectiv a avut un impact negativ asupra veniturilor persoanelor fizice, iar în acest context în care nu numai că o parte din populație câștiga mai puțin, sau intrase în șomaj – mai ales categoriile afectate puternic *HoReCa, au fost luate și alte măsuri care să susțină cumva angajatul în această perioadă extrem de dificilă.

Astfel tot de anul trecut, din Noiembrie s-a modificat codul fiscal, în urma publicării în Monitorul Oficial nr. 1041 a Legii nr. 239/2020 şi Legii nr. 241/2020.

Dacă există companii care vor să înființeze creșe, sau grădinițe, sau plătesc pentru plasarea în creșe sau grădinițe pentru copiii angajaților atunci această lege vine în ajutorul lor. Printre cheltuielile care au deductibilitate limitată se vor înscrie și cheltuielile pentru funcționarea corespunzătoare a unor unități de educație timpurie.

Altfel zis se va scade din impozitul pe profit al firmelor respective cheltuielile cu educația timpurie – privind funcționarea unităților de educație timpurie aflate fie în administrarea contribuabilului, sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de învățământ de tip creșă/grădiniță, în plafonul de 1500 de lei maxim pe fiecare lună/ per copil.

Ce puteți face în continuare?

  • Întrebat la HR-ul companiei la care lucrați de această lege și care este poziția companiei legat de ea
  • Schimbat opinii cu alți părinți, care au beneficiat de această lege și în ce condiții
  • Încercat să convingeți persoanele decidente din companie să adere la acest beneficiu atât de important pentru angajat în această perioadă

Nu uitați că pe grupurile Modern Dads și Modern Family sunt părinți care trec prin aceleași încercări ca și dumneavoastră și poate vă pot ajuta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.