Adolescenții se confruntă adesea cu presiuni semnificative pentru a ajunge la idealuri stricte, nerealiste și dăunătoare în ceea ce privește imaginea corporală, frumusețea, greutatea sau forma corpului.
Însă, căutarea unui corp perfect poate avea și un impact puternic asupra încrederii adolescentului și asupra sănătății fizice și emoționale.
Ce înseamnă „imaginea corporală”
Imaginea corporală se referă, în general, la percepția, gândurile și sentimentele unei persoane despre propriul corp.
În timpul adolescenței, poate fi dificil pentru tineri să mențină o imagine corporală sănătoasă din cauza schimbărilor fizice și emoționale majore și presiunilor sociale. Copiii și adolescenții care au o percepție negativă despre corpul lor sunt expuși unui risc crescut de stima de sine scăzută, depresie, consum de substanțe, tulburări de alimentație și probleme de greutate, fie subponderale sau supraponderale.
Mai mult, adolescenții ar putea fi implicați în comportamente riscante care le pot afecta oportunitățile viitoare. Printre ele se numără neglijarea performanțelor școlare sau implicarea în activități ilegale care pot duce la probleme cu legea.
Cum să discuți cu adolescentul despre imaginea corporală
- Folosește un limbaj pozitiv și evită să faci comentarii sau glume despre aspectul fizic al altor persoane.
- Fii un model pentru copilul tău pentru că felul în care vorbești și abordezi propriul corp poate afecta semnificativ adolescentul.
- Explică-i efectele pubertății pe care le experimentează și asigură-te că înțelege faptul că schimbările de greutate sunt o parte sănătoasă și normală a dezvoltării.
- Vorbește cu adolescentul despre social media, emisiunile TV și reclamele care trimit adesea mesajul că doar un anumit corp e acceptabil de societate.
- Stabiliți obiceiuri alimentare sănătoase în familie care să includă legume și fructe.
- Promovează activitatea fizică în natură și ieșiți împreună cu bicicleta, în drumeții sau la alergat.
- Încurajează-i prieteniile sănătoase pentru că acestea sunt o influență pozitivă asupra adolescentului.
Dacă ai ținut cont de sfaturile de mai sus și cu toate acestea copilul tău se luptă cu o imagine corporală nesănătoasă, îți recomandăm să discuți cu un specialist psiholog, dermatolog sau nutriționist (în funcție de nevoile acestuia).
Concluzii
În concluzie, imaginea corporală este un aspect important al stimei de sine și al sănătății mentale a adolescenților. Există multe lucruri pe care le poți face pentru a ajuta fiica ta să își îmbunătățească imaginea corporală: să încurajezi un stil de viață sănătos, să promovezi un discurs pozitiv despre corp și să îi oferi suport emoțional.
De asemenea, este important să ai în vedere faptul că schimbarea nu se va întâmpla peste noapte. Și mai mult, că fiecare adolescent are propriile nevoi și provocări. Prin urmare, este important să ai răbdare și să fii un sprijin constant pentru fiica ta pe măsură ce ea navighează prin această perioadă a vieții.
O imagine corporală sănătoasă poate fi un factor-cheie în îmbunătățirea încrederii în sine și în succesul în viață. Iar fiica ta va fi recunoscătoare pentru susținerea și îndrumarea ta.
______
Sursă poză de copertă: Freepik.com
Ideal ar fi ca parintele sa ii perita copilului sa participe la discutii sau cercuri tematice despre astfel de subiecte.
Insa parintele prea educat cauta pishologul super mega pregatit pentru o consiliere nesimtit de scumpa in detrimentul activitatilor de grup potrivite varstei, dar fara N diplome de studii.