Programarea este limbajul secolului XXI.
Indiferent că cel mic va alege să devină inginer programator sau medic, tot va fi nevoie să aibă o bază de programare.
Apetitul copiilor și adolescenților pentru ecrane, tehnologie, jocuri și social media este evident. Pe lângă accesul la informații oferit de internet și tehnologie, copiii își pot dezvolta anumite abilități.
Tehnologia este o unealtă și, la fel ca orice altă unealtă, poate fi folosită în diverse moduri. Sigur, ca părinți, ne dorim ca ai noștri copii să folosească tehnologia într-un mod constructiv pentru ei.
„AJUTĂM COPIII SĂ-ȘI DEZVOLTE 8 DIN CELE 12 ABILITĂȚI ESENȚIALE ÎN SECOLUL XXI.”
Câteva dintre abilitățile pe care copiii le dezvoltă în cadrul programelor MindHub sunt:
- Gândirea critică (copiii învață să-și pună întrebări și să devină observatori);
- Gândirea algoritmică: fiecare activitate din viața noastră are la bază gândirea algoritmică, dar la MindHub copiii învață să gândească algoritmic în mod conștient;
- Lucru în echipă, colaborativ: o abilitate subestimată în aceste zile;
Vârsta ideală pentru a începe cursuri de programare
Programa MindHub se adresează copiilor începând de la 6 ani. La grupa elevilor de această vârstă, nu este necesar ca cei mici să știe să scrie sau să citească. Instrucțiunile primite sunt vizuale și folosesc drag&drop: aleg o imagine și pun diferite comenzi.
Totodată, programa folosită este adaptată programei școlare, și se folosesc diferite noțiuni preluate din programa școlii tradiționale.
Cum decurge o lecție de programare pentru copii
În cadrul cursurilor de programare, predarea se face prin metoda”gamification”, adică învățare prin joacă.
Ø Predare în sala de curs, în format fizic:
Fiecare ședință este structurată în două părți, după cum urmează:
- În prima oră copiii construiesc un joc pe tabletă sau pe laptop;
- A doua oră este dedicată programarii roboțeilor
Ø Predarea în format online:
- O ședință durează 1.5 ore;
- Incepand de la varsta de 8 ani;
- Se lucrează în grupe mici, maxim 7 într-o grupă;
- Camera și microfonul sunt pornite pe toată durata cursului;
La MindHub se folosesc instrumente special dezvoltate (exemple: Scratch, Hopscotch, Tynker, Micro:bit). Cu ajutorul acestora, copiii vor dobândi toate cunoștințele pentru a trece la limbaje de programare mai complexe. De cealaltă parte, roboțeii au propriile aplicații de programare, instalate pe tablete.
Încurajăm copiii să testeze personal resursele noastre prietenoase, asadar vă asteptăm să ne cunoastem în cadrul unei Lecții GRATUITE de programare aici.
Despre MindHub poti afla mai multe despre aici.
Susținem copiii să facă primul pas către performanță, prin joacă!
Aceste idei au fost împărtășite de Adelina Năstase, Administrator MindHub București, invitat în cadrul evenimentului Modern Family Challenges. Pentru mai multe sfaturi despre cum folosim tehnologia în beneficiul copiilor, te invităm să asculți evenimentul în întregime pe Facebook.
Evenimentul a fost realizat cu ajutorul partenerilor strategici: Cord Blood Center România, MindHub, Aqua Carpatica, FlavBebe, Editura Nemira și Fundația Friends For Friends.