Cum îți ajuți copilul să se acomodeze în clasa pregătitoare
Cum îți ajuți copilul să se acomodeze în clasa pregătitoare

Momentul în care copiii merg în clasa pregătitoare este unic și, pe lângă emoțiile pe care le simt copiii pentru un nou început, este și un pas spre independența celor mici

În acest articol ne propunem să-ți oferim câteva sfaturi și idei pe care să le implementezi pentru a-ți ajuta copilul să se acomodeze în clasa pregătitoare.

Sfaturi pentru părinți

1. Evită dramele

Ca în orice domeniu al vieții noastre, echilibrul este cheia spre succes. Este important să nu-i facem pe copii să-și contureze o impresie doar roz despre școală, să creadă că totul e despre joacă și prieteni. Însă, nici o dramatizare excesivă nu este bine-venită deoarece asta nu face decât să crească nivelul de anxietate al copilului. 

2. Apreciază-i progresele, chiar dacă acestea sunt mici

Un „Bravo, puiule!” spus din toată inima este cel mai motivațional lucru pe care-l poți spune unui copil. Chiar dacă a depășit conturul la colorat, sau nu ține bine creionul în mână, a făcut bastonașele înclinate sau nu a decupat frumos. Fii alături de copil când acesta îți solicită ajutorul, chiar dacă asta poate însemna un efort în plus pentru tine. Și, cel mai important, evită să-l compari.

Dacă ți se pare că are probleme cu acomodarea, discută cu învățătoarea despre asta. O altă recomandare ar fi să păstrezi legătura și cu alți părinți din clasă. Dacă și alți copii se confruntă cu aceleași „probleme” ca și copilul tău, cel mai probabil adaptarea în clasa pregătitoare ține de factori externi. 

3. Joaca rămâne prioritară 

Joaca nu doar că te conectează cu cel mic, însă este esențială pentru echilibrul și sănătatea fizică și mentală a copilului. Spiritul jucăuș nu ar trebui să moară pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru copilul care merge în clasa pregătitoare.

Până la urmă, nimic nu e mai important (nimic măcar în viața adultă) ca ocazia de a ne deconecta de muncă/școală. E important să le transmitem copiilor mesajul că este în regulă să nu faci nimic sau să te joci. De fapt, prin joacă, faci atât de multe pentru tine: faci mișcare, socializezi, rezolvi probleme, înveți să-ți faci prieteni și multe altele.

4. Asigură-te că doarme suficient

De-a lungului timpului, am vorbit des despre somnul și importanța acestuia pentru bebeluși. Când vine vorba de preșcolari și școlari (6-12 ani), recomandările privind durata somnului sunt de 9-12 ore. Acestea sunt calculate pentru un interval de 24 de ore și se ia în calcul și somnul de după-masă. 

Dacă cel mic nu doarme suficient, poate deveni agitat, irascibil sau își poate pierde concentrarea la școală.

5. Adresează-i întrebări deschise

Dacă vrei să obții răspunsuri din partea copilului cu privire la experiența sa de la școală, adresează-i întrebări deschise. De cele mai multe ori, copiii răspund doar cu „da”, „nu” sau „bine”. Iată și câteva exemple concrete:

  • Ce ai făcut în pauză?
  • Ce ți-a plăcut cel mai mult la ziua de azi?
  • Ce te-a făcut să petreci mult timp cu X?

Ca părinți, nu întotdeauna realizăm că cel mic este victima unui abuz de tip bullying sau, din contră, este atacator. Descoperă mai multe despre acest fenomen, care sunt semnele că cel mic este victima bullying-ului, dar și cum să gestionezi situațiile de acest fel.

Ce simt copiii

Și biologic, nu doar psihologic, perioada cuprinsă între 6 și 14 ani, denumită „copilăria mare”, este o nouă etapă pentru copii:

  • intră într-un univers nou;
  • oamenii vor avea așteptări de la copil;
  • urmează să petreacă mai mult timp în bancă;
  • va fi nevoie de mai multă disciplină și responsabilități;
  • va fi evaluat după alte standarde față de cele din grădiniță.

Pentru copii, toate aceste schimbări sunt puternice, iar cei mici se pot simți dezorientați și anxioși în prima lună de școală. Din acest motiv, noi, părinții, rămânem piesa centrală și avem rolul de a-i ajuta să se acomodeze cu noua etapă a vieții lor.

Acomodarea copilului în clasa pregătitoare

Iată câteva semne că cel mic are dificultăți de adaptare:

  • se simte trist și anxios;
  • plânge și refuză să meargă la școală;
  • are tulburări de somn, coșmaruri;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • lipsa poftei de joacă.

Dacă observi aceste semne la puiul tău, discută cu el despre ce anume îl frământă. Spune-i că indiferent de situația prin care trece, tu ești alături de el și vrei să-l ajuți. Este important ca cel mic să se simtă iubit necondiționat.

Comportamente pe care să le eviți

  • Nu seta așteptări extraordinare, recunoaște că nici tu nu ești bun la toate;
  • Evită critica pentru orice scăpare a copilului;
  • Nu restricționa timpul de joacă și învață-l să se bucure de timpul liber; 
  • Nu încărca excesiv timpul copilului cu activități extrașcolare.

În concluzie, când vine vorba de acomodarea copilului la clasa pregătitoare, rolul părintelui este esențial pentru el. Noi avem rolul de a-l pregăti nu doar fizic, ci și emoțional să se adapteze unui viitor plin cu așteptări și responsabilități. 

 

______
Sursă poză de copertă: Freepik.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.