Când copilul tău se luptă cu frica de apă, chiar și o simplă baie de seară se poate transforma într-o luptă. Să nu mai amintim tantrumurile care pot să apară când vizitați piscina. Sau ți-ai plănuit deja concediul la mare și știi că se va lăsat cu urlete și plănsete?
Dacă acest tip de scenarii ți se par familiare, nu ești singur în acest univers. Cei mici dezvoltă, destul de des, frica de apă – iar părinții să se simtă frustrați și nesiguri de cum să-i determine să depășească aceste temeri.
Fricile noi apar în jurul vârstei de 1-3 ani. Din fericire, există multe modalități de a-ți ajuta copilul să treacă peste frică.
Ce cauzează frica de apă în copilărie?
Bebelușii nu au întotdeauna conștientizarea apei ca ceva de care să se teamă și, de obicei, se vor stropi fericiți în baie, lac, ocean sau piscină. Dar pe măsură ce aceștia cresc, este posibil să li se instaleze frica de apă.
Teama de apă (aquafobia) apare în jurul vârstei de 1-3 ani și are la bază câteva motive care o pot provoca:
- Copilul devine conștient de imensitatea apei și a bazinelor mari de apă.
- Cel mic își dă seama că apa are un potențial periculos.
- Copilul a trecut printr-o experiență neplăcută în apă (chiar și în cadă) cum ar fi alunecarea sau apă în nas.
Strategii pentru calmarea temerilor copilului tău
Nu-ți face griji. Există o mulțime de tactici pe care le poți încerca pentru a-ți ajuta copilul să depășească teama. Oricum ar fi, trebuie să știi că este o teamă trecătoare, peste care cei mai mulți copii trec repede.
Imersiune treptată
Este normal să te simți pierdut atunci când copilul tău are o frică irațională de apă sau frici care par imposibil de gestionat.
Cel mai bine este să adopți o abordare treptată, empatică și calmă atunci când îți pui copilul față în față cu cea mai mare temere a sa. La urma urmei, dacă arăți că ești stresat, cel mic va prelua această stare.
De exemplu, dacă mergeți la piscină, în prima zi poate își scufundă doar picioarele. Sau nu intrați deloc în apă. Lasă-l pe el să preia inițiativa când se simte confortabil. A doua zi, poate intrați în apă până la genunchi sau talie. În niciun caz nu-l împinge și nu-l forța să facă ceva ce nu este confortabil să facă.
Echipament de înot distractiv
Supereroii chiar au puteri magice. Ochelari de soare colorați, aripioarele de înot cu personajul lui preferat pe ele sunt doar câteva dintre accesoriile care fac minuni. Aceste echipamente îl vor face să se simtă în siguranță.
Lecții de înot individuale
Ți s-a întâmplat vreodată să-ți fie copilul mai atent când îi vorbește un străin decât atunci când îi vorbești tu? Unii copii sunt mai predispuși să asculte un alt adult decât părinții lui. Din acest motiv, un instructor de înot răbdător, cu experiență, îți poate ajuta copilul în lupta cu frica de apă.
Fii și tu alături de el
Contrar a ceea ce spuneam mai sus, unii copii se simt în siguranță în apă dacă ești și tu cu el. Ia-ți câteva zile în care să mergeți împreună la piscină, să-l ții de mână, să vă jucați sau să-l ajuți să plutească. Mai apoi, te poți îndepărta încet, atât cât să păstrezi o distanță care să-ți permită să intervi dacă este necesar.
Ascultă-l și înțelege temerea lui
Un pas important în înțelegerea temerii copilului tău este să înțelegi motivul care a dus la instalarea ei. Adesea, teama de a înota nu este despre apa în sine. Unii copii povestesc despre filme înfricoșătoare pe care le-au văzut sau despre monștri văzuți în desene și care ar trăi sub apă.
Dacă nu reușești să-l convingi să-ți vorbească despre asta, fii atent la reacțiile lui. Ce anume îl sperie cel mai mult? Dacă un copil refuză să înoate într-o piscină dar înoată în mare sau într-un lac, se poate teme de clorul din apă.
Dacă afli motivul care stă la baza temerii sale, ai făcut primul pas din a-l ajuta să treacă peste ea.
Cuvinte de încheiere
Ca părinte, poate fi stresant să-ți vezi copilul luptându-se cu frica de apă. Și, impulsul firesc este să vrei să-ți raționalizezi, făcându-l să „treacă” peste ea. Însă, nu uita să tratezi subiectul cu răbdare. Și dacă nu merge de unul singur, apelează la un psiholog sau un instructor de înot pentru sfaturi. Este important să înțeleagă că piscina poate fi distractivă, chiar dacă alege să intre sau nu în apă.
Ce alte strategii de luptă împotriva fricii de apă mai știi?
_____
Sursă foto: Edneil Jocusol, Pexels