Perioada de adolescență este un rollercoaster de emoții, atât pentru tânărul adolescent, cât și pentru părinte. Dacă te întrebi cum te poți conecta cu adolescentul când totul pare pierdut, este important să știi că niciodată nu e prea târziu s-o faci.

Uneori, relația părinte-copil se poate îmbunătăți chiar și când aceștia nu mai sunt copii, ci devin adulți. Însă, dacă relația adolescent-copil nu a fost de încredere, procesul de conectare va fi unul cu mai multă muncă. 

Perioada de adolescență

Pe la 11, 12 ani, se produce o ruptură între copil și adult. De ce se întâmplă asta? Ce stă în spatele relației care pare că devine disfuncțională?

Adolescența este o perioadă în care copilul nu mai e nici copil, nici adult, este o perioadă de tranziție. În această tranziție, el are nevoie să se nască din nou, să se găsească. Dacă până la 10, 11, 12 ani el era ca mama sau ca tata, acum, el vrea să se găsească pe el. „Cine sunt eu?” – este întrebarea care-i macină pe tineri și care revine în viața noastră, chiar și la maturitate.

Este o perioadă de criză existențială, în care, în primul rând, i se transformă trupul. El are nevoie de înțelegere și însoțire, pentru a integra mai ușor faptul că a lăsat în urmă corpul de copil și îmbracă corpul de adult. După cum bine știm, tranzițiile, nu sunt mereu frumoase sau plăcute. Motiv pentru care e firesc ca un adolescent să fie:

 • tulburat
 • cu ups & downs
 • vulcanic
 • agitat
 • revoltat

În această perioadă, adolescentul are multă energie creatoare care poate fi dirijată spre două direcții: să devină un adult creator de frumos, sau să fie distructiv.

Îți recomandăm să citești un articol despre identitatea adolescentului în aceste vremuri în care devenim dependenți de social media.

Ce putem face ca să ne reconectăm zi de zi?

Cu toate că ai vrea să fii mai conectat la tânărul adolescent, s-ar putea ca această conectare zilnică să fie sufocantă pentru adolescent. În acest pas, este important să vezi cât de multă nevoie are el să se conecteze cu tine.

La această vârstă, el are nevoie să-și găsească modele în afara familiei, este etapa în care își caută mentori care să-i livreze valori frumoase. Dar nu-ți fie teamă. Bazele dobândite nu se pierd. 

Părintele care lasă adolescentul și copilul să facă greșeli micuțe, îi oferă, de fapt, spațiu. Dacă la orice fleac părintele devine cicălitor, ocrotitor, și catastrofizează, atunci adolescentul va gafa urât. 

Secretul conectării eficiente este încrederea, respectul față de adolescent și nevoile lor, și spațiul personal. Fiind o ființă separată de părinte, nu poți să intri în spațiul lui, chiar dacă e copilul tău.

Dincolo de cuvintele mai neșlefuite sau atitudini care sunt percepute de părinte ca sfidări sau lipsă de respect, tânărul are nevoi. De fapt, el încearcă să-ți spună ce-l doare. Ca părintre, oprește-te și reia discuția cu altă atitudine, mai blândă. 

Cum să-l ajuți dacă este victimă a bullying-ului?

Din păcate, bullying-ul este tot mai prezent, atât în mediul online cât și offline. Este un fenomen care a luat amploare. Avem un persecutor, o victimă și salvatorii. Dacă adolescentul tău e victimă a bullying-ului, ai posibilitatea să-l ajuți să se ridice. Poți face asta dacă îl împuternicești să se ridice, prin încrederea în el.

Mai multe despre combaterea bullying-ului, citește aici.

Limitele sănătoase și cele mai puțin sănătoase

În momentul în care tu, părinte, îți cunoști drepturile ca om (de a refuza, a cere, a simți, a spune nu, a mă exprima etc.), vei înțelege să adolescentul din casa ta e tot un om. Adică, are drepturi: să fie ascultat, să se exprime, să aibă un punct de vedere, să nu se simtă repsonsabil pentru cum se poartă altă persoană.

Înțelegând asta, va fi simplu să respectăm drepturile celuilalt. De exemplu, dacă ție nu îți place să intre cineva peste tine în cameră, de ce ai face asta cu adolescentul tău?

Cum susținem adolescenții

În cadrul acestui rollercoaster de emoții, îi putem susține dacă ne susținem pe noi înșine. Adesea părinții, când văd adolescentul explodat cu emoții, își spun tot felul de lucruri despre ei înșiși. Fie părinții se rușinează și apare o reacție de fight, flight sau freez, fie se detașează, caz în care adolescentul se deconectează de la familia lui. 

Este o iluzie a părintelui care își imaginează că adolescentul e dependent de părinte. Însă, de la o anumită vârstă, el poate chiar să-și ia un job part-time. 

Cu toate acestea, adolescentul are nevoie de limite și are nevoie să fie ghidat. Adică, să-i setezi niște limite cu consecințe posibile.

Cum supraveghezi copilul fără să fii intruziv

Nu toți adolescenții încearcă tot ce la iese în cale. Ei pot încerca din diverse lucruri, din dorința de a aparține unui grup. Însă, dacă ei sunt suficient de stăpâni pe ei și au, de-a lungul existenței, credința că sunt valoroși indiferent dacă alții îl acceptă sau nu, nu va simți nevoia să încerce substanțe sau alte lucruri. 

Consumul de droguri devine interesant în momentul în care tânărul are nevoie de a simți ceva plăcut ce nu poate regăsi în viața lui. Un adolescent care a avut acasă discuții deschise, relaxate, informate, va evita să impresioneze prin consumul de substanțe. Un tânăr care suferă și se simte neacceptat, suferă atât de tare încât și-ar putea dori să moară.

Adolescentul are nevoie să fie îndrumat să-și creeze un țel în viață, o misiune. Pentru asta, are nevoie de un plan. Aici intervine părintele ca sprijin:

 • cu empatie;
 • să-i reamintească care îi sunt prioritățile;
 • să-i amintești ce a hotărât el cândva, fără să-i impui să facă un anumit lucru;
 • să nu-i proiectezi propriile tale idealuri;
 • rămâi deschis;
 • ascultă și rămâi conectat;
 • respectă adolescentul;
 • recunoaște-l ca ființă autonomă;

Dacă este dezordine în camera lui, nu înseamnă că e voie să facă asta și în living. În acest spațiu comun, este important să-i comunici că există niște reguli, iar ele au consecințe. 

În concluzie, cu puțină răbdare și deschidere, te poți conecta cu adolescentul tău mai ușor decât crezi. Important este să-l tratezi ca pe un om matur, cu drepturi și libertăți și să-l asculți, în timp ce îi oferi spațiul necesar.

Aceste informații au fost împărtășite de Livia Șerban, psihoterapeut integrativ și psiholog clinician. Te invităm să afli mai multe conectarea cu adolescentul tău în cadrul evenimentului Modern Family Challenges care poate fi urmărit integral pe pagina de Facebook.

Partenerii evenimentului sunt Lidl Romania, Nuk, FlavBebe, Dental Spa și DAD TO BE Academy

______
Sursă poză de copertă: Pixelshot, Canva.com

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.