Înainte de a discuta despre imaginația copiilor, hai să vedem cum stai și tu la capitolul imaginație. Imaginează-ți o bucată de material. În câte moduri crezi că ai putea s-o folosești? Dacă o simplă bucată de material o poți folosi în nenumărate moduri, câte lucruri ai putea face dintr-o poveste?
În continuare, Andreea Lupescu – PR Nemira & trainer de ateliere pentru copii ne arată cum putem folosi poveștile pentru a dezvolta imaginația copiilor.
3 exerciții pentru a deschide poarta spre imaginație
- Copilul închide ochii, în timp ce îi citești un pasaj dintr-o carte. Apoi, îl rogi să-și deschidă ochii și să povestească ce și-a imaginat: cum arată personajele, cum erau îmbărcate, cum miroseau florile din grădină etc.
- Ilustrațiile nu se termină în momentul în care închidem cartea. Le poți folosi în exerciții de imaginație. De exemplu, îl poți întreba cum ar fi colorat el casa dacă ar fi scris el povestea respectivă? Sau cum ar fi îmbrăcat personajele?
- Pentru copiii care au multă energie și au nevoie să se miște, următorul exercițiu ar fi foarte util. Copilul energetic își alege un personaj dintr-o poveste și se pune într-o postură de statuie. Spectatorii vin și observă detaliile: are x degete, are aripi, poate să zboare etc. Apoi, încearcă să ghicească ce personaj este reprezentat de statuie.
Nu în ultimul rând, muzica este o resursă inepuizabilă de creativitate pentru a îmbunătăți imaginația copiilor. Ea poate fi folosită în multe feluri: poți găsi coloana sonoră a unei povești din melodiile care le plac copiilor, poți costrui coloana sonoră sau poți invita copilul să găsească rime cu ajutorul cărora să compună o melodie.
Campania Citește-i zilnic copilului tău a fost lansată cu un an în urmă. Studiile spun că dacă îi citești copilului tău zilnic, cu voce, 10 minute, acesta se va bucura de numeroase beneficii.
Beneficiile cititului cu voce tare
Cititul cu voce tare le aduce copiilor numeroase beneficii, îmbunătățindu-le valoric viața. Iată câteva dintre beneficii:
- Dezvoltare cognitivă
Când începi să le citești copiilor cu voce tare, le deschizi mintea pentru lumea din jur, îi ajuți să găsească un sens pentru ce văd, aud și simt.
- Îmbogățirea vocabularului
Cititul zilnic, începând din copilărie, ajută la dobândirea și îmbogățirea limbajului, la dezvoltarea abilităților de comunicare, sociale și cele de literație.
- Pregătirea copiilor pentru școală
Prin lectură le oferim copiilor șansa de a-și extinde vocabularul prin învățarea a noi cuvinte, îmbunătățind astfel abilitățile lor de ascultare și de atenție.
- Dezvoltă o conexiune cu copiii
Prin cititul cu voce tare, ai ocazia de a crea un ritual, un moment special pe care cei mici să-l aștepte cu nerăbdare.
- Sporește concentrarea și disciplina
Dacă le citești copiilor conștient, zi de zi, de la 10 minute până la ore întregi, îi ajuți să aibă o concentrare și o disciplină mai bună, să stea cuminți și răbdători.
- Stimulează imaginația și creativitatea
Cititul cu voce tare îi ajută pe copii să-și folosească imaginația astfel încât să exploreze oameni, locuri, timpuri și evenimente dincolo de propriile experiențe.
- Cultivă dragostea pentru lectură
De fiecare dată când le citești, le insufli o iubire pentru lectură și tot ce ține de cărți și povești, care nu îi va părăsi tot restul vieții.
Tu ce faci cu cartea după ce i-o citești o dată copilului tău? Viața ei nu se termină în momentul în care povestea a ajuns la final.
Toate informațiile au fost preluate din cadrul evenimentului Modern Family Challenges autumn edition. Pentru versiunea video a conferintei si celelate prezentari susținute de specialiști (Oana Moraru, Adriana Mitu), accesează canalul de YouTube.
Modern Family Challenges este un eveniment offline dedicat familiei, cu focus pe nevoile de informare ale părinților. Sofia Frunză, inițiatorul proiectului susține că: „părinții moderni trebuie să se informeze și să dedice timp pentru dezvoltarea lor ca tată, respectiv, ăn calitate de mamă. Așa cum alegem conștient să investim constant în dezvoltarea noastră profesională și ne asigurăm că avem rezultatele dorite, și ca părinte este nevoie să facem lucruri în această direcție”.
Mai multe despre comunitatea Modern Family Romania si evenimentele pe care le organizam, poti afla pe pagina de Facebook sau te poti alatura grupului de discutii – Grup Modern Family.
_____
Sursă poză de copertă: Freepik