Când copiii cer lucruri: cum să răspunzi constructiv

„Tati! Tati! Uite, vreau și eu jucăria asta.” îți sună cunoscut? Cum reacționezi când copiii cer diverse lucruri atunci când mergeți împreună la cumpărături? În acest articol vei afla cum să răspunzi când cei mici cer lucruri de la tine, pe care nu le poți oferi, din diverse motive, în acel moment.

În primul rând, dacă trebuie să spui NU, încearcă mai întâi să negociezi și să oferi un motiv pentru refuz. În spatele refuzului tău stă o lecție importantă pentru copil. Modul în care răspunzi solicitărilor copilului tău îl învață pe acesta despre comunicare, respect, dar și compromis.

1. De ce este important să răspunzi constructiv când copiii cer lucruri

Cu siguranță știi că cei mici cer lucruri aproape tot timpul. „Putem avea un cățel?” sau „Pot să mă uit la desene animate 10 minute?”. Unele solicitări sunt ușor de gestionat, de exemplu „Da, te poți uita 10 minute la desene.” În schimb, unele sunt mai dificile. De exemplu, dacă cel mic vrea un animal de companie, s-ar putea să te gândești la responsabilitățile cu care un animal vine la pachet.

Indiferent de răspunsul pe care plănuiești să i-l dai puiului tău, acum este o oportunitate ca el să învețe despre comunicare și gestionarea emoțiilor.

2. Cum răspunzi când copiii cer lucruri

În continuare, iată câțiva pași care te vor ajuta să-i oferi copilului tău cele mai potrivite răspunsuri la solicitările lui:

1.Ține cont de modul în care copilul tău întreabă

Dacă cel mic întreabă politicos, laudă-l pentru că folosește bunele maniere. Acest lucru îi va transmite mesajul că dacă este politicos, vei fi atent la cerințele lui, chiar dacă nu vei spune mereu da. 

În caz contrar, dacă cel mic plânge sau amenință, atrage-i atenția asupra faptului că trebuie să fie politicos. De exemplu, ai putea spune „Poți să vorbești mai calm, te rog?”.

2. Ascultă

Ia-ți un moment și ascultă ce anume cere copilul tău. Arată-i că l-ai auzit și ai înțeles ce anume cere. De asemenea, poate ar ajuta puțină empatie, chiar dacă nu planifici să dai curs solicitărilor sale. De exemplu, poți spune „Wow, înțeleg de ce ți-ar plăcea mașinuța asta. E chiar cool.”

3. Ia-ți timp de răgaz și decide ce urmează să spui

O scurtă pauză îți oferă șansa să te gândești la cererea copilului. De asemenea, îi transmite mesajul că te gândești la întrebarea lui. Întreabă-te: „Trebuie să spun nu sau pot să spun da? Cum aș putea negocia cu copilul meu?”, „De ce vreau să spun nu?”.

Adesea vei spune da. Dar alteori vei putea negocia cu cel mic și să vii cu o soluție pe care amândoi o puteți accepta. 

Când și cum trebuie să spui nu

A spune nu poate fi greu, știm asta. La urma urmei, vrei să-ți faci copilul fericit. Însă, uneori, copiii nu pot primi chiar tot ce-și doresc. Iată cum să-i spui nu:

  • Spune-i motivul deciziei tale. Dacă te-ai hotărât să nu dai curs solicitărilor copilului, spune-i motivele pentru care spui nu. Acest lucru îl ajută pe cel mic să-ți înțeleagă decizia. De exemplu, „Nu avem timp acum să mergem într-o drumeție. Vom merge weekendul viitor.”
  • Asumă-ți decizia și rămâi consecvent cu ea. Dacă te răzgândești, copilul tău învață că răspunsul tău nu este definitiv și că merită să insiste. 
  • Oferă altceva la schimb, dacă poți. De exemplu, „Nu putem merge acum la pescuit, pentru că este prea frig. Dar îți propun să facem activități în casă.”
  • Oferă-i feedback constructiv. Dacă copilul tău acceptă un „nu” ca răspuns, laudă-l. „Mi-a plăcut felul în care ai acceptat că am spus nu.”

A fi capabil de a accepta nu ca răspuns este o abilitate socială și emoțională importantă. Face parte din tacticile care-i ajută pe copii să gestioneze o dezamăgire și-i învață să fie asertivi.

Copiii cer lucruri în moduri diferite

Copiii mici comunică adesea ceea ce doresc în moduri simple. De exemplu, ar putea arăta cu degetul spre ce doresc. Dar când spui nu, cei mici pot simți dezamăgirea greu de gestionat, intrând într-o criză de furie

De la vârsta de opt ani, te poți aștepta la câteva argumente convingătoare din partea copilului atunci când acesta vrea ceva. Când spui „nu” unui școlar, s-ar putea ca acesta să fie dezamăgit, dar șansele să facă o criză de furie sunt minime. Acest lucru se datorează faptului că a învățat să înțeleagă de ce spui „nu”.

În concluzie, îți reamintim ca indiferent de răspunsul pe care-l oferi copilului când acesta are o solicitare, rămâi ferm în decizia ta. „Da” înseamnă „da” și „nu” înseamnă „nu”.

Tu cum îi spui „nu” copilului tău?

_____

Sursă poză de copertă: Cookie_studio, Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.