Cum să fie bradul de Crăciun natural sau artificial

Vin Sărbătorile! Vin Sărbătorile! Dar cum să fie bradul de Crăciun: natural sau artificial?!

Brad natural sau artificial?! Da, asta-i întrebarea care ne preocupă în această perioadă a anului! Pe noi toți cei cu o câtuși de puțină conștiință ecologică. Și răspunsul logico-grăbit ar fi: brad artificial, pentru că-l folosești ani la rând și, în plus, salvezi pădurile astfel. Dar nuuuu, se pare că răspunsul corect e altul! Ne-am documentat și iată ce argumente am sintetizat!

Brad natural

Bradul natural este o sursă de oxigen. În funcție de specie, brazii au nevoie de 5 – 10 ani pentru a ajunge la înălțimea dorită de cumpărător. În acest timp, ei transformă dioxidul de carbon din atmosferă în oxigen, ceea înseamnă un mare plus pentru mediu. Un hectar de plantație de brazi poate elimina anual până la 26.000 kg de poluanți atmosferici.

Brazii naturali sunt biodegradabili. Fiind naturali, aceștia pot fi folosiți pentru compost, transformați în așchii de lemn sau se descompun singuri în natură.

Bineînțeles că există și dezavantaje. Unul dintre ele – miraculoasele îngrășăminte chimice și alte erbicide folosite de unii cultivatori pentru creșterea brazilor, care – se știe –  au efecte negative asupra mediului. Ș-apoi, brazii în ghiveci. La nivel teoretic, sunt o soluție perfectă, însă adevărul-adevărat este că-s destul de pretențioși, greu de întreținut și majoritatea nu supraviețuiesc. Deci, nu pot fi replantați ulterior. În plus, cei mai mulți brazi în ghiveci sunt importaţi, provin din țări destul de îndepărtate, ceea ce contravine principiilor eco.

Brad artificial

Brazii artificiali sunt făcuți, în general, dintr-un material plastic obținut din petrol. Deci, nu sunt regenerabili. Procesul lor de producție implică un mare consum de energie şi dispersarea în mediu a unor substanţe poluante toxice.

Brazii artificiali sunt fabricați în Asia. Prin urmare, poluarea nu este legată doar de fabricarea lor, ci și de costul ambiental al transportului până în țara noastră.

Un alt astect important: brazii artificiali – care nu sunt nici reciclabili, nici biodegradabili – cresc cantitatea de deșeuri.

Chiar dacă se insistă pe ideea că bradul de plastic este refolosit în fiecare an (în medie, se schimbă la fiecare 3 ani), acesta rămâne periculos pentru planetă. Un studiu efectuat de o companie din Quebec a analizat ciclul de viață al celor două tipuri de brazi (de la faza inițială la produsul final), iar rezultatele studiului arată că emisiile de dioxid de carbon eliberate de bradul natural sunt de ordinul 3,1 kg, respectiv 48,3 kg pentru brazii artificiali. Prin urmare, pentru a obține un echilibru energetic mai favorabil decât bradul natural, ar trebui să păstrăm bradul artificial minim 16 ani.  Minim saisprezece ani!!!

Concluzia noastră: un brad natural este o opţiune mai ecologică decât un brad artificial!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.