Cum să fii mai mult decât un tată

E normal ca atenția ta să fie îndreptată spre a fi un tată cât mai bun. Te gândești la cum să contribui mai mult la creșterea celui mic, cum să-l amuzi, cum să treci timp alături de partenera ta și cum să asiguri partea financiară a familiei. Dar, viața ta înseamnă mai mult decât a fi un tată. Apropo, știai că studiile arată că părintele are în medie 32 de minute pe zi timp pentru el însuși?

Ce înseamnă să fii un tată

Ai mai puțin timp de unul singur

Cu toții avem nevoie de timp pentru a ne ocupa de interesele și hobby-urile pe care le avem, pentru a ne relaxa sau pur și simplu pentru a ne rumega gândurile. Aceste sesiuni în care te pierzi noaptea printre paginile unei cărți bine scrise, sau cele în care te jucai cu prietenii trebuie să fie reduse pentru că, odată cu apariția bebelușului, nu mai ești cea mai importantă persoană din viața ta. Iar această idee necesită timp să ți se sedimenteze în minte.

Mai puțin timp și pentru cuplu

Cu alte cuvinte, plimbările lungi în serile de weekend vor fi reconfigurate. Nopțile albe în care vizionați episod după episod din serialul preferat se vor pune pe hold. Este adevărat, timpul petrecut în doi va căpăta o altă dimensiune. Cea mai mare parte a timpului vostru împreună va fi petrecut, pe rând, îngrijindu-l pe bebe și dormind când doarme cel mic.

De asemenea, în această perioadă veți fi concentrați pe a fi „părinți”, mai degrabă decât „un cuplu”. Iar asta poate însemna inclusiv mai puțin sex la început. 

Finanțele voastre se schimbă

Banii se duc și pe scutece, mâncare pentru bebe, haine, accesorii și altele. Și, pe măsură ce copiii cresc, jucăriile, hainele și mâncarea lor contină să devină tot mai scumpe.

Cum te concentrezi pe relație după apariția copilului

Cu fluxul constant de modificări ce apar în viețile voastre, să te concentrezi pe cuplu va fi o adevărată provocare. Pentru început, este important să recunoști că nu există un „moment potrivit” pentru nimic. Rezervă în avans timpul pe care dorești să-l petreci în cuplu.

Nici gesturile mici precum un compliment, un buchet de flori sau un desert nu sunt de ignorat.  

  • Comunică cu partenera ta despre timpul pe care îl petreceți împreună;
  • Spune exact ce-ți dorești;
  • Discutați doar când sunteți amândoi calmi.

Cum rămâne cu tine

Am povestit până acum despre relația ta cu bebele și cu partenera. Dar cum rămâne cu tine? Trebuie să-ți faci și timp pentru tine, pentru hobby-uri, pentru prieteni sau de petrecut singur cu gândurile tale.

Mai mult decât atât, stresul te poate determina să te detașezi de tine și de familie și poate provoca o serie de afecțiuni de sănătate cum ar fi depresia, durerile de cap, insomnia și tensiunea. Așadar, timpul personal te poate ajuta să primești un impuls fizic, mental și emoțional:

  • Eviți burnout-ul
  • Îți echilibrezi emoțiile
  • Primești un boost de energie
  • Te conectezi cu tine însuți
  • Reduci stresul
  • Îți încarci „bateriile”

Să fii mai mult decât un tată înseamnă să fii dedicat copilului tău, dar să nu-ți neglijezi partenera sau pe tine însuți. Doar oferindu-ți timp pentru tine și având grijă de sănătatea ta fizică și emoțională vei putea să formezi legături mai strânse cu cei din jur. 

_____
Sursă poză de copertă: Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.