La început de an 2021 am ales să povestim cu Adina Rada, Fitness Personal Trainer, Kinetoterapeut și Instructor Pilates și Barre despre un stil de viață mai sănătos pentru părinții din ziua de azi, mai ales pentru mămici. 

  • În primul rând te rog să ne spui câte ceva despre formarea ta – ca antrenor și ca și kinetoterapeut. Ce te inspiră? Ce te-a făcut să alegi acest drum?

Încep prin a spune că mă bucur tare să vin în întâmpinarea mamelor, dar și a taților care au nevoie de suport spre a face un pas spre sport, într-o perioadă cel puțin challenging din viața fiecăruia. Câte ceva despre mine, mereu am fost pasionată de sport, am făcut balet până într-a 8a, iar când mi-am dorit să dau la liceul de coreografie, ai mei s-au opus, pentru că a fi dansatoare în perioada imediat postcomunistă nu le-a surâs și m-au ghidat spre liceul economic și apoi ASE. Au trecut ani și prin 2007, când am renunțat să fumez (fumam deja de 10 ani) am început să merg la alergat cu o prietenă. Si asa a reinceput legatura mea cu sportul.

În plus, mi-am dorit dintotdeauna o meserie a mea. Mi-am dat seama că statul la birou nu e ceva ce mi se potriveste, pe termen lung si mi-am dorit sa  simt cu adevărat satisfacția muncii pe care o fac, să-mi creez acea meserie care să mă faca sa ma trezesc in fiecare dimineata fara acel sentiment de: ”vai trebuie sa merg la munca si nu am nici un chef”, o meserie care sa ma motiveze prin ceea ce pot darui oamenilor. 

Așa că am ales sa fac Kinetorepie la 33 de ani, in ideea ca la un punct o voi lua de la 0. 

La facultatea de Kineto, am mai adaugat master și cursul de instructor fitness, cursul de instructor aerobic, cursul de instructor Pilates, cursul de instructor Barre si diverse workshop-uri. În tot acest timp lucram în corporație. 

În primăvara lui 2017 am plecat din corporație, în septembrie am primit deja primele clase de Pilates, iar apoi am primit o ofertă să țin un curs de Barre, neavând know how am fost și am făcut imediat cursul în Brașov, acolo fiind cea care a adus acest concept în România și studioul ei.

Toate mișcările de balet, predate la cursul de Barre, mi-au revenit în minte. Corpul meu și-a reamintit postura foarte repede. Mușchii au memorie. Tot în2017 m-am angajat la Clinica de Podiatrie unde m-am ocupat de biomecanica mersului, de piciorul diabetic și respectiv, mers ineficient si patologii durerose la nivelul piciorului. Prescriam orteze, talonete și exerciții fizice. La mijlocul lui 2019 am renunțat însă și am rămas să fac ceea ce îmi place cel mai mult – să fiu instructor de aerobic și fitness.

  • Cum vezi tu reînceperea activității sportive pentru mămicile ce tocmai au născut? Cum ar trebui procedat? 

La aproximativ una/doua luni de la nastere, recomand reinceperea sau inceperea , dupa caz, a activitatii sportive, bineînțeles cu acordul medicului ginecolog. Se poate incepe cu antrenamente usoare axate pe recondiționarea întregului corp. Ăsta ar fi punctul de plecare, apoi în funcție de cum te simți poți crește ritmul și poți modifica tipul de antrenament. 

In functie de nivelul spotiv la care te aflai inainte sa nasti, poti sa incepi cu clase de aerobic sau recomand sa iei  in considerare munca alaturi de un antrenor personal, care-ti va intelege nivelul, veti agreea obiectivul si-ti va adapta antrenamentele.

  • Ce tip de exerciții/ce tip de sport recomanzi, în funcție de modul de naștere/natural, sau cezariană? 

Daca nasterea este prin cezariana, in mod sigur vei incepe sportul doar cu acordul medicului, cel mai probabil între 2 și 6 luni de la naștere. 

Daca ai nascut natural, lucrurile sunt mai simple, pentru ca nu a fost o operatie, corpul se reface mult mai repede si deci  poti sa reincepi activitatea sportiva in functie de cand si cat de apta te simti. 

  • Există exerciții personalizate, care să includă și bebelușul? Pentru că o barieră principală asta este – faptul că multe mămici nu au ajutor, nu au cu cine să îl lase pe cel mic, în timp ce ele să participe la sport?

Exista exercitii pe care le putem adapta astfel incat mamica sa lucreze cu bebelusul in brate, fie în marsupiu, fie in brate simplu. 

  • Ai în vedere pe viitor clase personalizate, pentru mămici, cu bebeluși? 

Da, am in vedere. Dupa o evaluare corporala generala, exercitiile se pot adapta pentru orice mamica, impreuna cu bebelusul care poate fi de ajutor în lucrul pe anumiti muschi 😊.

  • Ne lași aici un filmuleț cu o serie de exerciții pe care le-ar putea face zilnic mămicile? Doar așa de întreținere… 

Invit toate mamicile sa-mi urmareasca pagina de Instagram, unde pot gasi diverse exercitii ce pot fi executate atat de mamici cat si de alte persoane: @trainwithadina

De asemenea, scrie-mi in privat si esti invitata mea la clasa pe Zoom din orarul meu.

Stabilim impreuna ce tip de exercitii ti s-ar potrivi pt prima oara.

  • Ai un sfat de final pentru părinții care își doresc enorm să revină în formă, dar nu gasesc resursele de timp în special pentru a o face? 

Mă feresc să dau sfaturi dar ideal ar fi, pentru obtinerea si mentinerea beneficiilor, ca orice mama și tată sa isi aloce o ora pe zi pentru a face miscare, macar de trei ori pe saptamana.

Sportul face minuni, ajută la depresia post partum, ajută la self esteem și este extrem de important să fie facut cu disciplina, consecvent, pentru că doar asa se pot vedea rezultatele. In cazul in care nu aveti inca cum sa va gasiti timp pentru ore pe zoom, sau la sala chiar și mersul pe jos, sau urcatul scarilor cu bebelusul in marsupiu, de la parter pana la 10 si inapoi, in fiecare zi poate fi un foarte bun exercitiu cardio. Totuși nu uitați să faceți o bună încălzire a articulațiilor înainte de orice exercițiu fizic. Și pe masură ce se obișnuiește corpul, urcatul poate fi din ce in ce mai alert. 

Stay healthy, exercise, smile and enjoy parenthood!

Multumesc mult pentru răspunsuri și disponibilitate! 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.