Educatia antreprenoriala este foarte importanta pentru fiecare persoana in parte, de aceea este esential sa inceapa cat mai devreme.
Carmen Iorgulescu, coordonator Ken Academy – program complex de educatie financiara si antreprenoriala pentru copiii cu varste intre 7 si 13 ani , sustine ca, pana la varsta de sapte ani, copiii au deja formata modalitatea in care se raporteaza la bani si, de aceea, educatia financiara a celor mici trebuie sa inceapa foarte devreme, chiar de la varsta de trei ani. Inca de atunci, copiii ar trebui sa asiste la discutiile despre planificarea bugetului familiei, sa mearga la cumparaturi cu parintii, sa li se explice de ce acestia din urma au luat decizia de a achizitiona un anumit produs, si nu altul.
Incepand cu varsta de opt ani, copiii isi pot insusi cunostinte despre antreprenoriat. „Accentul pe care il punem in permanenta este ca nu banii sunt scopul in sine. Scopul in sine este ca tu sa poti sa isi definesti visele si sa ai puterea si cunostintele sa ti le transformi in realitate in proiecte antreprenoriale de pe urma carora poti sa castigi si bani, pentru ca si banii sunt importanti. Nu poti sa ajungi sa fii extrem de bun daca nu esti destul de pasionat de lucrul acela si daca nu-l faci cu daruire.”, crede Carmen Iorgulescu.
Copiii trebuie sa asimileze o serie de abilitati pe care le vor folosi pe tot parcursul vietii: capacitatea de a lucra in echipa, respectul fata de ceilalti, asumarea responsabilitatii.
„Un lucru care necesita foarte multa perseverenta este sa asociezi libertatea cu responsabilitatea. Este un triunghi magic: libertate, responsabilitate si incredere. Apoi mai este partea de a gasi solutii. Sunt foarte multe blocaje. Avem o problema, lucrez pe partea de gasire de solutii. Ce facem? Nu voi veni eu in locul tau cu solutii, eu sunt aici sa te ajut, sa te sprijin, daca tu mi-o ceri. Daca vii cu o problema, vino si cu doua trei solutii pe care le discutam impreuna.”, spune Carmen Iorgulescu.
In final, nu toti copiii vor ajunge antreprenori, insa spiritul antreprenorial le va fi de folos orice ar face. „Spiritul antreprenorial poate fi manifestat si prin proiecte antreprenoriale, si prin proiecte de freelancing sau prin proiecte de intraprenoriat: esti in interiorul unei organizatii, dar ai nevoie de acele abilitati, de gasire de solutii, de project management. Este un model de educatie care te pregateste pentru oricum va arata piata muncii.”, sustine Carmen.
*Despre Carmen Iorgulescu:
Carmen Iorgulescu este Coordonator KEN Academy, psiholog, trainer de educatie financiara si antreprenoriala pentru copii, speaker la conferinte de educatie financiara pentru parinti. Este mama nazdravanului Andrei, care stie din sursa sigura ca banii nu cresc in copaci.
In 2012, a pus bazele KEN Academy (www.kenacademy.org), cel mai complex program de educatie financiara si antreprenoriala pentru copiii cu varste intre 7 – 13 ani.
Carmen se bucura si sustine curajul, spiritul de initiativa si increderea copiilor de a actiona pentru a-si transforma visele in realitate.
Este activ implicata in proiecte educationale, stiind cu tarie ca “ inteligenta financiara ” este un “must have” al zilelor noastre, in timp ce ”spiritul antreprenorial” este un motor pentru cresterea viitoare, acel element “cheie” ce ii ajuta pe copii sa se descurce in viata indiferent ce vor alege sa faca.
**Despre KEN Academy
KEN Academy este o organizatie non-profit, un program complex de educaţie financiara si antreprenoriala pentru copiii cu varste intre 7 si 13 ani, dezvoltat de Asociaţia KEN Institute.
Academia KEN prin programul KEN Business funcţioneaza si ca un “incubator de afaceri” unde cele mai bune idei de business ale copiilor sunt incurajate si sprijinite.
Pana in acest moment, peste 2100 de copii au absolvit unul dintre Programele Academiei: KEN Academy, KEN Business, KEN, Start sau KEN Money.