În ultima vreme toată lumea vorbește despre efectele pandemiei în rândul adulților și al copiilor deopotrivă. Cum ne-a schimbat? Ce ne-a adus și ce ne-a luat? Cumva extern și obiectiv, însă un subiect foarte profund și foarte intim tine de singurătate. Cu sau fară pandemie, înconjurați sau nu de oameni, de multe ori ne simțim singuri, pentru că relațiile se schimbă, mai ales cu cât înaintăm în vârstă. Emily Langan, profesor la Universitatea Wheaton din Ilinois, specialist în comunicare interpersonala menționează că studiile arată că avem mult mai puțini prieteni decât aveau părinții noștri la vârstă noastă. Poate că de vină este globalizarea, sau mobilitatea muncii, sau social media care mijlocește relații mai superficiale, dar indiferent unde sau cum trăiești, pe măsură ce îmbătrânești timpul devine extrem de important și o resursă rară. Declinul prieteniilor ține de deciziile pe care le facem în cum ne petrecem timpul liber, menționează tot Langan.

Este surprinzător poate faptul că în rândul noilor părinți apare un tip de singurătate profunda, o data cu schimbarea identității, adăugarea fațetei de tata, respectiv mama. Înainte să se nască nu știi la ce să te aștepți, sfaturile vin din toate părțile, cerute sau nu. Și după ce se naște intri într-o vrie pe care o poți împărtăși doar cu ceilalți părinți, cumva oricât ai încercă să le explici prietenilor fară copii prin ce treci, ei bine nu reușești 100% și poate nici nu iți place să le creezi o imagine distorsionata, negativa depsre ce înseamnă să fii părinte, lipsa somnului, extenuarea, certurile în cuplu, lipsa intimității inițiale, mumshamingul sau dadshamingul care se întâmplă în cuplu ”ar trebui să știi lucrurile astea” ”nu mă ajuți deloc” ”tu ești mama, tu decizi” și care cumva nu ajuta deloc când prieteniii buni, care încearcă să facă un copil te întreabă și cum e? După ce devii părinte prietenii se împart în 3 categorii – prieteni fară copii, prieteni cu copii mai mari/de-o vârstă cu al tău și prieteni pe care ți-i faci datorita copilului, sau prin copil. Aceștia din urma sunt poate cei pe care îi vezi cel mai des și cu care povestești tot despre copii. Mamele caută poate apartenență la un grup care să înțeleagă prin ce trec, pe grupurile sociale, sau poate of-line, dar cu care să poată să se conecteze să povestească prin ce trec și să obțină și să ofere suport, dar tații cumva nu fac asta în mod obișnuit. Asta este în linie și cu un alt studiu din Olanda conform căruia forță unei prietenii descrește în momentul în care oamenii devin părinți. Această perioadă de atașament slab este datorată epuizării și bugetelor limitate, când copii sunti foarte mici, iar când ajung la 3 ani, datorită nevoii de supervizare susținută ajunge la maxim. Femeile tind să reintre în legătură cu prietenii/ prietenele lor mai vechi, mai ușor după ce copiii împlinesc 5 ani, în timp ce bărbații tind să rămână distanți față de prietenii de care s-au distanțat anterior chiar și după ce copiii împlinesc 19 ani.

Se pare că în general, bărbații adulți tind să aibă mai puține relații de prietenie decât femeile. Altfel spus senzația de singurătate poate fi din ce în ce mai mare, mai ales în primii ani de viață ai copiilor, iar relațiile pe care le dobândești, relații cumva mai superficiale, care se învârt în jurul unor vacanțe cu copiii, zile de naștere etc și pe care într-un final ajungi să nu le mai dorești, cumva natural, pentru că în afara copiilor, acestea sunt extrem de efemere. Pare totul foarte gri, dar de fapt nu este, atâta timp cât realizezi că timpul tău a devenit o resursă mult mai importantă că înainte și reușești să te organizezi bine împreună cu soția.

De exemplu:

 Marți mergi la o bere cu cel mai bun prieten din copilărie, iar soția stă cu copii.

 Joi e seara ei de zumba în parc, ori stai tu cu ei acasă, ori poate îl suni pe Andrei, tată de Mara și mergeți și voi în parc, la zona de copiii.

 O dată pe lună seara de meci, la terasă dacă e vară, dacă nu fiind pandemie mai degrabă vă vedeți pe zoom și comentați live meciul. În concluzie, nu pierde din vedere faptul că prietenii dinainte de copiii, sau prietenii fară copii poate nu te înțeleg 100% acum, dar ei te știu dintotdeauna și aveți încă multe în comun.

Este extrem de important să continui să cultivi relații de adult, să te distrezi și în afara fatherhood-ului.

P.s. încearcă să nu acaparezi discuția povestind mai mult de 5 minute despre ce achiziții a mai făcut cel mic.

P.p.s. E normal să ți se facă dor de copiii.

2 COMENTARII

    • Razvan, o solutie ar fi sa reiei legatura cu prieteni/colegi care au devenit parinti intre timp. Sa te alaturi unor comunitati din care fac parte persoane cu interese similare tie: fie ca vorbim despre domenii cum sunt sportul, evenimentele educative (Exemplu: Modern Dad’s Challenges) sau activitati recreative 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.