Te-ai săturat de viroze respiratorii, zile libere de la grădi pentru că cel mic este răcit? Ce-ai zice de un boost de imunitate în sezonul toamnă/iarnă?

Cu toții ne dorim copii sănătoși și dezvoltați din toate punctele de vedere. Însă, pentru creșterea și dezvoltarea oaselor, copiii au nevoie de vitamina D deoarece aceasta ajută la absorbția calciului. În caz contrar, carența de vitamina D poate provoca rahitism, întârzierea dezvoltării motorii, slăbiciune musculară, răceli frecvente, dureri și chiar fracturi osoase.

În limbajul uzual, vitamina D mai este cunoscută ca „vitamina soarelui” deoarece este produsă de piele în timpul expunerii la razele soarelui. Sigur, se mai poate regăsi în unele alimente precum laptele și produsele lactate,

Te invităm să descoperi care sunt beneficiile Vitaminei D și mai ales cum poți suplimenta necesarul de vitamina D3 în sezonul toamnă/iarnă.

De cât soare e nevoie pentru ca pielea să producă vitamina D?

Se știe că avem nevoie de lumina soarelui pentru ca pielea noastră să producă vitamina D. Dar, oare de cât soare are nevoie copilul tău pentru ca pielea lui să producă vitamina D fără să fie supus riscului specific razelor soarelui? Ca idee, pe perioada verii se recomandă 2-3 ore pe săptămână la lumina soarelui.

Atenție însă. Prea mult soare poate duce la arsuri solare, leziuni ale pielii sau chiar cancer de piele. Nu uita să-i aplici protecție solară și evită expunerea la soare la orele amiezii.

Tipuri de vitamina D

Vitamina D nu este altceva decât o familie de nutrienți care împărtășesc anumite similarități în ceea ce privește structura chimică. Există o mulțime de tipuri de vitamina D, de la D1 până la D12. Dar nu-ți face griji. Dintre toate, doar două sunt esențiale pentru organism:

  • vitamina D2: poate fi regăsită în anumite plante cum sunt ciupercile și drojdia;
  • vitamina D3: poate fi regăsită în unele alimente de origine animală, cum este peștele gras, ficatul sau gălbenușul de ou

Suplimentarea în sezonul toamnă/iarnă a necesarului de vitamina D

Această discuție n-ar avea loc dacă am trăi în Țările Calde unde ne-am bucura de razele soarelui 12/12 luni pe an. Dar pentru că nu trăim acolo, este necesar să obținem necesarul zilnic și prin utilizarea suplimentelor alimentare.

Spre exemplu, un astfel de supliment este Vitamin D3 500UI pentru copii. Are un gust natural, de fructe și poate fi administrat bebelușilor încă din prima zi de viață. Iar pentru adulți, acest supliment alimentar susține sistemul osos și imunitar.

Beneficiile vitaminei D3

De la menținerea sănătății sistemului osos și a unui sistem imunitar puternic, până la reglarea nivelului de insulină și susținerea sănătății cardiovasculare, vitamina D3 are o mulțime de beneficii atât pentru copii, cât și pentru adulți.

  1. Pentru sistemul osos: contribuie la reglarea nivelului de calciu și menținerea concentrației normale de fosfor din sânge.
  2. Pentru imunitate: contribuie la protejarea organismului împotriva virușilor, în special în sezonul rece.
  3. Suport în caz de diabet: poate reduce riscul de apariție a diabetului de tip 1 cu 78% dacă, în primul an de viață, copilului îi este administrat necesarul zilnic de vitamina D.
  4. Suport în reducerea manifestărilor asociate depresiei: ajută la dezvoltarea creierului și buna funcționare a sistemului nervos.
  5. În sarcină: carența de vitamina D poate determina n risc crescut de apariție a preeclampsiei și de naștere prematură.
  6. Pentru copii: în special în perioada creșterii, vitamina D3 este esențială în creșterea și dezvoltarea acestora. Totodată, combate rahitismul.
  7. În perioada alăptării: se recomandă completarea necesarului zilnic prin suplimente alimentare. Altfel, deficitul de vitamina D poate duce la erupție dentară întârziată, reducerea rezistenței în fața infecțiilor și poate întârzia dezvoltarea psihomotorie a copilului.

Învață cum să faci imunizarea copilului înainte să intre în colectivitate.

Semnele carenței de vitamina D

Încă din copilărie, carența de vitamina D3 duce la o serie de tulburări cum sunt:

  • Apariția infecțiilor și a altor afecțiuni în mod regulat
  • Deformări osoase ale membrelor (membre inferioare în O sau X)
  • Deformări ale toracelui și ale claviculelor
  • Erupție dentară întârziată, carii dentare
  • Dureri osoase și de spate
  • Stări de oboseală
  • Vindecarea întârziată a rănilor
  • Căderea părului

Despre necesarul de vitamina D3

În funcție de vârstă, dozele zilnice recomandate sunt:

  • între 0-15 ani: 400-800 IU;
  • Până la 70 de ani: 600 IU (15 mcg);
  • Peste 70 de ani: 800 IU (20 mcg);
  • Femei însărcinate sau care alăptează: 800 IU (20 mcg).

În concluzie, vitamina D3 contribuie la menținerea sănătății sistemului osos și imunitar atât la copii, cât și la adulți. Cu toate că pielea produce vitamina D în urma expunerii la soare, ia în considerare și suplimentele alimentare, în special în sezonul de toamnă/iarnă.

______
Sursă poză de copertă: Whatwolf, Freepik.com

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.