Chiar dacă primele întrebări ale părinților sunt mai degrabă legate de alimentație, colici, kilograme sau creștere, dezvoltarea neuropsihică a copilului este foarte importantă.
Dezvoltarea neuropsihică începe devreme, din viața intrauterină și se termină atunci când devenim adulți. Copiii sunt motivați natural să exploreze și să descopere lucruri.
Perioade importante ale creșterii și dezvoltării
Din momentul concepției, până la vârsta de 2 ani, toate interacțiunile pe care le are copilul tău sunt importante și-și lasă amprenta asupra lui. Vorbim aici despre factorii genetici pe care îi moștenesc copiii de la părinți și epigenetica.
1. Până la 28 de zile
În această perioadă, copilul are o creștere extrem de rapidă. Din punct de vedere neurologic, are foarte mulți neuroni, dar puține sinapse. Cu alte cuvinte, este ca o coală goală pe care se vor așterne, în timp, legăuri neuronale.
- prezintă câteva reflexe care arată că există conexiuni neurale.
- din punct de vedere senzorial, cel mai slab dintre simțuri este văzut. La polul opus, cele mai dezvoltate simțuri sunt olfactiv și tactil. Așadar, să nu fii gelos dacă bebelușul tău se liniștește mai bine în brațele mamei. 🙂
2. Între 28 de zile și 1 an (perioada de sugar)
Până la această vârstă, copilul trebuie să capete toate abilitățile care îi vor oferi independență. Crește numărul de sinapse și dezvoltarea sa motorie duce la lărgirea sferei de cunoaștere a copilului.
Citește mai multe despre motricitatea bebelușului aici.
3. Între 1 și 3 ani (perioada de copil mic)
În acest interval de timp, se încetinește ritmul de creștere și se stabilizează alimentația copilului.
Repere și abilități în dezvoltarea copilului
- la 3 luni, copilul își controlează capul
- la 6 luni, poate să stea așezat în șezut fără sprijin
- spre 1 an se ridică în picioare
- până la 2 ani are loc limbajul receptiv, prin care copilul absoarbe și înțelege cuvintele. Tot atunci începe să construiască propoziții scurte (limbaj expresiv)
- la 3-4 ani este stadiul dezvoltării gramaticale și știe deja să recepteze din mesajele pe care le primește
Învață cum să încurajezi autonomia și independența copilului din acest articol.
Acum poți afla mai multe despre motricitate, simțuri, dezvoltarea socio-afectivă, dar și despre etapele dezvoltării limbajului și comunicării copiilor din modulul dedicat din cursul DAD TO BE Academy – Dezvoltarea neuropsihică și motorie a copilului, susținut de dr. Raluca Ghionaru, medic primar medicină de familie și experi în dezvoltare neuromotorie.
Structură curs DAD TO BE Academy
Cursul video DAD TO BE ACADEMY cuprinde 7 module susținute de specialiști, pe cele mai importante subiecte de parenting, toate dedicate și adaptate nevoilor tale!
- Puericultura și sănătatea copilului în primul an de viață
- Rolul tatălui în dezvoltarea copilului
- Dinamica și intimitatea în cuplu după nașterea copilului
- Bugetul familiei și educația financiară a copilului
- De ce este importantă vaccinarea copilului
Cumpără cursul acum și beneficiezi de preț preferențial: 249 lei în loc de 349 lei folosind codul #FORDADS.
Din punct de vedere al dezvoltării neurospihice a copilului, familia este foarte importantă. Familia este cea care satisface atât nevoia de hrană, cât și cea de protecție și afecțiune. Iar cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru dezvoltarea neuropsihică a copilului tău este să începi să te informezi și să te pregătești ACUM pentru noul statut.
Dacă observi situații de dificultate în ceea ce privește vorbirea, scrierea sau învățarea copilului, aplează la un specialist. Câteodată, există mici deficiențe în acest sens care pot fi trecute mult mai ușor cu ajutorul unui specialist.
_____
Sursă poză de copertă: Bristekjegor, Freepik.com