Toamna a venit, gradinița a început, simți că ai nevoie să te conectezi mai des cu copilul tău?
Îți dăm noi o mână de ajutor și câteva sugestii:
Drumul de la grădiniță către casă este pe jos … perfect!
Copiii sunt atenți la mediul înconjurator, o frunză în culori plăcute, mai mică, mai mare, o tulpină uscată, o rădăcină a unei flori. O să-și dorească să le ridice și să le ia cu el. Roagă-l să poarte în rucsac un plic, sau o mică punguță, acolo le veți depozita. Ajunși acasă, gândiți un coș de “comori”, coș la care să aveți acces amândoi. Din când în când, întreabă-l: ce comori ai mai descoperit astăzi în natură? Și de aici discuția-conectarea o să curgă natural și firesc.
Drumul de la grădiniță către casa este cu mașina… minunat!
Un joc la mare căutare printre cei mici este: Eu spionez cu ochii mei micuți! Tu, adult fiind, îți păstrezi privirea către direcția de mers, iar pe el îl încurajezi să privească prin fereastră. Jocul începe cu: “Eu spionez cu ochii mei micuți … un obiect roșu! O plantă verde, ceva ușor!
Lăsați-vă purtați de ceea ce vedeți, observați și oferiți timp pentru a vorbi, a râde, a vă conecta prin joc.
Dacă este o zi placută și puteți ieși afară în aer liber, atunci este zi de mișcare.
Aveți la îndemână o trotinetă, bicicletă? Nu ezitați să le folosiți. Dăcă nu, nu este nicio problemă. Luați o minge croșetată și vă puteți juca pasează, prinde mingea, atinge-mă, cine aruncă mai departe. Lasă copilul să decidă jocul. Când distracția s-a terminat, o puteți pune împreună la spălat și ea este pregătită pentru următorul moment de joacă.
Mai țineți minte ”comorile” pe care le-ați adunat împreună? Vă propunem un alt joc în care să vă conectați. Aveți nevoie de câteva “comori” și de un săculeț. Lăsați copilul să așeze comorile în sac și începeți voi jocul: închideți ochii după ce ați pus mâna în interiorul sacului. Simțiți un obiect, atingeți-l, descrieți-l, numiți-l, apoi îl puteți scoate din sac. Lăsați copilul să repete mișcările făcute de voi. Dacă întâmpină greutăți, lăsați-l să scoată obiectul din sac și oferiți sprijin pentru a-l descrie. Apreciați ideile și descrierea făcuta de cel mic.
Dacă vă place să meșteriți, avem o sugestie și aici.
Folosiți unelte, șuruburi, piulițe și încurajați copilul să treacă la treabă. Dacă nu aveți în casă astfel de obiecte, un astfel de set o să vă ușureze munca. Îmbinați momentul vostru cu momentul copilului de a-și exersa mușchii mâinii. Numărați șuruburile, verificați greutatea și nu uitați să vă relaxați, aici nu există corect sau greșit.
A fost o zi plină, atât pentru voi, cât și pentru cel mic… este în regulă, sunt și astfel de zile.
Asezați-vă comod pe spate, unul lângă celălalt sau încurajați-l să se așeze cu capul pe pieptul vostru. Începeți momentul: A fost odată! Copiiilor le plac poveștile. Și care este cea mai frumoasă poveste decât povestea lui/ei? Folosiți cuvinte simple și reamintiți-vă cum au decurs lucrurile când ați aflat că partenera de viață este însarcinată, cum mișcă bebe în perioada când era în burtica mamei, apoi când s-a născut, cât plângea, cum arătau zilele cu el/ea în brațe.
Vă garantăm că aceste amintiri o să vă umple corpul de bucurie și încântare. Iar copilul o să vă soarbă fiecare cuvânt.
_____
Sursă poză de copertă: Master1305, Freepik.com