Pusculita_moderndads

Moderndads: Cum putem gestiona bugetul familiei astfel incat sa reusim sa punem banuti deoparte pentru calatorii, hobby-uri sau alte lucruri pe care ni le dorim?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: In primul rand trebuie sa existe un buget stabilit. Majoritatea familiilor nu au buget stabilit pentru nici o categorie dintre cele enumerate. Multi, in cazul fericit, isi achita datoriile si apoi se gospodaresc din ce ramane. In mod nefericit unii achita calatoriile sau lucrurile dorite cu ajutorul creditelor si apoi platesc ratele. Am zis in mod nefericit pentru ca in acest fel dorinta implinita ajunge sa fie platita la un pret cel putin dublu sau triplu. O corecta administrare a banilor ar duce la mai multa valoare atribuita acestora, adica cu aceeasi bani se pot face mult mai multe lucruri.

Bugetul ne ajuta sa vedem pe ce se duc banii inainte ca acestia sa dispara. Bugetul ne ajuta sa tinem evidenta clara a intrarilor si a iesirilor de bani. Banii ajung in contul familiei o data pe luna dar de iesit ies zilnic, uneori inainte de sfarsitul lunii, cand avem o noua intrare de bani. Banii pusi deoparte trebuie sa implineasca nevoi si dorinte care sunt in conformitate cu valorile familiei. O familie care doreste sa calatoreasca cat mai mult trebuie sa atribuie lunar o suma mai mare acestui scop decat ar face-o o familie care pleaca de acasa o singura data pe an, in vacanta de vara la mare.

Familia trebuie sa isi analizeze venitul, cheltuielile necesare lunar si banii ramasi disponibili pentru orice altceva. Din banii disponibili se stabileste suma necesara pentru acoperirea calatoriilor planificate, a hobby-urilor sau a altor lucruri dorite sau necesare. Cu pixul pe hartie, in Excel, in programe dedicate gesionarii banilor, se face planificarea, iar apoi familia se tine de plan. Cu un plan stabilit pentru un obiectiv clar, familia va fi mai putin tentata sa cheltuie impulsiv, multe cheltuieli care pot fi evitate, vor fi evitate pentru scopul final.

Planificarea mai are rolul de a obtine preturi mai bune pentru ce ne dorim. Exista perioade in care preturile sunt mai bune, de exemplu early booking la vacante sau promotiile speciale la liniile aeriene, luni in care salile de sport au reduceri semnificative la abonamente, black friday sau sarbatorile pentru electrocasnice si asa mai departe. De ce sa platim mai mult pe acelasi lucru cand putem sa facem altceva cu banii aceia?!

Moderndads: In momentul in care familia se mareste cu un membru, la ce cheltuieili suplimentare sa ne asteptam?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: Cheltuielile suplimentare apar inca inainte de venirea copilului prin achizitia lucrurilor necesare care sunt scumpe. Dupa aparitia copilului, un parinte, de regula mama, ramane acasa si venitul ii scade considerabil, asta in conditiile in care obligatiile lunare de intretinere, ratele la credite, nu scad si nu dipar. Chiar daca parintele se intoarce la munca, in lipsa unei bunici, intervin cheltuielile cu bona sau cresa. In cazul in care mama nu poate alapta, intervine cheltuiala cu laptele praf, care este o suma semnificativa alaturi de scutece si alte produse necesare ingrijirii copilului. Hrana copilului in primul an cand incepe diversificarea este importanta, copilul mananca cantitati mici, dar parintii doresc sa ofere produse cat mai sanatoase si acestea costa. Cheltuielile cu vizitele medicale, eventual o asigurare medicala, sunt si ele cu impact in buget. Cheltuielile medicale sunt greu de prevazut, investigatiile sunt costisitore de multe ori. Daca pana acum familia nu a avut un fond de urgenta, din acest moment este obligatoriu ca el sa existe si sa se poata apela la el in caz de nevoie.

Cand mai creste copilul, mananca impreuna cu familia, hainele le poarta mai mult timp, scad unele cheltuieli, dar apar altele, intervine gradinita, apoi scoala si activitatile copilului sau ale familiei cu copilul – experiente, excursii, zile de nastere si asa mai departe. Pe scurt, din momentul in care bebelusul este pe drum, familia trebuie sa se pregateasca de faptul ca bugetul se schimba si alte prioritati isi fac loc in fruntea listei.

Moderndads: Ce recomandari legate de administrarea banilor familiei ai pentru proaspetii parinti?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: In primul rand nu va avantati in a cumpara tot ce vedeti in magazine. Am vazut familii facand sacrificii mari pentru a cumpara diverse lucruri pentru bebelusul mult dorit ca mai apoi sa nu le foloseasca. Cereti sfatul prietenilor care au trecut prin experienta asta deja, o sa vedeti ca lista cu cele necesare este mai scurta decat va asteptati.

O alta recomandare este sa primeasca lucruri de la prietenii care au copii mai mari. Este obsesia asta la primul copil ca toate lucrurile sa fie noi. In primele luni copilul creste atat de repede incat multe haine sunt nefolosite sau raman intr-o stare impecabila dupa cateva folosiri. La fel si landoul, caruciorul, aparatele de pregatit hrana, cadita de baie, aparatul de sterilizat, pompa pentru mama, scoica de masina, cantarul, se folosesc pentru atat de scurt timp incat nu merita investitia daca pot fi primite.

Moderndads: Noi, taticii, simtim in momentele acestea o mai mare presiune din punct de vedere financiar. Cum recomandati sa gestionam aceste stari?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: Presiunea este justificata. Starea de stres poate fi diminuata daca exista niste bani pusi deoparte 😉 Pentru orice stres trebuie gasit antidotul care sa il diminueze; in cazul acesta vorbim despre o rezerva de bani la care se poate apela in cazul in care cheltuielile lunare depasesc venitul lunar, lucru care ar trebui sa se intample in mod exceptional.

Mama o sa fie sub influenta hormonilor de sarcina si va dori sa cumpere si luna de pe cer daca se poate. Tatal este cel care poate echilibra situatia, asta nu inseamna sa se zgarceasca si sa nu cheltuie nimic, ci sa faca alaturi de mama o analiza a nevoilor si solicitarile sa le imparta intre nevoie si dorinta. Nevoile trebuie acoperite in modul cel mai convenabil, dorintele in masura posibilitatilor.

Parintii o sa fie nedormiti si stresati. Tatii din ziua de azi participa alaturi de mama la ingrijirea copilului, multe griji si noi responsabilitati o sa isi faca loc in mintea lor. Macar stresul financiar sa fie inlaturat printr-un plan care sa le dea liniste si siguranta.

Moderndads: De obicei unul dintre parinti intra in concediul de crestere a copilului, iar bugetul familiei poate suferi usoare modificari/ scaderi. Cum sa procedam astfel incat sa nu simtim prea mult acest dezechilibru?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: Cuplul trebuie sa gandeasca impreuna strategia financiara pentru perioada in care unul dintre ei sta cu bebelusul si veniturile scad (uneori considerabil) astfel incat sa acopere cheltuielile curente, cheltuielile noi care apar, fara sa isi afecteze nivelul de trai. Ratele la credite nu scad, ba din contra, ratele pot sa creasca din cauza dobanzii de referinta sau a fluctuatiei cursului de schimb valutar. Cheltuielile de intretinere sunt cel putin aceleasi sau mai mari.

Daca pana la fericita veste cei doi nu si-au analizat veniturile si cheltuielile, acum este obligatoriu sa o faca. Ei trebuie sa stie pe ce isi cheltuie banii, sa decida cum sa ii directioneze corect si de unde sa mai taie daca este cazul sa faca rezervele de care am vorbit.

Moderndads: Cand incepem educatia financiara cu cei mici?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: De cand se uita dupa noi prin casa. 😉 Copiii invata din ce facem noi si abia mai apoi si din ce le zicem noi. Copilul mic vede cum cei din familie se poarta unul cu celalalt, cum isi impart lucrurile, cum se sprijina unul pe altul. Dupa varsta de 3 ani copilul primeste explicatii referitoare la ce facem la cumparaturi, intelege ca in schimbul banilor primim lucruri, ca parintii merg la munca pentru a castiga bani, ca uneori trebuie sa asteptam pentru a avea ceva ce ne dorim, ca putem avea o pusculita in care sa adunam bani pentru ceva ce ne dorim.  Il invatam pe copil diferenta dintre nevoie si dorinta, incepem sa construim generozitatea si grija fata de ceilalti, responsabilitatea sociala.

Cand copilul ajunge la scoala, nevoile cresc si la fel si dorintele copilului de a avea ce vede la altii. Economiile din pusculita incep sa aiba o importanta mai mare. Este momentul sa incurajam copilul sa castige bani. Invatam copilul sa isi administreze banii economititi in mod util.

Copiii invata urmarindu-ne pe noi si prin exercitiu propriu. Din preadolescenta ar trebui sa primeasca bani de buzunar pe care sa ii gestioneze, prima data saptamanal si apoi din adolescenta lunar. In cazul in care isi gestioneaza banii in mod gresit, ii indrumam, dar nu ii salvam (mai mult de o data) din greselile facute. Ii lasam sa vada ca deciziile aduc consecinte pe care trebuie sa si le asume. Cat timp sunt sub acoperisul parintilor, este timpul potrivit sa invete cum se gestioneaza banii, cum se obtin, cum se cheltuie intelept, cum se economiseste si cum se daruieste, astfel incat sa fie prosperi cand ajung la casele lor.

Moderndads: Da-ne cateva exemple de joculete pe care le putem face impreuna cu piticii, astfel incat acestia sa invete sa valorifice banii primiti?

Anamaria Ciuhuta, fondatoarea Financialparenting.eu: Inainte de varsta scolara, cand incep sa calculeze, ii invatati banii pe culori. Cu o hartie verde pot cumpara o banana, cu una portocalie doua pungi de portocale si asa mai departe. Ii lasam sa plateasca ei cu numerar cand avem de platit ceva, ei invata ca in schimbul banilor primim ce avem nevoie. Pe la patru ani incep sa numere, dar nu e momentul de numarat bani, numarati masinile de pe strada, cateii, trecatorii, ca sa exersati numararea. Calculul banilor se face mai tarziu, dupa ce ajunge copilul la scoala.

Acasa va jucati de-a magazinul. Copiii isi fixeaza informatiile prin joaca. Copilul o sa fie pe rand vanzator si cumparator. O sa aveti cateva jucarii de vanzare si pret (1 , 2 sau 3) si copilul bani gradual pana la 5. Prin joaca copilul invata ca poate dea toti banii pe o singura jucarie sau renunta la ea si poate cumpara alte doua jucarii. Ii explicati de ce o jucarie este mai scumpa decat cealalta. Faceti la fel cu fructe, asa puteti explica de ce un fruct exotic transportat de departe este mai scump decat unul care creste la noi in tara.

Cand ajung la varsta scolara, ii lasati sa faca lista de cumparaturi pentru magazin, ii luati si ii implicati la analiza produselor similare, ca sa vedeti diferente calitative si de bani – de ce nu cumparam cele mai scumpe sau cele mai ieftine produse sau de ce cateodata pe acestea le alegem. Ii lasati sa tina evidenta banilor, sa plateasca numerar la magazin si sa primeasca restul, sa vada bonul de casa.

Din preadolescenta deja treceti de la joaca la realitate. Copilul are un buget de administrat in functie de nevoile pe care le are si de regulile stabilite de parinti. Invatati copilul care e logica si functionalitatea unui card de debit sau de credit, ce e dobanda, comisioanele, cum se tine relatia cu o banca. Creati oportunitati pentru copil sa castige bani. Ajutati copilul sa cheltuie banii in concordanta cu valorile familiei si ale lui. Parintii trebuie sa stie ca ei sunt primul exemplu al copilului si sa actioneze in consecinta. Orice joaca si simulare are scopul de a educa financiar copilul astfel incat el sa ajunga independent si prosper.

 

 

* Anamaria Ciuhuta, mama, trainer certificat, fondatoarea www.financialparenting.eu. Detin o experienta de peste 19 ani in sistemul bancar si peste 10 ani in training. Prin intermediul site-ului www.financialparenting.eu, a paginii de Facebook, articolelor, atelierelor si cursurilor mele, intentionez sa cresc gradul de informare al parintilor referitor la necesitatea educatiei financiare a copiilor si sa ofer materiale necesare acestui demers.

**Sursa poza: Pexels.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.