Generațiile părinților noștri puneau mare accent pe hidratarea bebelușului prin administrarea de apă și de ceai. Cu toate acestea, până la 6 luni, copilul nu are nevoie de apă sau ceai, indiferent dacă este hrănit la sân sau cu lapte formulă.
De ce nu are nevoie de apă?
- Pentru că stomăcelul bebelușului este mic și trebuie optimizat pentru a aduce aport caloric necesar cresterii;
- Apa nu are aport caloric și ocupă spațiul din stomacul bebelușului în mod inefficient, inutil;
- In timpul alăptării este recomandat ca mama sa consume cat mai multa apa pentru ca astfel se asigura rehidratarea acesteia;
- În exces, hidratarea scade conținutul de sodiu din corpul bebelusului, fapt care poate declanșează descărcări la nivel cerebral, ce pot determina la convulsii și duc la intoxicatia cu apa, ce reprezinta o urgenta medicala
Câteva dintre semnele suprahidratării în cazul copiilor
- Stare de somnolență sau iritabilitate mare;
- Hipotermie;
- Umflarea pleoapelor si fetei;
Riscurile la care sunt expuși copiii în cazul suprahidratării
- Reducerea conținutul de sodiu;
- Bebelușul nu crește în greutate deoarece nu există aport caloric;
- Suprasolicitarea organelor interne: rinichi, stomac;
Un lapte formulă pregătit cum trebuie aduce suficientă hidratare și aport caloric.
Când apare și cum arată dezhidratarea
Dacă sunteți îngrijorați că bebelușul nu bea suficiente lichide pentru că este bolnav sau este extrem de cald afară, acordă atenție acestor semne de deshidratare la bebeluș:
- Primele semne apar în jurul guriței când aceasta se usucă;
- Apar cearcănele uneori;
- Urina de culoare galben închis;
- Stare de letargie și lipsă de activitate;
- Nu este atât de activ;
Trebuie să ne uităm la fizionomia feței deoarece conținutul de apă din organismul copiilor este mai mare decât la adulți. Așadar, schimbarea fizionomiei este instantanee și observi imediat semnele deshidratării.
Dacă copilul este expus mai multă vreme la temperaturi ridicate sau factori cu activitate fizică, se vede pe fața lui că nu a băut apă suficientă.
Alegerea apei potrivite pentru copii
Când vine vorba de alegerea apei potrivite pentru bebe, ține cont de următoarele sfaturi:
- Din punctul de vedere al mineralelor, recomandarea specialiștilor și a pediatrilor este ca părinții să aleagă o apă minerală oligominerală plată cu un conținut scăzut între 100-500mg din totalul solidelor dizolvate (toate mineralele adunate).
- Apa trebuie să fie microbiologic pură (cele îmbuteliate așa sunt);
- Să aibă un conținut cât mai scăzut de nitrați, iar nitriți 0;
- Raportul între minerale să fie echilibrat (Calciu, Magneziu iar Sodiul să fie foarte scăzut);
Apele de izvor sunt a doua optiune pentru ca verificarea lor nu este atât de frecventă la cele oligominerale, iar buletinele de analiză relevante aferente verificării sunt mult mai puține.
Hidratarea copilului după 6 luni
Canitatea de apă introdusă în alimentația copilului după 6 luni se calculează în funcție de kilogramele copilului și de consumul energetic și aportul caloric pe care îl are.
În concluzie, un bebeluș vesel și activ este un copil sănătos. Dacă acesta are mai puțin de 6 luni, nu are nevoie să primească apă extra, pe lângă cea pe care o primește deja din laptele matern sau din laptele formulă.
Aceste idei au fost împărtășite de Valentina Vesler, Director de Comunicare Valvis Holding, invitat în cadrul evenimentului Modern Family Challenges. Pentru mai multe sfaturi despre hidratarea bebelușului, te invităm să asculți evenimentul în întregime pe Facebook. Evenimentul a fost realizat cu ajutorul partenerilor strategici: Cord Blood Center Romania, MindHub, Aqua Carpatica, FlavBebe, Editura Nemira și FFFF.