Jocurile de societate sunt despre distractie, timp petrecut impreuna, educatie si cultura generala motiv pentru care din ce in ce mai multi parinti aleg sa organizeze o seara de board games in familie. Daca vrei sa afli mai multe secrete pentru seri de board games reusite alaturi de copii si cateva idei de jocuri pentru seara de board games in familie, prietenii nostri de la copilaresti.ro au pregătit câteva recomandări mai jos.
Alege jocul potrivit
Cand alegem jocul potrivit pentru seara de boardgames in familie sunt cateva sfaturi care pot asigura succesul.
- Poate cel mai important lucru este ca jocul ales sa fie adaptat varstei celui mai mic jucator – pentru a evita frustrari legate de neintelegerea sau nerespectarea regulilor, este nevoie sa ne asiguram ca cel mic are capacitatea sa faca acest lucru. Jocurile de la producatorii cu traditie pe piata de board games sunt testate iar recomandarile de varsta sunt de cele mai multe ori exacte.
- Alegeti un joc a carui poveste inseamna ceva pentru familia voastra. Va plac calatoriile, alegeti un joc sa invatati tarile Europei. Cel mic este pasionat de dinozauri si dragoni – exista un raft intreg de jocuri pentru el. Fetita are o pasiune pentru unicorni – exista jocuri educative ce transforma unicornii in parteneri de invatare.
- Fiti atenti la durata jocului – alege jocuri mai scurte pentru copiii de pana in 8 ani pentru a respecta capacitatea lor de concentrare – daca jocul are o durata prea mare, desi e jocul ideal pentru membrii familiei, seara de jocuri este posibil sa nu fie ceea ce va asteptati.
- Jocuri de competitie sau jocuri de cooperare – aici este foarte important sa urmariti membrii familiei si sa luati in calcul personalitatea lor si abilitatea sa faca fata unei pierderi. Nu orice familie este pregatita pentru jocuri de competitie si asta este ok, exista o multitudine de jocuri de cooperare foarte distractive.
- Nu uita de componenta educativa a jocurilor. In momentul de fata jocurile pentru copii pot fi considerate adevarate instrumente de invatare – jocurile STEM, jocurile de logica pentru copii sau jocurile de strategie sunt jocuri ce ii ajuta pe cei mici sa isi dezvolte competente reale intr-un mod distractiv si captivant.
Relatia copilului cu jocurile de societate
Este prima oara cand copilul tau se joaca un board game? Atunci cand te gandesti la seara de jocuri in familie trebuie sa intelegi ca primele jocuri din viata copilului tau vor fi cele pentru un singur jucator pe care le veti juca impreuna. Nu suna in regula, nu-i asa?
Primul meu joc – asa cum sarbatorim si planuim atent fiecare prima activitate din viata copilului nostru, asa va trebui sa ne pregatim si pentru primul lui joc. Sfatul nostru este sa alegeti un joc din colectiile special dedicate acesti moment – cum sunt jocurile de la HABA sau Djeco. Veti descoperi pe copilaresti.ro un univers al jocurilor pentru copii ce au cateva elemente aparent simple, dar foarte importante. Pentru HABA sau Djeco Primul meu joc este mai mult decat o sintagma, este o filozofie:
- jocuri cu o poveste atractiva
- jocuri cu o linie narativa simpla usor de inteles
- jocuri cu max 2-3 reguli usor de retinut
- jocuri de cooperare unde jucatorii lucreaza impreuna, pentru un scop comun, sa intreaca un personaj-concurent, nu alt jucator
- jocuri cu o durata de joc redusa
- jocuri sigure si de calitate – cu piese mari, rezistente pentru a evita orice risc de inghitire sau accidentare
Odata ce ati ales primul joc al copilului este timpul pentru explorare – permite-i copilului, inainte sa va jucati propriu-zis, sa exploreze jocul dupa primul plac. Sa faca cunostinta cu personajele, cu piesele de joc, sa le priveasca, sa le simta, sa se joace cu ele dupa bunul plac. Urmatorul pas este sa ii prezentati povestea jocului – nu, nici acum nu va jucati inca jocul, doar ii povestiti despre personaje si care este scopul jocului. Acesta va fi pus in context si imbracat intr-o poveste frumoasa si atractiva. In colectia primul meu joc de la HABA veti gasi in regulile de joc si inspiratie pentru aceasta poveste. Abia acum, in pasul 3, veti juca efectiv jocul – va recomandam sa il jucati impreuna cu cel mic, sa fiti un singur jucator – astfel va inteleg mai usor dinamica jocului si sunt sanse mai mari sa devina pasionat de board games. Iar urmatorul pas este…seara de jocuri in familie!
Daca va intrebati de recomandari pentru Primul meu joc, va spunem ca pe copilaresti.ro au castigat detasat:
Prima mea Livada – HABA: un minunat prim joc unde copiii sunt invitati sa culeaga toate fructele din livada pana ajunge corbul acolo sa le fure. Veti gasi un joc de cooperare cu reguli simple, cu piese de lemn si carton de mari dimensiuni si un joc perfect pentru a intra in universul board games pentru copii.
Mica Cooperare – Djeco: ajuta animalele de la Polul Nord sa ajunga repede la adapost, inainte de sosirea noptii. Un prim joc de cooperare pentru copilul tau, cu 3 reguli simple si un zar gata de aventura. Tot in cadrul relatiei copilului cu jocurile de societate vom aborda si situatia in care copilul a jucat mai multe jocuri dar nu este interesat/pasionat de ele. Sfatul nostru este sa alegeti in continuare un joc din categoria primelor jocuri. Nu va uitati ca pe cutie jocul este recomandat de la 2-3 ani, chiar si un copil de 5 ani il va juca cu drag – daca chiar este primul lui board game. Este important pe ntru copii ca prima experienta in lumea jocurilor sa fie una pozitiva, unde au inteles depin regulile si scopul jocului – astfel au totul la indemana pentru a gasi placerea jocului.
Creeaza un ritual
Ultimul sfat inainte sa va uram Spor la joaca este sa va creati un ritual in jurul serii de jocuri in familie. Poate veti alege un meniu deosebit pentru seara de jocuri sau poate o locatie deosebita (de la masa din bucatarie catre joaca pe o patura in natura, sau picnic pe covorul din sufragerie) sau poate chiar un cod vestimentar al vostru pentru o seara de distractie in familie.
Ne-am gandit in continuare sa va prezentam cateva recomandari de jocuri pentru seara de boardgames, tinand cont desigur de perferintele parintilor de pe copilaresti.ro:
- Recomandare joc pentru copii 3-4 ani: Board game Haba Tren- Color Choo Choo
Choo choo se aude trenul si jucatorii sunt rugati sa ii ajute pe pasageri sa ajunga la destinatie.Da cu zarul si gaseste combinatia norocoasa pentru comutatoarele de tren – asa vei aduce pasgerii in gara de culoarea potrivita.
- Recomandare joc pentru copii 4 ani + : Joc Casuta Soriceilor – Peek a mouse – Gigamic
Un joc foarte amuzant pentru intreaga familie desi povestea nu e deloc amuzanta – o familie de soricei s-a mutat la tine in casa si iti fura toate lucrurile si le duc la ei in casa. Este un joc de memorie, unde jucatorii au voie se uite pe geam in casuta soriceilor cat este aprinsa lanterna si sa retina cat mai multe obiecte pentru a le putea recupera.
- Recomandare joc pentru copii 5 ani + : Joc HABA – Dragon’s Breath – Respiratia Dragonului
Jocul de la HABA a fost ales jocul anului 2018 si continua sa fie printre primele alegeri pentru serile de joaca in familie. Colecteaza cristalele din bucata de gheata gasita de dragoni pentru a castiga.
- Recomandare joc pentru copii 6 ani + : Joc de societate Djeco-Tapikekoi, Ce lipseste din casa?
Un hot a trecut prin casa si a furat o serie de obiecte. Veti fi pe rand in rolul familiei sau in rolul hotului si veti folosi memoria pentru a recupera sau nu obiectele furate.
- Recomandare joc pentru copii 7 ani + : Joc SOS Dino – Loki
Patru dinozauri simaptici au nevoie de ajutorul vostru sa se salveze din calea vulcanului care a erupt. Un joc de strategie si de cooperare ce ii invita pe copii sa invete sa lucreze in echipa.
- Recomandare joc pentru copii 8 ani + : Joc HABA – Karuba
Esti pregatit sa conduci o expeditie prin jungla? Va trebui sa fii atent la colegii tai dar nu uita sa colectionezi si cristalele ascunse pe insula Karuba.
- Recomandare joc pentru copii 9 ani + : Joc HABA The Key – Murder in Oakdale Club
A avut loc o serie de crime socante la Clubul Oakdale. Jucatorii sunt cei chemati sa gaseasca vinovatul – un joc de deductie logica pentru o seara plina de suspans!
Va dorim spor la joaca! Si nu uitati sa ne scrieti in comentarii ce jocuri prefera copiii vostri 😉
*SURSA: Copilaresti.ro