Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Orale, am vrut să aflăm câteva informații despre igiena orală a copiilor de la un medic specialist, pedodont în cadrul clinicii Crystal Dental Clinic. Iată sfaturile lui pornind de la primii dințișori ai copilului și până la periajul corect pe care trebuie să-l efectueze mai târziu.

  • Fiecare etapă din dezvoltarea copilului vine la pachet cu provocările sale. Așadar, ce ar trebui să știe un proaspăt părinte despre îngrijirea dinților bebelușului?

Părinții ar trebui să știe că dinții de lapte trebuie să beneficieze de aceeași îngrijire ca și dinții permanenți. Există acel mit, cum că dinții de lapte nu se tratează deoarece vor fi înlocuiți de dinții permanenți. Chiar daca vor cădea la un moment dat, dinții de lapte au un rol esențial în menținerea spațiului pentru dinții permanenți, în dezvoltarea facială, in alimentația copilului, precum și in vorbirea lui. Daca dinții de lapte nu sunt îngrijiți constant, aceștia pot suferi aceleași afecțiuni ca și dinții permanenți: carii dentare, inflamatii pulpare, necroze, abcese.

Toate aceste afecțiuni pot fi evitate prin simpla igiena dentară efectuată regulat.

  •  Ce facem in momentul în care apar primii dinții la bebeluși?

Primii dinți ai bebelușului apar in gură, in jurul vârstei de 4-6 luni. Este important ca încă de dinaintea erupției primului dințișor gura bebelușului să fie curățată (după fiecare masă). Așadar in jurul vârstei de 4 luni, puteți începe prin a folosi o bucată de tifon umezită și călduță sau puteți găsi in farmacii diverse dispozitive care se mulează pe degetul arătător, cu care puteți curăța gura bebelușului. De la apariția primului dinte, se recomandă folosirea unei periuțe cu peri moi cu care se vor executa mișcări circulare blânde pentru a curata fiecare dinte in parte. Asociația Americană a Medicilor Dentiști Pediatri (2018) recomanda ca prima vizita la dentist sa  se faca la momentul erupției primului dinte si nu mai târziu de vârsta de un an. Aceasta este mai mult o vizită de familiarizare a copilului cu medicul dentist. Dacă se construiește încă de la inceput o relație bună cu medicul vizitele in cabinet vor determina un comportament pozitiv in cazul celor mici și aceștia se vor imprieteni cu medicul astfel încât și cand vor ajunge la maturitate, vor deveni niște adulți responsabili în ceea ce privește sănătatea dentară.

  • Cum împrietenim copilul cu medicul stomatolog?

Este foarte important ca prima vizită la dentist a copilului să nu fie făcută in urgență (atunci când apare durerea) și să fie  făcută la un medic specializat în stomatologia pediatrică deoarece micuții au nevoie de un tratament special față de adulți, bazat pe încredere. De aceea este recomandat ca înainte de a ajunge la stomatolog, să-i creați copilului o imagine pozitivă despre vizita la dentist. Puteți începe prin a-i povesti despre această primă vizită ca despre o experiență interesantă, explicându-i că și dumneavoastră ați trecut prin așa ceva si cum a decurs. Povestiți copiilor despre dentiști, ce fac, cum pot să ne ajute și de ce sunt importanți. Puteți face o simulare a vizitei la dentist cu un joc de tipul doctor-pacient, în care dumneavoastră și copilul să fiți,  pe rând și doctor și pacient. Este bine să nu vă folosiți de amenințarea cu doctorul sau cu injecția pentru a-l convinge să facă anumite lucruri. De asemenea este bine să evitați folosirea unor cuvinte precum ”durere, injecție, nu te va durea deloc, nu-ți face nimic”. Dacă doctorul este privit cu frică, copilul nu va fi dispus să coopereze. 

  • La ce sa fim atenți in alegerea periuței si pastei de dinți a copilului?

Periuța și pasta de dinți trebuie alese în funcție de vârsta copilului. În general se recomandă folosirea periuțelor pentru copii cu peri moi pentru a nu le leza gingiile. De la vârsta de 3 ani, puteţi alege o periuţă electrică pentru copii. Ea vă va ajuta să ii asigurați copilului o igienă dentară pe care nici ei nu o pot obţine, neavând tehnica şi îndemânarea necesare. Utilizarea periuţei electrice în defavoarea celei clasice manuale este recomandată de câteva avantaje. Printre acestea se numără timpul de folosire, mult redus, datorită eficienţei acesteia, pentru a peria ambele arcade dentare fiind necesare numai 2 minute. Pentru o atracţie mai mare a copilului faţă de periuţele de dinţi electrice, acestea pot fi viu colorate, cu personaje din desene animate sau uneori pot chiar reda unele melodii în timpul folosirii acestora, pentru a nu face periajul plictisitor. Implicarea copilului în alegerea periuței și a pastei de dinti este foarte importantă deoarece îl va face pe cel mic sa simta că părerea lui contează. Astfel, va folosi cu plăcere periuța și pasta de dinti, pentru că a fost consultat in aceasta alegere – bineînțeles, dintre opțiunile deja selectate cu grijă de către părinte. Pentru bebeluși există paste speciale, cu un procent mare de ingrediente naturale. Când copilul invață să scuipe, este recomandat să introducem pasta de dinți cu fluor, care are rol de întărire a smalțului. În alegerea pastei de dinți pentru copii, un rol important îl are și aroma pastei de dinți. Spre deosebire de aroma mentolată din pastele de dinți pentru adulți, pastele de dinți pentru copii au arome fructate și un gust mai dulce pentru a le fi pe placul acestora. Atenție însă la efectul secundar al acestui criteriu: unii copii o îndrăgesc atât de mult încât este posibil să o înghită. Așadar, învățați-i în jurul vârstei de 3 ani că pasta de dinți se scuipă și nu se manâncă. Cantitatea de pastă recomandată în funcție de vârstă este de o urmă de pastă până la vârsta de 3 ani, cât o boabă de orez între 3 și 6 ani cât o boabă de mazăre după vârsta de 6 ani. Pe măsură ce copilul mai creşte, încă de la vârsta grădiniței este recomandat ca in rutina zilnică de îngrijire să se adauge, pe lângă periajul de două ori pe zi, şi folosirea aței dentare pentru curățarea spațiilor interdentare în care periuța nu pătrunde .

  •  Cum evitam apariția cariilor? cat de importantă este o alimentație echilibrată?

O alimentație echilibrată este esențială atât pentru dezvoltarea armonioasă a corpului cât și pentru sănătatea dentară. Alimentele care contribuie la apariția cariilor dentare sunt cele bogate în zahăr (cu aciditate ridicată) deoarece zahărul hrănește bacteriile din gura copilului, care, la rândul lor formează un mediu acid, numai bun pentru dizolvarea smalțului dentar. Acest gen de mâncare prezintă un risc imens pentru sănătatea dințișorilor, mai ales dacă este consumată des, pe perioade lungi de timp. Limitați așadar consumul alimentelor dulci precum acadelele, biscuiții, fructele uscate și a băuturilor răcoritoare acidulate. Comitetul de nutriție din cadrul Academiei Americane de Pediatrie (2016) a afirmat că sucurile de fructe nu au nici un rol esențial in dieta sănătoasă a unui copil și contribuie la un aport caloric excesiv, având totodată un risc crescut de favoriza dezvoltarea cariilor dentare. Recomandările acestora sunt ca sucul să nu fie introdus în dieta bebelușilor înainte de vârsta de un an și biberonul folosit pentru adormirea acestuia să nu conțină lichide îndulcite. Dieta copilului, trebuie să conțină multe fructe și legume, cereale integrale, carne slabă și lactate. Lactatele sunt bune pentru dinţi, deoarece determină o secreţie abundentă de salivă, iar calciul din acestea ajută la protejarea dinţilor prin combaterea carenţelor de minerale. În plus, acestea sunt alimente cu o aciditate redusă care nu favorizează eroziunea dentară (afectarea smalțului). Atunci când copilul dumneavoastră consumă alimente sau băuturi pe parcursul zilei și nu are la îndemână periuța și pasta de dinți , îi puteți oferi gumă de mestecat fără zahar care ajuta la stimularea fluxului salivar și la netrualizarea acizilor plăcii bacteriene care se formează în guriță dupa fiecare masă. Oferiți guma de mestecat copilulul dumneavoastră doar dacă acesta este suficient de mare încât să  înțeleagă că nu trebuie să o înghită sau să o mestece mai mult de 20 minute după fiecare gustare sau bautură.

  • Ce efecte pot avea cariile asupra dinților permanenți ai copiilor?

Cariile de la nivelul dinților temporari încep în smalț, evoluează în dentină și pot cuprinde pulpa dentară, mergând de-a lungul rădăcinii dintelui de lapte până la afectarea inclusiv a dintelui permanent ce se dezvoltă între rădăcinile dintelui de lapte. Dacă dintele temporar este pierdut astfel înainte de perioada normală de exfoliere, dinții vecini se deplasează pentru a efectua masticația și închid spațiul necesar dintelui permanent. Acest proces determină poziționarea incorectă a dinților permanenți și chiar schimbarea fizionomiei copilului. Prezența unor carii dentare în stadiu avansat poate avea efecte negative asupra alimentației copilului și poate duce la tulburări ale somnului. 

  • Uneori este foarte dificil să convingi copilul să se spele corect pe dinți . Le puteti oferi câteva sfaturi tăticilor din comunitatea ModernDads despre cum ar putea să trateze acest subiect astfel încât ora spălatului pe dinți să fie din ce în ce mai placută de cei mici?

Copiilor le place să se joace. Așadar, va fi mai probabil ca micuțul tău să accepte periajul dacă îl transformi într-un joc sau îl asociezi cu un cântecel. Acest obicei va face și periajul mai interesant. Pentru a-l face pe copil să aproximeze timpul corect pentru un periaj vă puteți ajuta de o clepsidră sau de alarma unui telefon. Faptul că știe de la început că periajul durează un timp limitat îi va da o anumită siguranță. Puteți implica o jucărie preferată a copilului în acest proces. De exemplu, poate să meargă la spălatul pe dinți cu un ursuleț / o păpușă care să-l asiste și să-l aștepte până ce termină de spălat dinții. Copii învață prin imitație. Cu alte cuvinte, dacă copilul îl vede pe părinte că se spală pe dinți, va vrea și el să facă la fel. Lăsați-l să vă urmărească când vă periați dinții și mai apoi permiteți-i să vă imite. Asta înseamnă să vă formați o rutină și să vă periați cât este el încă treaz. Folosiți recompense pentru dățile în care se spală pe dinți. Îi puteți oferi abțibilduri ,sau puteți folosi un sistem de notare cu steluțe / buline care să îl motiveze și să îl facă să simtă că a realizat ceva util. Nu uitați că pentru a forma un obicei sănătos cum e spălatul pe dinți regulat, e nevoie de răbdare și timp. Copilul dumneavoastră va avea la început nevoie de mai mult timp pentru a-și peria dinții. În cele din urmă, e important să țineți minte că fiecare copil are ritmul său de învățare și, mai mult decât atât, fiecare reacționează mai bine la o anumită metodă și mai puțin bine la alte metode. Astfel, este important să încercați câteva metode până să o găsiți pe cea potrivită.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here