Implicațiile comportamentului copilului în mediul online

Implicațiile comportamentului pe care-l avem în online pot fi diverse, și, de multe ori, pot atrage sancțiuni, de la suspendarea conturilor și până la sancțiuni și procese legale.

În primul rând, ca părinți, trebuie să conștientizăm riscurile la care ne supunem copiii în momentul în care ajungem cu ei în online. Iar asta include atât pozele goale ale copilului, cât și încurajarea acestuia să stea pe social media. 

Bune practici în online

  • Un copil nu ar trebui să fie expus în mediul online fără voia sa, până în momentul în care își poate da acordul pentru asta.
  • Copilul este cel care decide cu privire la identitatea sa în mediul online.
  • Toți giganții tech impun limita de vârstă de 13 ani, cu bună știință.
  • Cele mai multe aplicații introduc metode de control parental. 

Mediul digital ar trebui să fie un safe zone pentru copil, însă, cyberbullying-ul și harrasment-ul în online au prins cote mari. 

FINSTA: conturile fake de Instagram care sunt folosite de copii și adolescenți pentru a se simți protejați. În general, adolescenții nu înființează finstas în nume propriu, ci folosesc un nume fals (pseudonim) sau numele unei entități, cum ar fi caracterul lor preferat. Copilul tău are un finsta?

Cyberbullying-ul și harrasment-ul 

Ideea de a proteja copilul de bullying online, nu există. Bullying-ul există dintotdeauna și nu îl vom putea contracara. Citește mai multe despre ce înseamnă bullying, cum se manifestă și care sunt tipurile de bullying. 

Totuși, îți poți învăța copilul să aibă coloană vertebrală, cu valori morale puternice care îl va ajuta să facă față bullying-ului online. Astfel, dacă cumva, la un moment dat, cineva îi vorbește urât online, să poată trece peste. 

Implicații legale și riscurile la care ne supunem când postăm pe social media

În momentul în care copilul își face cont pe social media, el nu se expune la nimic din punct de vedere legal. 

Tu, ca tătic, când pui poze cu copilul tău, trebuie să te gândești că acesta îți va cere explicații pentru ele. La un moment dat, pot exista chiar procese intentate de copii împotriva părinților deoarece aceștia din urmă au postat poze fără a avea acordul copililor. 

La 13, 14, 15 an, copiii pot decide dacă vor ca pozele postate de părinții lor să rămână sau nu postate. Dacă un copil solicită unei platforme ștergerea pozelor, aceasta este obligată să le șteargă. Iar tu, ca părinte, riști să ai contul suspendat.

Dacă obișnuiești să postezi poze cu cel mic cu activitățile sale (check-in): că este la mall, la echitație, zi de naștere etc., toate acestea sunt indicii unde se află copilul tău.  Chiar vrei să știe toată lumea când și unde este copilul tău?

Căi legale de protejare

Căile legale de protejare al unui copil care trece prin harassment depind de contextul în care se întâmplă bullying-ul.

  • Ca părinte, nu trebuie să te răfuiești cu părintele sau cu copilul respectiv
  • Nu te duci nici la părintele respectiv, pentru că nu știi cum reacționează
  • Legal, poți face plângere către directorul școlii ca să-l ia pe copil sub supraveghere
  • Plângere la poliție și la autoritatea tutelară

Grupurile de WhatsApp pentru părinți

Dacă nu vrei să-ți expui copilul în aceste grupuri de WhatsApp, cel mai bine este să ștergi de fiecare dată când se postează o poză cu el, și să faci plângere. Ideea prin care un cadru didactic împărtășește pe grup ce a făcut copilul tău este complet greșită.

Grupurile de WhatsApp încalcă masiv orice normă legală de la confidențialitate, intimitate, viață personală, GDPR și dreptul la viață privată. 

Din păcate, ca părinte, nu ai la îndemână niciun instrument din care să-ți dai seama cum să-ți protejezi copilul. 

Implicațiile comportamentului în școala online

  • Verifică care este politica de prelucrare a datelor personale de la creșă, grădiniță, școală etc. În general, copilul tău nu este obligat să țină camera pornită în timpul unui curs online.
  • Dacă observi un derapaj din partea profesorului care te obligă să stea cu camera deschisă, fă plângere.

Aceste idei au fost împărtășite de Ana-Maria Udriște, fondator Avocatoo, invitat în cadrul evenimentului Modern Dad’s Challenges. Pentru mai multe sfaturi despre social media, dar și despre implicațiile comportamentului în online, te invităm să asculți evenimentul în întregime pe Facebook.

_____
Sursă poză de copertă: ArthurHidden, Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.