Informațiile din social media și impactul asupra adolescenților

Social media a făcut posibilă mobilizarea impresionantă a oamenilor pentru a-i sprijini pe cei afectați în mod direct de conflictul armat din Ucraina. Dar, în același timp, social media ne-a asaltat tuturor granițele de confort și securitate emoțională, prin expunerea aproape nelimitată la ororile și nedreptatea războiului.

În plus, conflictele și contradicțiile din comentariile din online creează valuri consecutive de violență emoțională, propagate inconștient de masele de oameni speriați și furioși. În aceste condiții, cum gestionăm expunerea adolescenților la știrile despre război? Ce reguli putem implementa pentru a ne păstra calmul, în ciuda anxietăților care ne forțează să ne luăm măsuri de siguranță? Cum ne selectăm sursele de informație și ce putem face ca să limităm consumul de știri la un strict necesar? Și, mai ales, cum reușim să nu ignorăm pericolele reale prin mecanismele negării și reprimării emoționale, care ne fac încă și mai vulnerabili?

Ca adulți, digerăm altfel informațiile pe care le citim pe diverse surse pentru că avem filtre personale. Adolescenții, însă, nu au aceeași experiență, astfel că informațiile la care sunt expuși pot avea un impact diferit asupra lor.

Dinamica de utilizare a diferitelor platforme

Statisticile arată un fel de „fugă” a adolescenților față de părinți. Ei se tot mută de pe o platformă pe alta, creând astfel trenduri și evitând interacțiunea cu adulții în lumea online.

Pentru adolescenții de acum, părinții nu sunt atât de discreți și sunt dispuși să se expună în lumină pe social media. 

Adolescenții au nevoie de comunități să se simtă safe, că aparțin, că valorile lor sunt validate și că sunt și alții ca ei, dar în același timp caută și o formă de cunoaștere la care nu au acces altfel. 

Adolescenții pot „evada” în multe feluri, nu doar online:

  • În jocuri video;
  • Scroll pe Social Media;
  • Cărți;
  • Sport;

Cum păstrăm în siguranță și cum le asigurăm cele mai bune șanse de siguranță în online

Deocamdată, generația de adulți nu știe cum să folosească social media. De multe ori, tinerii sunt mai educați din punct de vedere media decât adulții care încearcă să-i protejeze tăindu-le accesul la anumite zone din online.

  • În platformele de socializare foarte multă informație este tradusă drept model de cum ar trebui să fie în societate adolescenții.
  • Pe de altă parte, tinerii pot avea la comunități care nu se găsesc nicăieri fizic.
  • Au acces la idei noi.
  • Tinerii pot afla care le sunt drepturile dacă nu au parte de astfel de educație în viața reală.

Efectele social media asupra adolescenților

Adolescenții pot lua ca atare unele lucruri găsite pe internet. De exemplu, filtrele pe care creatorii de conținut le folosesc și care arată viața perfectă. În realitate, adolescenții se raportează la ei și își iau modele de acolo. 

Anonimitatea pe care o permite internetul îi face pe mulți oameni să renunțe la anumite autocenzuri pe care le-ar fi avut într-o interacțiune directă. Poți să fii mai direct, mai înțepător sau chiar răutăcios într-un comentariu pe internet.

Proiectul In a Relationship a plecat de la studiul despre relațiile adolescenților ca o formă de prevenție a violenței domestice. Orice formă de abuz din viața noastră este acum disponibilă și pe internet.

În cercetarea de mai sus, cea mai importantă valoare descoperită a fost sinceritatea. Cu toate acestea, cu toții alegem să punem filtre pe pozele de pe net, să ne punem într-o lumină bună într-un conflict etc. Este greu să fii sincer cu ceilalți dacă nu ești sincer cu tine. Iar să fii sincer cu tine înseamnă să fii educat.

  • Majoritatea adolescenților știu că mediul online e fake.
  • Tinerii știu că imaginile sunt idealizate.
  • Știu că și părinții lor au standarde duble.

Impactul imaginilor asupra tinerilor

Impactul imaginilor asupra tinerilor este la fel ca și cel asupra adulților. Adică, creează stare de disconfort, pericol și anxietate care se cere rezolvată.

Diferența între copii și adolescenți:

  • Adolescenții sunt pe cale de separare față de familie și încearcă să dobândească forme de autonomie și independență.
  • Tinerii au o viziune diferită față de cea a părinților.
  • Indiferent de vârsta la care sunt, odată ce au început să dobândească autonomie și în experiența de a fi ei înșiși, trebuie să luăm în considerare nevoia lor de a fi informați, de a avea acces la informații care le modelează mediul.

Părinții care își iau informația dintr-o singură sursă, s-ar putea să le insufle copiilor aceeași atitudine

Social Media

  • Social Media este un cadru de interacțiune socială care poate influența interacțiunea directă atât pozitiv, cât și negativ.
  • Este important să nu creăm situații de dezechilibru. Iar dacă observăm astfel de situații, să încearcăm să intervenim ca să sprijinim adolescentul să petreacă timp și în viața reală. 
  • Uneori, părinții îi împing pe adolescenți spre decizii iresponsabile. De exemplu „Nu-i spun mamei că merg acolo, că mă ceartă.”
  • Lăsându-i pe adolescenți să fie responsabili de deciziile lor, e cel mai bun lucru pe care părinții îi pot face.
  • Dacă reușim să securizăm relația cu adolescenții, nu va mai trebui să verificăm activitatea lor online pentru că aceștia ne vor permite accesul în viața lor online.

Aceste idei au fost împărtășite de psih. Silvia Guță, FFFF, invitat în cadrul evenimentului Modern Family Challenges. Pentru mai multe sfaturi despre cum imformațiile din social media și impactul acestora, te invităm să asculți evenimentul în întregime pe Facebook. 

Evenimentul a fost realizat cu ajutorul partenerilor strategici: Cord Blood Center România, MindHub, Aqua Carpatica, FlavBebe, Editura Nemira și FFFF. 


_____

Sursă poză de copertă: Rawpixel.com, Freepik.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.