Sănătatea dinților copiilor noștri este foarte importantă. Este esențial să fie văzuți de un pedodont (medic specialist în medicina stomatologică de copii) încă din momentul în care le apar primii dinți, astfel încât să se poată dezvolta sănătos și să nu întâmpine probleme mai târziu.
Medicul specialist pedodont Ana-Maria Cernica de la Crystal Dental Clinic, ne-a răspuns la întrebările despre stomatologia la copii, oferindu-ne informații valoroase despre cum pot aceștia să beneficieze de un zâmbet sănătos, încă de mici:
1. Când trebuie făcută prima vizită?
Prima vizită la medicul stomatolog pentru copii, și anume la pedodont, recomand să se facă odată cu erupția primului dinte de lapte, în jurul vârstei de 6 luni. Regula de bază constă apoi în vizite regulate, la interval de 3/6 luni.
Doar în acest mod se poate preveni apariția cariilor dentare, copilul tău dezvoltându-și o igienă orală bună, datorită faptului că va percepe cabinetul dentar precum un mediu plăcut, în care își va putea regăsi de fiecare dată prietenul adevărat și anume medicul pedodont.
2. Dinții de lapte se tratează?
Aud mulți părinți spunând: “Dinții de lapte nu sunt așa de importanți! De ce să îi tratăm? Oricum vor cădea!”.
Personal, consider că este necesar să acorzi o importanță majoră îngrijirii dinților de lapte, deoarece copilul tău se va ajuta de aceștia în masticație până la vârsta de 12 ani.
Un dinte de lapte afectat se poate pierde precoce, iar acest lucru poate influența erupția dinților permanenți, provocând înghesuiri dentare. De asemenea, cariile dentare netratate pot genera dureri, abcese (infecții), punând astfel în pericol sănătatea viitorilor dinți, permanenți.
Cheia succesului în prevenirea apariției cariei dentare constă într-o igienă orală/dentară riguroasă, completată de o igienă alimentară cu cât mai puține hidrocarbonate rafinate, sau sucuri cu coloranți artificiali și prin vizite regulate la medicul stomatolog (pedodont).
3. Îngrijirea dinților pe categorii de vârstă
Igiena dentară se realizează diferit, în funcție de vârsta copilului, și anume:
0 – 1 an: Până la erupția primului dinte, undeva după 6 luni de la naștere, se va menține sănătatea orală prin curățarea gingiilor;
1 – 3 ani: Recomand periuțe cu cap mic și pastă fără fluor, deoarece copilul nu știe încă să scoată pasta din cavitatea bucală, așa cum procedăm noi, adulții. Foarte important este ca “prichindeii” să meargă împreună cu părinții să se spele, întregul proces de învățare jucând un rol esențial;
3 – 6 ani: În această perioadă se pot introduce periuța electrică și pasta cu fluor. Copiii pot fi supravegheați de părinți, mai ales la periajul de seară. Să nu uităm de minunata ață dentară cu ajutorul căreia se vor îndepărta resturile alimentare interdentare;
6 – 8 ani: Igiena dentară devine complexă, în sensul că se pot introduce apa de gură și dușul bucal.
Regula de bază este aceea că, indiferent de vârstă, periajul se realizează cel puțin de 2 ori pe zi, dimineața și seara, ideal după fiecare masă. După periajul dentar realizat înainte de culcare nu se va mai mânca.
În final, îți reamintim că la Crystal Dental Clinic beneficiezi de gratuitate la prima consultație în cazul în care copilul tău are sub 3 ani. Aceasta este o alternativă pe care clinica ți-o oferă, pentru ca micuțul tău să se bucure de o dezvoltare orală sănătoasă.