Momentul în care bebelușul tău se naște și devii tătic este unul foarte special, dar în acelaști timp provocator. Nou-născuții își petrec prima săptămână de viață adaptându-se la noul mediu. Lumea exterioară este diferită de uter, unde lumina este slabă și temperatură constantă. Însă tu îți poți ajuta bebelușul să se obișnuiască cu lumea exterioară, împlicându-te încă din primele momente.

Știm, totul pare mult prea complicat la început. Însă te vei obișnui foarte repede dacă vei reuși să treci la acțiune. 

Îngrijirea noului-născut în primele sale zile de viață

 • Dacă vrei să-l ții în brațe, ține-l pe brațele tale
 • Asigură-te că păstrezi o temperatură optimă în casă, între 21 – 24 de grade Celsius
 • Pătuțul său nu ar trebui să fie așezat în dreptul ferestrelor pentru a fi ferit de razele de soare
 • Pentru baie, apa trebuie să fie între 36 – 37 grade Celsius
 • După băiță, temperatura din cameră trebuie să fie între 24 – 26 de grade Celsius
 • Curățarea nasulului celor mici trebuie să se facă corect și frecvent, deoarece bebelușii nu pot respira pe gură în primele zile de viață
 • Curățarea bontului ombilical se face după fiecare băiță

Atenție! În primele zile de viață ale bebelușului, acesta nu se îmbăiază complet. 

Hrănirea și somnul în prima săptămână de viață

Nou-născutul tău va dormi de cele mai multe ori, trezindu-se la fiecare câteva ore pentru a se hrăni. Nou-născuții nu pot „dormi toată noaptea”. Au burtici mici, așa că trebuie să se trezească și să se hrănească des. Majoritatea nou-născuților se hrănesc la fiecare 2-4 ore și au în jur de 8-12 hrăniri la fiecare 24 de ore.

De ce plânge copilul în prima săptămână de viață

Nou-născuții ar putea plânge din mai multe motive:

 • le este foame
 • au scutecul murdar sau umed
 • le este prea cald sau prea frig
 • vor să fii mai aproape de el

Dacă nou-născutul plânge, poți încerca să-i schimbi scutecul, să îl legini, să-i cânți sau să-i povestești cu o voce liniștitoare. Mai multe detalii despre provocările și așteptările pe care le au proaspeții părinți, găsești aici.

Pentru un start cât mai bun în meseria de tată, venim în ajutorul tău cu un curs video dedicat – DAD TO BE Academy. Cursul cuprinde 7 module susținute de specilaiști, pe cele mai importante subiecte de parenting,toate dedicate și adaptate nevoilor taților.

DAD RO BE Academy – curs video

DAD TO BE Academy - curs video
Curs video de parenting

Dad to be Academy este singura academie dedicată viitorilor tați care îți oferă informații specializate despre perioada prenatală, nașterea și îngrijirea copilului, sănătatea și vaccinarea acestuia, dezvoltarea cognitivă și fizică, siguranța și alimentația acestuia, psihologia bărbatului, cât și rolul important pe care îl ai ca tată, în dezvoltarea copilului. Toate materialele sunt prezentate sub formă video și se găsesc aici

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să începi să te informezi și să te pregătești ACUM pentru noul statut. Tu cu ce vei începe?

_____
Sursă poză copertă: Yanalya, Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.