ȘTIAȚI CĂ… felul în care ne cheltuim banii vorbește, de fapt, despre personalitatea financiară pe care o avem? Și cum am putea să facem pași spre o relație sănătoasă cu banii, dacă nu – în primul rând – cunoscându-ne și știind bine cine suntem în relație cu banii?
Cu această atitudine de curiozitate financiară pornim seria de articole #Tațidelei – o serie de interviuri pe cât de serioase, pe atât de simpatice cu Adrian Asoltanie, Trainer Educație Financiară adulți și copii.
Clar, majoritatea dintre noi asociem educația financiară cu banii. Iar tu vii și spui că educația financiară nu e despre bani, ci despre viață! Cum așa?
Adrian Asoltanie: Că suntem sau nu conștienți, petrecem 80% din timpul nostru treaz într-o relație directă cu banii, fie să-i producem, fie să-i cheltuim. Echilibrul sau dezechilibrul financiar are efecte asupra tuturor aspectelor vieții personale, de la relația de cuplu, la discuțiile cu copiii, la atitudinea la serviciu sau în comunitate. Problemele sau certurile financiare sunt principala cauză de divorț în România. Și multe decizii financiare pot avea consecințe pe termen foarte lung – ex. zeci de ani în cazul unui credit ipotecar.
Am învățat de mici că “banii n-aduc fericirea”, ”banii sunt ochii dracului”. Ce sunt de fapt banii și când știi că ai o relație sănătoasă cu banii?
Adrian Asoltanie: Banii nu sunt de nici un fel. Ei sunt un instrument pe care îl poți folosi spre bine sau spre rău, îl poți controla tu pe el sau el pe tine. Ai o relație sănătoasă cu banii tăi atunci când ei ascultă de tine, fac ceea ce le spui, îi împarți corespunzător astfel încât să ai un echilibru atât între diversele categorii de cheltuieli / economii /investiții / donații cât și pe termen lung – adică să ai grijă să-ți fie bine și azi, dar și pe termen lung. De exemplu, una din cele mai des întâlnite greșeli financiare este lipsa unui buget personal / al familiei, care să îți arate mai clar câți bani îți intră ÎN 12 LUNI și pe ce îi cheltui, de asemenea ÎN 12 LUNI. Este primul pas de control al banilor.
În prezentările tale faci referire la 4 comportamente financiare. Care sunt acestea și de ce este atât de important să știm cine suntem în relație cu banii?
Adrian Asoltanie: Cele 4 personalitati financiare sunt: Mână spartă (Spender), Strâns la Pungă (Saver), Inocentul (Avoider) și Călugărul Financiar (Money Monk). Este foarte important să știi ce personalitate ai pentru că e foarte greu să o schimbi și e mai eficient să folosești metodele potrivite personalității tale. De asemenea, e important să știi ce personalitate are partenerul de cuplu, pentru a înțelege care vă sunt zonele de conflict și soluțiile potrivite. În felul acesta vei evita frustrarea des întâlnită în cuplu că îi spui partenerului un lucru de 10 ori și nu înțelege! Nu e (numai) vina lui.
Cum îți dai seama dacă ești MÂNĂ SPARTĂ și ce recomandări ai pentru acest tip de personalitate financiară?
Adrian Asoltanie: Mână Spartă este o personalitate foarte sensibilă la stimulii externi. Observă imediat culori, nuanțe, mirosuri intersante. Așa funcționează organismul, inundat de hormonii fericirii: Serotonina – hormonul plăcerii, Dopamina – hormonul recompensei și Oxitocina – hormonul relațiilor sociale. Această personalitate se trezește a doua zi întrebându-se la ce s-o fi gândit aseară când și-a cumpărat … bluza siclam pe care nu are la ce s-o asorteze acum? Asta pentru că decizia de ieri a fost luată în fața unei vitrine luminoase și colorate, sub controlul dopaminei. Îi recunoaștem ușor după limbaj – „Mi-ar placea…”, „Mi-aș dori…” „Mi-e poftă de ceva bun…”, „Merit și eu…” de obicei termeni din zona plăcerii, dorinței, poftelor…
Soluția unei relații bune cu banii presupune un buget personal, folosirea mai des a banilor cash ca să poată să-i simtă mai bine, să-i vadă mai clar cum se duc… Ar trebui să evite vizitele casual prin mall pentru că intră singură într-un mediu plin de tentații cărora nu poate să le facă față. Exclus cardul de credit care – în mâinile unui Spender – este o armă letală.
Cum îți dai seama dacă ești STRÂNS LA PUNGĂ și ce recomandări ai pentru acest tip de personalitate financiară?
Adrian Asoltanie: Persoanele Saver par să aibă un scut protector în fața tentațiilor. Pentru ei majoritatea lucrurilor sunt fleacuri care nu merită investiția. O să-i auzi des spunând: „Nu-mi trebuie!”, „N-am nevoie!”, „Ce prostii mai sunt si astea!”, „Bani aruncati…” – în principiu în zona de nevoie, trebuință, strict necesar. Ei calculează totul pe termen lung și se raportează la obiective importante. Prin comparație, evident că totul pare un fleac ce nu merită.
Soluțiile pentru cei strânși la pungă sunt bugetul personal și alocarea unei sume lunare pentru distracții. Pentru că una din funcțiile banilor este și satisfacerea micilor plăceri ale vieții. În absența unei astfel de supape, frustrarea abținerii permanente se acumulează și poate răbufni mai târziu când ajung la concluzia că „Toată viața am muncit pentru copii, familie, firmă… și n-am făcut nimic pentru mine.”
Cum îți dai seama dacă ești așa zisul INOCENT și ce recomandări ai pentru acest tip de personalitate financiară?
Adrian Asoltanie: Inocentul pur și simplu nu vrea să știe cum stă din punct de vedere financiar. Nu se uită pe un extras de cont și nu citește un contract de împrumut bancar decât atunci când e prea târziu și începe să-l „strângă” rata. Îl auzi cu expresii gen: „Ce-o fi, o fi!”, „Cât am e bine, dacă n-o mai fi, ne descurcăm!”, „Vedem noi când ajungem acolo!” „Dacă mor mâine…”
Mai ales acest tip de personalitate are nevoie de un buget personal / al familiei, tocmai, pentru a înțelege pe ce se duc banii. Mai are nevoie să-și găsească un partener de echilibru care să aibă atenție la detalii și ceva mai multă răbdare. În gestionarea banilor l-ar ajuta să automatizeze economisirea și investițiile pentru că nu e capabil să facă în mod consistent acest lucru pe termen lung.
Cum îți dai seama dacă ești așa zisul CĂLUGĂR și ce recomandări ai pentru acest tip de personalitate financiară?
Adrian Asoltanie: Dacă ai o parere negativă despre bani și oameni bogați, atunci e posibil să fii un pic de „călugăr financiar”. Convingeri precum „Banul e ochiul dracului” sau „…radacina tuturor relelor”, „banul strică omul” s-au format în timp în mintea ta. De fapt, banii nu fac decât să mărească, precum o lupă, ceea ce era deja în sufletul omului pentru că îi oferă libertatea de a se purta așa cum îi e firea. Dacă e un egoist lacom, mai mulți bani îl vor face și mai egoist și lacom. Dacă e generos și altruist, mai mulți bani îl vor ajuta să susțină și mai intens această latură personală.
Sper că fiecare „călugăr financiar” să înțeleagă faptul ca banii vin atunci când faci ceva bun pentru ceilalți, fie că esti medic, arhitect, profesor, instalator, fermier sau om de afaceri. Banii sunt o răsplată a valorii oferite comunității, deci nu au o conotație negativă. Sunt doar un instrument care, asemeni unei cărămizi, poate fi folosit pentru a construi sau distruge.
Acum recunoaște, Adrian, tu ce tip de personalitate financiară ești și cât de grea e ”lupta” ta pentru echilibru?
Adrian Asoltanie: Bună, sunt Adrian și sunt Spender! 🙂 Odată ce am înțeles acest lucru am luat câteva măsuri:
- Port puțini bani cash la mine ca să nu-i fac praf până la sfârșitul zilei.
- Nu țin banii direct pe contul de card de debit, ci într-un cont separat de economii. Când am nevoie să fac o plată, cele 2 minute în care fac transferul mă ajută să reevaluez achiziția și să-mi analizez soldul.
- Mi-am facut o listă cu hainele necesare și de fiecare dată când vreau să cumpar ceva nou aplic metoda One-in-one-out, adică mă întreb la ce cămasă sunt dispus să renunț pentru a o cumpăra pe cea nouă.
- Evit plimbările prin magazinele de bricolaj sau hipermarketuri pentru că, de fiecare dată, intru pentru un produs și ies cu 10.
- Am împreună cu soția un sistem de organizare a banilor pe 10 plicuri (http://adrian.asoltanie.com/product/money-map/ ) care mă ajută la începutul lunii să le spun eu banilor unde să se ducă în loc să mă întreb pe 20 ale lunii pe ce s-au dus.
Ce titluri de carte pe acest subiect ne recomanzi?
Adrian Asoltanie: Cartea care mi-a schimbat complet perspectiva asupra relației cu banii este Transformare Financiară Totală de Dave Ramsey. Alte titluri care ar trebui sa fie citite de toata lumea: Tată bogat, tată sarac – Robert Kiyosaki; Cel mai bogat om din Babilon – George Clason; De neclintit – Tony Robbins; Secretul minții de milionar – T. Harv Ekke; Milionarul de lângă noi – Thomas Stanley; Bani isteți – copii isteți – Rachel Cruze si Dave Ramsey.