Interviu Modern Dad - Ionut Ungureanu

Continuăm seria interviurilor noastre cu Ionuț Ungureanu, un tată care nu își pierde niciodată pălăria de super erou pentru fiul său. Fondator al proiectului DadsAround, student la programul de Științe Cognitive din Cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educație și Communication Product Developer la Pastel, Ionuț reușeste să îmbine cu succes multiplele activități cu cea mai mare provocare și bucurie: cea de părinte! Cum reușește să fie mereu acolo pentru micul său coechipier de activități, chiar și atunci când agenda îi este plină? Descoperă răspunsurile sale în următorul interviu și lasă-te inspirat de energia și curiozitatea lui debordante.

INTREBARI Moderndads.ro: 

INTRO:

  • Sunt tată de băiat. 
  • Am o experiență de 6 ani ani ca tată.
  • În afară de meseria de tată sunt fondatorul proiectului DadsAround, communication product developer la Pastel și un pasionat incurabil de știința minții, fiind student la a doua facultate, programul Științe Cognitive din cadrul Facultății de Psihologie și Științele Educației, Universitatea București. 
  • Superputerea mea ca tată este că reușesc să-mi aduc aminte că nu le știu pe toate și, implicit, că reușesc să-mi păstrez curiozitatea.
  • Jocul/activitatea preferată în familie este înotul. 
  • Inspirația legată de educația mea ca părinte și a copilului mi-o iau din majoritatea materialelor pe care le studiez la facultate, din toate întâlnirile cu tații, din interviurile pentru podcast, din interacțiunea cu comunități precum este Modern Dads 😊 Informații îmi iau și din tot ceea ce trăiesc cu copilul meu, mai ales atunci când sunt cu adevărat atent la ceea ce face și spune.

ModernDads: Experiența de tata: ce înseamnă pentru tine și cum ai descrie aceasta etapă din viața ta?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Eu mă uit la această experiență cu cât mai multă curiozitate și sete de cunoaștere. Caut să înțeleg cât mai mult din fiecare moment. Caut să îmi dau voie să iubesc și să simt cât mai mult posibil. Caut să-mi aduc aminte zilnic de decizia pe care am luat-o în urmă cu câțiva ani: aceea de refuza să duc mai departe obiceiurile nesănătoase de creștere a unui copil preluate din generație în generație. 

ModernDads: Ce provocări ai ca tată și ce resurse te ajută în gestionarea lor?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Principala mea provocare este să mă relaxez suficient de mult cât să mă pot juca din tot sufletul cu băiatul meu. Folosesc aplicații, cărți, site-uri, etc., toate ajută câte puțin. Probabil că ce mă ajută cel mai mult sunt două obiceiuri pentru care sunt profund recunoscător: meditația și jurnalul zilnic. Ce pot să zic este că studiile multiple care observă dezvoltări structurale ale creierului în urma practicii meditației cu recurență sunt demne de luat în seamă. Iar jurnalul zilnic este modul meu de a-mi aduce aminte să mă opresc și să îmi privesc viața cu recunoștință, curiozitate, cunoaștere, înțelegere, dar și analiză critică. 

ModernDads: Ce beneficii a adus în viața ta copilul?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Copilul pentru mine a fost o împlinire a unei dorințe pe care o simțeam intuitiv încă de când eram eu copil. Când eram mic îmi doream să am un frate mai mic. Mai târziu un pic, am înțeles cât de mult îmi doresc să devin părinte. Pentru mine, copilul este un univers, în sensul că nu-mi ajunge o viață să înțeleg tot ce implică devenirea unui copil, dar merită încercat. Copilul este și o lecție – îmi aduce periodic aminte de toate bătăliile cu mine însumi de la care am chiulit.

ModernDads: Daca l-ai întreba pe copilul tău ce îi place cel mai mult să facă cu tati, ce ar răspunde?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Să ne jucăm. Văzusem un studiu pe tema asta. Când copilul se joacă împreună cu tatăl lui ambele creiere eliberează oxitocină. Senzația de apartenență, de siguranță, de conexiune umană, de căldură în suflet sunt facilitate la tați de joaca pe care o trăiesc cu copiii lor. Ca puștan, n-am fost neapărat băiatul ăla cool, care făcea combinații cu adidași Nike prin pauzele de țigară de la liceu. Eram un poet care scria poezii în dreptul băncii fetei care, de regulă, nu știa că exist; credeam în iubirea aia de poveste, în joacă, în oameni ca fiind buni și frumoși la bază. Vedeam idealul în fiecare conversație. Cândva în timpul dezvoltării mele în bărbatul de astăzi am pierdut o parte dintre lucrurile astea, dar cel mai mult mă supără că am uitat cum să mă joc.   

ModernDads: Ce te surprinde la copilul tău și ce regăsești din tine în el?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Sunt gesturi pe care le văd la el care mă amuză. Mă îndrăgostesc incurabil de revelații pe care le are, de cum îmi povestește, de insight-urile despre lume pe care le trăiește. Regăsesc în comportamentul lui setea pentru viață. Setea pentru a înțelege. Văd la el aceeași nestare care m-a bântuit și pe mine mulți ani, doar că acum înțeleg mai bine de unde poate fi și cum e bine să o gestioneze. 

ModernDads: Familia modernă vine la pachet cu multe provocări, inclusiv în viața de cuplu. Ca tată divorțat, ce ne poți spune despre gestionarea relației cu partenera și rolul ei asupra copilului?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Divorțul există de demult. Astăzi este mai accesibil cultural, dar și democratic. În comunism, de exemplu, era stigmatizat și descurajat inclusiv legal – mă întreb ce a creat asta în mintea celor care voiau să se despartă. Eu mă simt norocos să am o parteneră cu o maturitate și o înțelepciune aparte. Învăț de la ea zilnic, cel puțin la fel de mult cât învățăm împreună. Îi datorez mult pentru felul în care m-a sprijinit să caut să înțeleg ce înseamnă să fii un tată asumat și prezent. Relația dintre ea și copilul meu este una sănătoasă, de prietenie și conexiune, dar cu limite clare și transparente. 

ModernDads: Ai creat proiectul DadsAround, care a pornit de la ideea de a oferi sprijin în special tatilor divorțați. Povestește-ne despre el, despre motivul pentru care te-ai gândit să-l lansezi, despre planurile tale?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: DadsAround a pornit ca un răspuns la o nevoie pe care am avut-o atunci când am divorțat. Căutam un loc care să îmi ofere informații științifice și probate despre ce am de făcut pentru a fi un tată mai bun, un om mai bun. Voiam să înțeleg mai bine ce mi se întâmplă. Aveam nevoie de un loc unde să mă întâlnesc cu alții ca mine. Negăsind acest loc, m-am gândit că poate pot să îl creez eu de la zero. N-am avut curaj să o fac decât după vreo 2 ani de lupte interioare aprige. Numele caută să sugereze misiunea întregului proiect: dad is around și dads around dads. Astăzi DadsAround este un proiect de parenting pentru tați care există în două dimensiuni, online și offline. www.dadsaround.com este site-ul pe care am reușit să-l lansez relativ recent. Apoi există newsletter-ul săptămânal de pe Substack, gândit ca un toolkit cu mijloace cu bază științifică pentru #supertați în devenire. Tot online este și singurul podcast dedicat taților din România, DadsAround Podcast. În offline, există DadsAround Sessions – singurul workshop de parenting pentru tați 100% gratuit, facilitat de un tată divorțat și un tată psihoterapeut – adică eu alături de partenerul meu în proiect și omul extraordinar Matei Stănculescu. Următoarea ediție are loc pe 4 iunie, la Centrul Eka: de-abia aștept. Ca dimensiuni ceva mai nou lansate este DadsAround Retreats, primul retreat realizat exclusiv pentru tați și copiii lor; dar și DadsAround Office – un produs dedicat taților din companii – mai multe detalii, în curând.  

ModernDads: Din analiza și documentarea făcută pe zona de tați și rolul lor în dezvoltarea copilului, care sunt principalele aspecte pe care ai vrea să le aduci în vizor taților care citesc acest interviu?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Oricărui tată care a avut răbdare să citească până aici, mai înainte de toate, îi mulțumesc. Știu cum este să simți că nu ai timp de nimic. Tații pe care i-am cunoscut prin proiectul DadsAround mi-au confirmat o asumpție: emoțiile lor sunt puternice, aproape deloc adresate în mod deschis și public și extrem de relevante pentru relația dintre ei și copiii lor. 

Iar dacă ne uităm la studii, acestea arată că un tată atent la copilul lui, conectat cu el, prezent în prezentul lui, care investește timp de calitate în relația cu el, ei bine acel tată devine un suport de siguranță, încredere, un stâlp de susținere cu ajutorul căruia copilul se va dezvolta într-un adult cu succes în viață. 

Sunt suficiente meta-analize care observă corelații directe între implicarea activă, recurentă și de calitate a tatălui și rezultatele academice ale copilului, de exemplu. Autoreglarea emoțională, gândirea critică, reziliența în fața efortului, ambiția, încrederea în propriile puteri – toate astea pot fi dezvoltate prin implicarea reală și asumată a tatălui în creșterea copilului.  

ModernDads: Ce mesaj ai pentru noua generație de tați, pe care o vezi în jurul tau?

Ionuț Ungureanu, DadsAround: Eu am decis să-mi dedic o bună parte din următorii ani în a căuta activ, împreună cu orice tată dispus să participe la dezbatere, răspunsuri la o întrebare fundamentală pentru societatea noastră: cum vrem să fie un tată? Care este rolul pe care îl are în relația cu copilul lui? 

Orice tată cred că e dator să își pună această întrebare. De multe ori nu ne punem întrebările potrivite, nu m-aș duce până la a spune că dăm răspunsurile nepotrivite. 

Cum ar trebui să fie un tată tânăr? Cred că deschiderea și decizia de a căuta un răspuns la această întrebare definesc premisele unei relații sănătoase și puternice dintre un tată și copilul lui. 

Dacă există ceva ce generează o evoluție sustenabilă, cred că este curiozitatea catalizată de iubire.  

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.