În calitate de angajați, dar și de angajatori, suntem afectati d.p.d.v. profesional de repercursiunile COVID – 19. Multe companii sunt nevoite să concedieze oamenii sau să-i trimita in somaj tehnic pentru a putea subzista în aceasta perioadă. Am discutat despre acest subiect, dar și lucrurile pe care ar trebui să le stie orice angajat aflat în situații de risc, cu Oana-Mihaela Constantinescu, Om de HR.
ModernDads.ro: Multi dintre noi ne continuam activitatea in confortul casei, dar productivitatea noastra oare mai poate fi aceeași? Cum îmbinăm activitatea profesională cu viața de familie având în vedere că acum copiii stau acasa și au nevoie de mai multă atenție din partea ambilor părinți?
Oana-Mihaela Constantinescu, Om de HR: Circulă prin social media sintagma „Nimic nu va mai fi ca înainte”. Una e să lucrezi în birou, cot la cot cu colegii, în ritmul in care te-ai obișnuit de ani întregi și alta e sa fii întrerupt din 5 în 5 minute de căte un „mamiiii, tatiiiii”, în timp ce scrii un email, vorbești cu un client sau analizezi niște cifre. Ceea ce avem de făcut în perioada asta, pentru a ne ușura existența, este să ne adaptăm. Să acceptăm faptul că nu avem control total asupra inamicului invizibil și să ne creăm mecanisme care funcționează, cel putin temporar, până ieșim din criză.
Pentru că puterea de concentrare ne e in mod clar solicitată la maxim, recomand împărțirea activității pe bucăți mai mici, timp în care le dăm copiilor ceva interesant de făcut.
Pentru că puterea de concentrare ne e in mod clar solicitată la maxim, recomand împărțirea activității pe bucăți mai mici, timp în care le dăm copiilor ceva interesant de făcut. Sau îi invităm, pur și simplu, în camera lor să-și gândească singuri niște jocuri (în funcție de vârstă). Introducem în program și câteva mici pauze de la muncă, în care le acordăm atenție copiilor (ex: prânzul împreună, o pauză de stretching distractiv, câteva minute de dans sau mimă). Pentru a fi cooperanți, copiii trebuie să aibă plin „paharul afecțiunii”. Pe ei îi ajută o rutină și să înțeleagă programul care îi împactează în mod direct. Acum sunt și ei debusolați (nu sunt la grădiniță/școală, își vad, poate, colegii online sau deloc). Pentru cei care știu să citească, putem face un orar. Pentru copiii mai micuți, o idee bună ar fi să punem o alarmă simpatică: atunci când sună, ne jucăm, atunci când sună din nou, fiecare se apucă de treabă/joacă individuală. Bineînțeles, daca partenerul/partenera are posibilitatea de a lucra de acasă sau de a sta cu copiii, cel mai eficient e să avem un birou, o cameră unde ne desfășurăm munca de la domiciliu cu căte mai puține distrageri (în limita posibilităților)
ModernDads.ro: Ce materiale didcatice online le recomanzi taților care doresc să-și crească productivitatea atunci când lucrează de-acasă?
Oana-Mihaela Constantinescu, Om de HR: La un simplă căutare pe pe Google îț iapar o grămadă de resurse. Am extras câteva:
- Pentru munca la distanță, prezentări online, cursuri etc.: https://www.mentimeter.com/
- Pentru echipe online: https://miro.com/
- Pentru manageri: https://hbr.org/2020/01/the-little-things-that-make-employees-feel-appreciated
ModernDads.ro: Există angajați care sunt afectați de această pandemie și urmează să intre în șomaj tehnic sau este posibil să-și reducă activitatea considerabil sau chiar să își încheie activitatea. Ce ar trebui să știe orice angajat aflat în situațiile menționate anterior?
Oana-Mihaela Constantinescu, Om de HR: În primul rând, să cunoască foarte bine articolele din Codul muncii care se referă la situația cu care se confruntă. Legislația e aridă dar pe ea se bazează deciziile luate de companii în ceea ce îi privește pe angajași. Sau, într-un caz pe care nu ni-l dorim, cu legislația ne putem face dreptate. Pot cere ajutorul unui specialist pentru a o descifra (specialist in resurse umane, avocat, etc.). Reducerea activității se poate face, în primă faza, de la 5 la 4 zile pe săptămână, cu micșorarea corespunzătoare a salariului. Următorul pas este șomajul tehnic.
De retinut: concediile de odihnă sau fără plată nu pot fi impuse unilateral, se iau doar cu acordul atât al angajaților, cât și al angajatorilor.
ModernDads.ro: Șomajul tehnic este o soluție care poate ajuta angajații, dar și angajatorii aflați în situații dificile. Ce presupune exact șomajul tehnic pentru un angajat?
Oana-Mihaela Constantinescu, Om de HR: Pornim de la Codul muncii: contractul de muncă se suspendă, salariații primesc o indemnizație (75% din salariul de bază) până când compania își va relua activitatea.
Art. 53. [Întreruperea sau reducerea activității angajatorului]
(1) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare a activității, salariații implicați în activitatea redusă sau întreruptă, care nu mai desfășoară activitate, beneficiază de o indemnizație, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de munca ocupat, cu excepția situațiilor prevăzute la art. 52 alin. (3).
(2) Pe durata reducerii și/sau a întreruperii temporare prevăzute la alin. (1), salariații se vor afla la dispoziția angajatorului, acesta având oricănd posibilitatea să dispună reînceperea activității.
Indemnizația este de 75% din salariul de bază, dar nu mai mare de 75% din salariul mediu pe economie (actual 5429 lei). Problema este durata până la primirea indemnizației: sumele sunt ajutoare sociale primite de angajator de la stat. Companiile au niște termene de depunere (online pentru perioada aceasta) a cererilor și a declarațiilor și apoi fac plata. Ministrul Muncii a spus că s-a micșorat acest termen, pentru a veni în întâmpinarea salariaților și a angajatorilor și atunci nu ar trebui să existe întârzieri.
ModernDads.ro: Ne putem gândi la reorientarea profesională în această perioadă? Ce recomandări ai pentru comunitatea noastră?
Oana-Mihaela Constantinescu, Om de HR: Cu siguranță! Dacă nu este necesară o reorientare totală, măcar o dezvoltare a competențelor, atât pentru job-ul actual (fie el și suspendat), cât și pentru un viitor job. Ne punem întrebările: ce știu să fac bine și aș putea să-l fac și mai bine? Ce mi-ar fi plăcut să fac și nu am avut ocazia până acum.
Există foarte multe cursuri online care, mai ales în perioada asta, sunt gratuite sau la prețuri mici: udemy.com, coursera.org, openuniversity.edu. În România, de exemplu Fundatia Calea Victoriei are niște cursuri interesante, iar aceste 2 platforme reunesc o varietate mare de furnizori: Learningnetwork.ro și Qriser.com.
E important să obținem și diplome, dar esențiale sunt cunoștințele dobândite și modul în care le punem în aplicare. Reorientarea profesională poate presupune exercitarea unui hobby și dezvoltarea lui în activitate aducătoare de venituri (job sau business) sau învățarea unei competențe noi (de exemplu, utilizarea computerului, în cazul persoanelor care nu știu încă sa facă asta). Sunt anumite activități care se pot desfășura acum integral online și apar multe alte oportunități remote (de urmărit site-urile de job-uri, inclusiv LinkedIn, Glassdoor etc.) Evident, nu vor rămâne toate așa, dar este clar că vor fi multe schimbări după ce se termină pandemia. Și e foarte bine să fim pregătiți, deschiși, să ne adaptăm.