Momentul în care cei mici învață să înoate este unul interesant și important din viața lor. Nu doar că învață elementele de bază privind siguranța în apă, ci pun și bazele unui stil de viață activ și sănătos.
Înainte de a vorbi despre jocuri în piscină pe care le puteți practica alături de copii pentru o super doză de amuzament, este important să începem cu începutul.
Siguranța înainte de toate
Când vine vorba de învățarea copilului să înoate și amuzament, regula numărul unu, desigur, este siguranța. La toate vârstele, trebuie respectate reguli importante de siguranță, indiferent de nivelul de abilitate al înotătorului.
Apropo, copilului tău îi este teamă de apă? Află cum îl ajuți să treacă peste această frică.
- Dacă mergeți la piscină, rămâi în preajma copilul tău. Dacă trebuie să ieși din piscină, ia copilul cu tine.
- Umple o ceașcă mică cu apă caldă (nu prea caldă) și toarnă un flux mic de apă constantă peste umerii și capul copilului, ca să se obișnuiască cu apa și temperatura acesteia.
- Lasă-l să experimenteze: Oferă-i ochelari de purtat în cadă sau la duș pentru a se familiariza cu ei.
- Jocurile în piscină sunt un alt mod minunat de a-l învăța că apa este distractivă.
Beneficiile înotului în dezvoltarea copiilor
- Starea pulmonară se îmbunătățește semnificativ.
- Copiii dezvoltă forță și rezistență.
- Îmbunătățește abilitățile sociale când este practicat alături de alți copii, ca activitate de grup.
- Îmbunătățește flexibilitatea și echilibrul copiilor.
- Ameliorează stresul.
- Dezvoltă încrederea și stima de sine.
Ține cont de vârsta copilului tău
Aclimatizarea copiilor la apă se va face diferit, în funcție de vârsta lor. Iată câteva linii directoare de care să ții cont dacă vrei să-i înveți să înoate:
La bebeluși:
- Toarnă cantități mici de apă pe spatele lui
- În piscină lasă-l să stropească cât de mult poate
- Ține-l pe spate să plutească pe apă
Introducerea bebelușilor în apă este importantă, deoarece relația lor cu apa începe de la o vârstă fragedă.
La copiii mici:
- Jucați diferite jocuri în piscină
- Pot folosi aripioare de înot
- Păstrează distanța dintre tine și copil la un braț și încurajează-l să înoate către tine
La această vârstă sunt foarte curioși, ceea ce înseamnă că au nevoie de supraveghere extra.
Copiii mai mari (grădiniță și școală elementară)
- Oferă-le mici provocări, cum ar fi să înoate dintr-un punct în altul
Adolescenți
Aceștia sunt adesea jenați de lipsa abilității de a înota, ceea ce face din acest moment să fie unul excelent să vorbești cu ei despre siguranța în apă. Pentru asta, puteți viziona clipuri pe YouTube sau filme despre acest subiect.
Transformă înotul în ceva distractiv prin jocuri în piscină
Odată ce ați ajuns piscină, există mai multe jocuri pe care le puteți juca:
- „Ține mingea departe!” – aveți nevoie de o minge și un jucător care să stea în centru și să încerce să prindă mingea. Odată ce jucătorul din mijloc prinde mingea, locul său este preluat de cel care a pasat-o ultima dată.
- „Cursa cu copiii pe umeri” – duceți copiii pe umeri pe o anumită distanță și încercați să o faceți mai repede decât echipa adversă. Puteți condimenta puțin experiența când cădeți în apă. 🙂
- „Sticla invizibilă” – umpleți o sticlă de apă transparentă cu apă și aruncați-o în piscină ca să se scufunde. Apoi, participanții vor fi nevoiți s-o găsească. Cine găsește comoara, o ascunde din nou.
- „Cât e ora, Domnule Rechin?” – copiii intră în piscină (cu colac sau fără) executând numărul de pași menționați de Domnul Rechin din mijlocul piscinei. Acesta va convinge prada să se apropie și, când copiii se vor afla cât mai aproape de el, va încerca să prindă cât mai mulți.
- „Mișcările magice ale sirenelor” – un copil și un adult fac parte din juriu. Restul fetițelor, ajutate de colaci, mingi, aripioare sau alte accesorii, vor executa mișcări cât mai inedite, individual sau în pereche. Juriul desemnează o câștigătoare ce va primi premiul de a fi parte din juriu în următorul joc.
- „Ping Pong”: arunci mingi de ping pong numerotate în apă, iar jucătorii trebuie să le adune, acumulând astfel cât mai multe puncte.
- „Cursa subacvatică” – participanții trebuie să înoate o distanță cât mai mare cu o singură respirație. Este un joc care dezvoltă controlul respirației.
- „Luptele de pe saltele” – ai nevoie de orice jucărie gonflabilă ce poate susține copiii pe ea. După ce s-au urcat pe ele, copiii din fiecare echipă trebuie să încerce să răstoarne adversarii în apă.
În concluzie
Aceste jocuri în piscină sunt ideale dacă vreți să vă răcoriți sau să vă distrați în zilele calde de vară. Vă reamintim că, pentru o zi memorabilă, condiția este să nu-i lăsați nesupravegheați nicio clipă.
În plus, nu uitați de protecția solară, ochelarii de scufundări, mingi de plajă, accesorii de înot și orice v-ar putea fi util la piscină.
Ce alte jocuri în piscină mai cunoașteți și practicați?
______
Sursă foto: Cookie_studio, Freepik.com