Jocuri potrivite în vacanța de vară pentru copiii între 4 și 8 ani

Pentru majoritatea copiilor, vacanța de vară este pauza mult așteptată de la școală, când se pot juca cu prietenii, pot pleca într-o excursie și se pot uita ore întregi la televizor. Însă, vacanțele pot deveni destul de plictisitoare după prima săptămână.

Când copiii sunt rugați să nu petreacă prea mult timp cu gadgeturi și în fața televizorului se plâng adesea și se plictisesc. „Ce să fac?” Pentru a face vacanțele de vară mai atractive, părinții trebuie să planifice activități distractive pentru copiii lor, pentru a-i menține interesați și pentru a pune capăt plictiselii. 

Activitățile de vară nu numai că îi țin pe copii ocupați, ci îi fac și independenți și încrezători și își construiesc stima de sine atunci când încearcă noi activități singuri.

Știai că vacanța de vara este momentul ideal pentru ca cei mici să se distreze învățând activități noi? Iată câteva jocuri simple și potrivite pentru ca cei mici să-și fructifice timpul în vacanța de vară

Vacanța de vară pe litoral

Nisipul și apa sunt o combinație care invită copiii la joc liber și oferă contextul perfect pentru ca cei mici să inventeze diferite activități. 

 1. Cât de adânc poți săpa? Provoacă-l pe cel mic să sape în nisip cât de adânc poate, apoi puteți cronometra cât timp durează să umpleți groapa cu apă. 
 2. Volei pe plajă. În funcție de vârsta copilului care se joacă, puteți amenaja un loc de volei. 
 3. Vânătoare de comori pe plajă. Oferă-i copilului o listă de „comori” și o găleată în care să adune comorile. Pune-l să culeagă scoici, crabi, pietre etc. 
 4. Faceți castele și animale în nisip. De fapt, nu vă limitați doar la animale și castele în nisip. Lasă-l pe cel mic să facă o creație proprie. 
 5. Construiește un om de nisip. Acesta poate fi decorat cu pietricele, scoici, pene, alge etc.
 6. Desenați în nisip. Folosind un băț, lopeți, pietre, scoici și orice alte elemente mai găsiți, îndrumă-l pe copil să deseneze o imagine sau un cuvânt pe nisip.
 7. Limbo pe plajă. Doi adulți țin o frânghie sau o vâslă, în timp ce copiii pot sări peste obstacol sau trecând pe sub el. După ce fie copil trece cu brio peste „obstacol”, coboară nivelul și lasă-i să încerce din noi. 

Vacanța de vară acasă

Chiar dacă rămâneți acasă, puteți să distracți și să vă bucurați de vară că următoarele activități: 

8. Pictură cu bule colorate. Aveți nevoie doar de coli de hârtie, acuarele, apă și pai. După ce copilul amestecă vopseaua cu apa, poate sufla în ea cu ajutorul unui pai. 

9. Coaceți prjăituri, brioșe și biscuiți

10. Faceți înghețată de fructe. Fructele proaspete de vară, pepenele verde, piersicile, cireșele sunt o opțiune delicioasă pentru a le transforma în înghețată. Dă-le prin blender, împreună cu lapte sau mascarpone și apoi toarnă-le în forme de înghețată și dă-le la congelator. 

11. Creați un ierbar, un album al florilor, frunzelor și ierburilor de vară. 

12. Creați un borcan de amintiri în care copilul să-și noteze sau deseneze activitatea preferată a zilei. 

Sursă poză: dashu83, Freepik.com

Alte jocuri de vară pentru copii

Sunt atât de multe jocuri și activități pe care le poți face vara alături de copii. Iată câteva dintre ele:

 • Curse cu obstacole;
 • Pescuit;
 • Yoga în aer liber;
 • Hula Hoop;
 • Susține-l să învețe să meargă pe bicicletă; Aici ai o listră de trasee interesate de făcut cu bicicleta. 
 • Du-l la înot;
 • Îndrumă-l să învețe o limbă nouă;

După cum vezi, nu fiecare zi de vară trebuie să-ți spargă pușculița. Există o mulțime de activități pe care le puteți face acasă, fără cheltuieli prea mari. Indiferent de activitatea pe care o alegi, nu uita că este vacanță. Îți recomandăm să nu pui presiune, ci mai degrabă să-i oferi contextul ideal în care el să-și pună creativitatea în funcțiune.

Tu ce activități de vară faci cu prichindeii tăi? Dacă ai și alte idei de activități pentru vacanța de vară, trece-le într-un comentariu. 

______
Sursă poză de copertă: Senivpetro, Freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here