In primele 6 luni copilul se schimba foarte mult, iar fiecare etapa vine la pachet cu multe noutati. Il poti observa cum se transforma dintr-o fiinta moale, firava si care nu-si poate tine capul singur, intr-un omulet care da din maini, zambeste, gangureste si se joaca. Doctorul psiholog Robert Myers, fondator al Institutului de Dezvoltare a Copilului din California spune ca „a stimula creierul copilului in aceasta perioada de la 0 la 6 luni si a crea situatii in care el poate sa exploreze, il ajuta sa invete lucruri care il pun in legatura cu mediul sau inconjurator”.
Am pregatit pentru tine 8 activitati simple pe care le poti face impreuna cu bebelusul tau astfel incat sa-i stimulezi dezvoltarea in primele 6 luni de viata:
- Dansul: Pune una din melodiile tale preferate si danseaza incet cu copilul in bratul pe ritmul muzicii. II va starni interesul pentru muzica, ii va dezvolta simtul auzului si te va ajuta sa creezi o legatura mai puternica cu el;
- Studiul reflexiei: Fa rost de o oglinda baby proof sau poti folosi si o oglinda obisnuita si arata-i propria reflectie, apoi intreaba-l: ‘Cine e acolo?’. Repeta cu propria reflexie si cu a unei persoane apropiate sau a unei jucarii. Aceasta activitate ajuta la dezvoltarea sociala si emotionala a copilului, cat si a aparatului vizual al acestuia.
- Masaj: Cand bebelusul este intr-o stare linistita, dar alerta, aseaza-l pe un prosop sau o paturica moale si maseaza-i membrele si burtica. Iti garantam ca ii va place extrem de mult. Repeta aceasta activitate n fiecare zi 🙂
- De-a prinselea: Prinde o jucarie de plus de o panglica colorata si balanseaz-o in fata bebelusului. Cand se intinde dupa ea si incearca sa o prinda, lauda-l. Aceasta activitate il va ajuta sa-si exerseze coordonarea ochi – maini.
- Abdomene pentru bebelusi: Daca bebelusul tau isi poate tine capul, aseaza-l pe spate, apuca-l incet de sub brate si ridica-l in fund. Pe masura ce prinde incredere si forta musculara, il poti trage incet de manute. Acest exercitiu contribuie la dezvoltarea functiei motorie.
- Cantatul: Data viitoare cand bebelusul tau nu vrea sa doarma sau plange in continuu, incearca sa-i canti ceva intr-o voce linistitoare. Va invata astfel sa asculte si sa isi controleze emotiile.
- Vorbitul/Ganguritul: Poarta conversatii cu bebelusul tau folosind tonalitati diferite ale vocii si observa-i reactiile. Incearca sa imiti sunetele pe care le scoate si incurajeaza-l sa te imite. Ii va dezvolta abilitatile verbale.
- Jocul cu baloanele de sapun: Majoritatea bebelusilor sunt fascinati de baloane, asa ca aseaza-l pe fundulet (daca sta deja) sau intre perne, cu fata spre tine si, cu ajutorul unei jucarii, fa baloane in jurul lui. Observa-l cum incearca sa le prinda si sa le sparga.
Pe cate dintre activitatile de mai sus le-ai testat? Asteptam impresiile tale si sugestii de alte activitati astfel incat sa completam lista de mai sus si sa inspiram si alti tatici.