Boiron este un grup farmaceutic familial şi independent, fondat în 1932 de către doi farmacişti, Jean şi Henri Boiron.
Da, istoria BOIRON începe în 1932 când soarta a doi fraţi gemeni, indestructibil legaţi , se întâlneşte cu cea a homeopatiei. În acele vremuri, o organizaţie medicală homeopatică, L’ Homeopathie Moderne, punea bazele în zona suburbană a Parisului unui laborator care avea ulterior să primească titulatura de Laboratoires Homeopathiques Modernes (LHM).
Farmacistul, Rene Baudry, « animatorul » ei principal, cum îl numeşte Christian Boiron în volumul sau, Viitorul Homeopatiei(Editura Humanitas, 2011) era cel mai mare specialist al Franţei din domeniul preparării medicamentelor. Avea deja experienţa înfiinţării mai multor farmacii în Paris cât şi a unui laborator homeopatic in Lyon, numit Laboratoire Central Homeopathique Rhodanien (1929).
În acest punct al dezvoltării, Rene Baudry şi grupul său de medici iniţiatori ai proiectului îi angajează pe cei doi tineri farmacişti, fraţi gemeni, Jean şi Henri BOIRON, acesta din urmă alegând preluarea responsabilităţii LHM în timp ce Jean se va dedica Laboratoire Central Homeopathique Rhodanien din Lyon. Acest laborator s-a transformat rapid în Pharmacie Homeopathique Rhodanienne, mai cunoscută sub sigla PHR, marcă ce figurează şi în zilele noastre la baza tuburilor de granule ale Laboratoarelor BOIRON. Ulterior, Jean Boiron va achiziţiona de la Rene Baudry, Pharmacie Homeopathique Rhodanienne.
În 1967, cei doi fraţi au decis să reunească cele două laboratoare. LHM, a participat şi el la această fuziune, prin care au luat naştere Laboratoarele BOIRON cu sediul în Lyon. În 1967, Laboratoarele BOIRON se aflau pe strada Thomassin, numarul 38.
Douăzeci de ani mai târziu, în 1987, Laboratoarele BOIRON au fuzionat cu partenerul lor , Laboratoires Homeopathiques de France, înfiinţate în 1927.
În Franța, laboratoarele homeopatice s-au născut pentru a răspunde unei solicitări a medicilor: de a dispune de medicamente de calitate pentru pacienţii lor.
Boiron este prezent în peste 50 dintre tările lumii, se implică în mod constant în garantarea sănătăţii şi a unui stil de viaţă sănătos, face paşi siguri în respectarea şi dezvoltarea constantăa comunităţilor, este un gardian neobosit al educaţiei cum bine amintea Dna. Dr. Valeria Herdea la evenimentul aniversar Modern Dad’s şial stării de bine a copiilor dar şi al adulţilor prin Asociaţia Culturală Boiron Omeoart.
2018 a fost anul în care în BOIRON Statele Unite s-a finalizat întreruperea alimentării cu energie electrică iar sediul companiei a devenit .. solar, ca parte din angajamentul BOIRON către mediu. 222 de panouri solare, pe o suprafaţă de 2 214 metri pătraţi, care produc cu 35% mai multă energie decât consumă laboratoarele din SUA, energie care este redirecţionată către alţi utilizatori din zonă.Un proiect în care nu este vorba doar despre reducerea cheltuielilor, emisia de carbon şi a proteja mediul, ci cuprinde şi o parte educaţională pentru ceilalţi clienţi, pacienţi, parteneri şi chiar companii din California.
Christian Boiron pleda pentru necesitatea maşinilor de transport electrice cu mult înainte ca ele să ajungă în producţie, aşa că nu e o surpriză ca unul dintre obiectivele companiei – urmărit cu perseverenţă în planul BOIRON de dezvoltare şi de sănătate – este transformarea parcului auto într-un parc auto hybrid integral pănă în 2020. Aceasta este o acţiune care a demarat în 2014 şi sunt deja ţări care fac parte din grup în care întregul parc auto este hybrid.
Pentru o imagine de ansamblu vorbim de o companie care prepară 28.000 de medicamente homeopate în fiecare zi care trebuie evident transportate către beneficiari. Ştiaţi căo granulă BOIRON are nevoie de 16 zile pentru fabricaţie? Controlul calităţii este o exigentă în orice moment, astfel, aproximativ 30 000 de inspecţii pe an sunt efectuate de echipe specializate pe tot parcursul procesului de fabricaţie.
Astăzi, istoria BOIRON se confundă cu istoria homeopatiei, peste 500 de milioane de pacienţi utilizează homeopatia şi peste 400.000 de specialişti în sănătate includ terapia homeopatică în practica lor cotidiană. Aceasta aduce răspunsuri în numeroase domenii, cum ar fi traumatologie, tulburări de anxietate, ORL, ginecologie, pediatrie, dermatologie. Deschiderea cadrelor medicale către homeopatie este remarcabilă apeland zi de zi la homeopatie, fiind de părere că diferitele terapeutici nu se opun, ci se completează.
Întrebat ce înseamnă homeopatia pentru dânsul, Dr. Cadar Sorin Dan – medic Primar O.R.L., Medic Homeopat, Lector CEDH şi preşedintele Asociaţiei Române de Homeopatie Clinicărăspunde cu o povestire despre medicina anilor 90 şi evoluţie:
„Tânăr medic ORL fiind, operam intens şi masiv copiii. Efectuam Adenoidectomii, Amigdalectomii “la greu”. Adică, scoteam “polipi” şi amigdale “pe bandă rulantă. De ce? Păi… pentru că asta am învăţat. Are copilul nasul înfundat mai mult timp, are copilul dureri de urechi de mai multe ori, are copilul amigdalele mari, răceşte copilul frecvent ? Soluţia era SCOATEM ce ne/îl supără. Asta era în 1990.
Din fericire, pe la 1994, am observat că, în ciuda operaţiilor efectuate, mulţi, prea mulţi părinţi, se întorceau la cabinet, după 6-12 luni, cu copiii având aceleaşi simptome sau cu simptome mai grave. M-am întrebat: “fac bine, fac ce trebuie, aceasta este soluţia”? Am început să studiez şi alte metode terapeutice care se puteau aplica, nu numai chirurgical sau medicamente chimice cu efecte adverse şi reacţii secundare. După 6 luni, am concluzionat că metoda terapeutică homeopatică este ceea ce m-a convins că este medicală, are logică şi efectele sunt stabile şi de lungă durată. Şi iată că după 25 de ani, în 2018, pot spune că DA, am ales bine. Rezultatele confirmă. Miile de copii şi de părinti fericiţi şi sănătoşi îmi confirmă asta. Homeopatia pentru mine în 2018 înseamnă CONFIRMAREA că eforturile mele în a stăpâni această metodă terapeutică SUNT corecte. Este un imbold să continui şi mai ales este un imbold să învăţ mai mult.”
Şi iată ce spune şi un alt tătic modern, Daniel Osmanovici: „Pe zi ce trece și pe măsură ce ai mei copii cresc înteleg mai bine eficiența și necesitatea prevenției. Pentru mine, homeopatia înseamnă să redescoperi modalități de a te proteja pe tine și familia ta folosind tradiția, tradiționalul, naturalul şi inovaţia. Şi, când pe lângă toate acestea adaugi un pic de mişcare și ceva atenție pentru ce mănânci, te poți uita înapoi, așa cum o fac eu acum și vad de câte ori mi-au fost bolnavi zmeii sau sau cât de mult am fost noi, adulții, loviți de boli. Anul 2018 a arătat bine, iar 2019 are șanse să arate și mai bine cu lecțiile învățate până acum.”
Să ne revedem cu bine!