„Să fie mulți actori pe scenă”, am auzit nu demult solicitarea unui domn, la casa de bilete a teatrului nostru, Teatrul EXCELSIOR. „Să fie scena plină!”, a insistat acesta entuziasmat.
Nu numărul actorilor din distribuția spectacolului este principalul criteriu în funcție de care vă plănuiți o seară la teatru! Colegele noastre din departamentul Organizare reușesc să vă îndrume să alegeți exact spectacolul care vi se potrivește. Cum fac? Cu un strop de magie și multă experiență! 🙂
Atunci când doriți să alegeți un titlu din repertoriu pentru o experiență valoroasă alături de copiii dvs, este important să țineți cont de recomandarea de vârstă a realizatorilor spectacolului. Aceasta este obținută în urma discuțiilor cu specialiștii și este vizibilă pe afișele spectacolelor precum și în toate materialele informative. Există și afișe care nu menționează acest aspect, însă acest lucru se întâmplă doar în cazul spectacolelor cu „audiență generală”, adică acolo unde spectacolul este destinat publicului de toate vârstele.
Un alt aspect important pe care este bine să îl aveți în vedere atunci când doriți să veniți la teatru alături de junior este experiența copilului în statutul de spectator. Dacă este prima dată când veniți la teatru sau, oricum, dacă sunteți la început cu explorarea acestei posibilități cultural-educativă, este recomandat să alegeți titluri care pun în scenă povești pe care copiii le cunosc deja. Pentru captarea atenției este important ca juniorul să aibă niște borne-reper atunci când confruntă povestea pe care o cunoaște cu spectacolul pe care îl întâlnește odată cu noua experiență. De asemenea, dacă sunteți la început de drum… artistic, alegeți locuri în sală situate către extremitățile rândurilor, astfel încât, în caz de… neplăceri, să puteți părăsi sala fără a vă scuza prea mult în fața celorlalți spectatori și fără a deranja reprezentația.
Pentru micii spectatori care deja cunosc conduita de la teatru, alegeți spectacole cu subiecte noi, pentru a le spori atenția. Ei nu vor mai fi fascinați de elementele din sală pentru că le cunosc deja, așa încât atenția lor va fi exclusiv la jocul de pe scenă. Desigur, înainte de deschiderea cortinei ar fi bine să le povestiți subiectul, pe scurt. Vă ajută mereu caietele-program disponibile în foaier la doamnele plasatoare.
Numărul de actori de pe scenă nu dă măsura valorii spectacolului pe care urmează să îl vizionați. Un spectacol în două personaje te poate teleporta în lumea poveștilor la fel ca un alt titlu în care joacă mulți actori. Este exact cum am spună că un spectacol de comedie este mai puțin valoros decât un… musical. Valoarea spectacolului pe care îl alegeți stă în arta realizatorilor de a transforma Timpul în momente de neuitat!
Tot legat de timp, vă amintim un articol anterior, in care am povestit de ce este important sa ajungem cu 30 minute mai devreme la spectacol.
Vă așteptăm la spectacole!
Sursă:Teatrul EXCELSIOR